Μία στασιμότητα (εναλλαγές οριακών μεταβολών -θετικών και αρνητικών) καταγράφουν οι 3 βασικοί αμερικανικοί δείκτες. Οι επενδυτές ουσιαστικά περιμένουν την Fed και τις αποφάσεις της για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη στις ΗΠΑ.
Για όσους δυσφορούν με την μιζέρια αυτή που δείχνουν τα αμερικανικά χρηματιστήρια σε επίπεδο δεικτών, να θυμίσουμε ότι οι Αμερικανοί επενδυτές (ιδιώτες και θεσμικοί) δεν παρακολουθούν δείκτες αλλά μετοχές.
Οπότε λεφτά βγαίνουν και business γίνονται...
Ευρωπαϊκές αγορές: Η ΕΚΤ περνά μηνύματα
Μέχρι νωρίς το απόγευμα, στις ευρωπαϊκές αγορές επικρατούσαν μεικτές τάσεις με οριακές μεταβολές. Ομως προς το τέλος των συνεδριάσεων, γύρισαν οι περισσότεροι δείκτες πτωτικοί επειδή -όπως μαθαίνουμε- κύκλοι της ΕΚΤ διαρρέουν ότι η Κεντρική Τράπεζα θα επιμείνει στις αυξήσεις επιτοκίων μέχρι να χαλαρώσει ο πληθωρισμός, ενώ έχει ζητήσει από την ΕΕ να επιβάλλει μείωση της ρευστότητας που δημιουργούν οι κρατικές επιδοτήσεις.
Αυτό που είδαμε και στην Ελλάδα.
ΧΑ: Ζει το δικό του «Greek dream»
Εύλογα θα πείτε «και τι μας νοιάζει εμάς τι γίνεται στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ». Εδώ ζούμε το δικό μας «Greek Dream» με το Γενικό Δείκτη να κινείται πάνω από τις 1.250 μονάδες, ποντάροντας σε όλα τα θετικά σενάρια. Δηλαδή, θετική αξιολόγηση της Fitch, νέα αυτοδύναμη κυβέρνηση και στο επόμενο τρίμηνο επενδυτική βαθμίδα.
Πολύ σωστά όλα αυτά, αλλά εάν χαλάσει το κλίμα στην Ευρώπη πολύ δύσκολα θα μείνει το ελληνικό χρηματιστήριο «ένα γαλατικό χωριό» μέσα στην χρηματιστηριακή διόρθωση;
Eπιπλέον, μπορεί η Fitch την Παρασκευή να μην μας αξιολογήσει, ή να πάμε σε νέες εκλογές τον Αύγουστο (όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης) και να πάει η επενδυτική βαθμίδα το 2024.
Ολα μέσα στο παιχνίδι είναι...
Οι επενδυτές βλέπουν και μετοχές της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης
Η χτεσινή άνοδος του δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 1,17% δείχνει ότι οι επενδυτές (κυρίως οι εγχώριοι) αναζητούν ευκαιρίες σε μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης που έχουν μείνει... πίσω.
Τέτοιες περιπτώσεις είναι η Αλουμύλ και η Lavipharm οι οποίες είναι κλαδικοί leaders με μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές ενώ δυναμικά κινείται και η Ελαστρον που θα μοιράσει και αξιολογο μέρισμα. Δυνατή σε επιχειρηματικό επίπεδο είναι η Κρι-Κρι που πάει για νέα ιστορικά υψηλά κέρδη.
Πολύ καλά πάει και η ΕΧΑΕ (μετοχή του Χρηματιστηρίου) ενώ ο leader του δείκτη είναι βεβαίως η Cenergy που θα πάρει μεταγραφή για την υψηλή κεφαλαιποίηση (FTSE Large Cap).
Eπίσης τα Πλαστικά Θράκης παραμένουν σε υψηλή θέση στις προτιμήσεις των επενδυτών, όπως και η Φουρλής. Σε ανοδικό momentum EpsilonNet, Profile από τον κλάδο τεχνολογίας. Ενισχυμένη βγαίνει και η Premia που έχει αυξήσει χαρτοφυλάκιο σε ακίνητα και καλές αποδόσεις.
Alpha Bank: Ράλι 16% από την αρχή Ιουνίου
Η μετοχή της Alpha Bank έχει κάνει σημαντικό ράλι (16%) από την αρχή του μήνα και ξεπέρασε το 1,5 ευρώ που ήταν στόχος πολλών εγχώριων ιδιωτών επενδυτών.
Το ράλι έχει λόγους και αιτίες που φάνηκαν χτες στο Investor Day. Όπως διαβάσατε χθες στην «Η», το φιλόδοξο σχέδιο της Alpha Bank, επικεντρώνεται στην ισχυρή οργανική παραγωγή κεφαλαίου μέσω της ενίσχυσης της κερδοφορίας σε όλες τις επιχειρηματικές μονάδες, η οποία θα επιτρέψει να επανεκκινήσουν την καταβολή μερισμάτων από τα κέρδη του 2023 για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια.
Μέχρι το 2025, στόχος είναι να επιτύχουν Απόδοση Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων (RoTE) άνω του 12% επί των Ενσώματων Ιδίων Κεφαλαίων μας, ύψους περίπου 6 δισ. και αύξηση των κερδών ανά μετοχή άνω του 20%.
Ταυτόχρονα, στοχεύουν στη δημιουργία κεφαλαίων ύψους περίπου 2,3 δισ., ως αποτέλεσμα της οργανικής δημιουργίας κεφαλαίων ύψους 1,9 δισ. και μετατροπής 0,4 δισ. αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων (DTA). .
Παράλληλα, σκοπεύουν να επιστρέψουμε αυτό το διαθέσιμο κεφάλαιο στους Μετόχους μας, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης από τις εποπτικές αρχές.
Καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη αυτών των στόχων θα παίξει η υλοποίηση έξι στρατηγικών πυλώνων:
- Ενίσχυση των ψηφιακών υπηρεσιών και επικέντρωση σε δραστηριότητες υψηλής αξίας στη λιανική τραπεζική
- Αναμόρφωση του μοντέλου υπηρεσιών για τη βελτίωση του μεριδίου αγοράς στον τομέα του Wealth Management,
- Κεφαλαιοποίηση της θέσης της στο Wholesale Banking,
- Βελτίωση της κερδοφορίας από τις διεθνείς δραστηριότητες του Ομίλου,
- Διατήρηση της ανθεκτικότητας του ισολογισμού,
- Αξιοποίηση των κριτηρίων ESG ως καταλύτη για τη δημιουργία αξίας.
Αλουμύλ: Ανοιγμα και στην αγορά της Ινδίας
Η μετοχή καλπάζει προς νέα ιστορικά υψηλά. Χρειάστηκε να περάσουν τουλάχιστον 15 χρόνια επιχειρηματικής αδυναμίας (και άλλων -αστυνομικών- προβλημάτων) για να επιστρέψει ο όμιλος σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Η επέκτασή του και στην αγορά της Ινδίας (ενώ διατηρεί υψηλή παρουσία σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη) δημιουργεί νέες προοπτικές. Ίσως σε μερικά χρόνια να μιλάμε για έναν διαφορετικό όμιλο με πολλαπλάσια μεγέθη.
BRIQ Properties: Αύξησε έσοδα και κερδοφορίες
Μία ακόμη εταιρεία χαρτοφυλακίου ακινήτων που δείχνει να κινείται ανοδικά από το 2021 και μετά. Τα έσοδα της BRIQ Properties από μισθώματα στο α' τρίμηνο ανήλθαν σε 2,21 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 15% σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα του Α’ τριμήνου του 2022.
H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην μίσθωση της επέκτασης του Logistics Park της Εταιρείας στον Ασπρόπυργο, καθώς και στην αναπροσαρμογή των υφιστάμενων μισθωτηρίων τα οποία είναι συνδεδεμένα με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.
Συνοπτικά, η Εταιρεία, σε ενοποιημένο επίπεδο, κατά πρώτο τρίμηνο του έτους κατέγραψε τα εξής οικονομικά μεγέθη:
- Την 31η Μαρτίου 2023 οι επενδύσεις του Ομίλου περιλάμβαναν 26 επενδυτικά ακίνητα συνολικής αξίας 137 εκατ.
- Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 20% και ανήλθαν σε 1,74 εκατ. έναντι 1,45 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
- Τα χρηματοοικονομικά έξοδα υπερδιπλασιάστηκαν σε 391 χιλ. έναντι 182 χιλ. την αντίστοιχης περσινής περιόδου, λόγω της αύξησης του Euribor.
- Τα προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων (EBT) αυξήθηκαν κατά 7% και ανήλθαν σε 1,34 εκατ. έναντι 1,25 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
MIG: Aπορρίφθηκε η αίτηση έκτακτου ελέγχου μετόχων μειοψηφίας
Tο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε και την από 28.2.2023 Αίτηση Έκτακτου Ελέγχου μετόχων μειοψηφίας περιλαμβανομένης εταιρίας συμφερόντων Δέσποινας Ηλιοπούλου, κατά της εταιρίας.
Αίτημα ήταν να διαταχθεί ο έλεγχος της MIG για τις οικονομικές χρήσεις 2020, 2021, 2022 και μέχρι την ημερομηνία της Αίτησης για πιθανολογούμενες παραβιάσεις της νομοθεσίας.
- Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.