Το μακροοικονομικό περιβάλλον στις ξένες αγορές δεν μοιάζει ιδανικό, αλλά απ’ ότι φαίνεται τα χρηματιστήρια δεν προβληματίζονται ιδιαίτερα. Στην Αμερική δεν έχει υπάρξει ακόμη συμφωνία για το χρέος, ωστόσο, οι χρηματιστηριακές αγορές ισορροπούν και κινούνται ανοδικά εξαιτίας των εταιρικών αποτελεσμάτων.
Ενδεικτικά, ο Dow Jones λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος υποχωρούσε οριακά (-0,12%), ο S&P 500 αυξάνονταν κατά 0,54% και ο Nasdaq είχε μεγάλη άνοδο 1,28%, λόγω εταιρικών αποτελεσμάτων (NVDIA).
Στην Ευρώπη, η γερμανική οικονομία το α’ τρίμηνο 2023 βρέθηκε σε ύφεση, όπως δείχνουν τα στοιχεία, αλλά ο γερμανικός DAX υποχωρούσε οριακά (-0,1%) στις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο γαλλικός CAC έχανε 0,25%, ο ιταλικός MIB ήταν στο -0,34%, ενώ ο Eurostoxx 50 αυξάνονταν κατά 0,18%.
Οι τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές ήταν μεικτές και μάλλον φαίνεται ότι και η ύφεση στη Γερμανία είχε προεξοφληθεί από την μεγάλη υποχώρηση της Πέμπτης και το πρόβλημα του αμερικανικού χρέους εκτιμάται ότι βαίνει προς εκτόνωση.
Ξεκίνησε διστακτικά αλλά γύρισε ανοδικά το ΧΑ
Στο ελληνικό χρηματιστήριο είχαμε μία διστακτική έναρξη με τον ΓΔ να πλαγιολισθαίνει προς τις 1.190 μονάδες κατά την πρώτη ώρα της συνεδρίασης, αλλά σταδιακά η εμφάνιση αγοραστικού ενδιαφέροντος προς τραπεζικές μετοχές και μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 1.200 μονάδες, ενώ και οι συναλλαγές αυξάνονταν σταθερά μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης.
Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.202,43 μονάδες με άνοδο 0,89%. Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 116,04 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 89 έκλεισαν ανοδικά και οι 29 πτωτικά.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 0,41%, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά 2,72 %.
Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι Πρώτων Υλών (6,39%), Εμπορίου (2,89%), Κατασκευών (2,56%), Τεχνολογίας και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Τροφίμων-Ποτών (-4,45%) λόγω αποκοπής του δικαιώματος μερίσματος στην Coca Cola HBC, Προσωπικών-Οικιακών προιόντων (-1,05%), Τηλεπικοινωνιών (-0,06%).
Ο τραπεζικός δείκτης αυξήθηκε κατά 1,36% με αγοραστικό ενδιαφέρον και στις 4 μετοχές των συστημικών τραπεζών και ήταν αυτός που ουσιαστικά άλλαξε την ενδοσυνεδριακή τάση.
Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν Τράπεζες Πειραιώς, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, Alpha Bank, ΟΤΕ, Eurobank.
Το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε πάνω από τις 1.200 μονάδες και μάλιστα με υψηλό αγοραστικό ενδιαφέρον, δείχνει ότι συντηρείται το θετικό κλίμα για το ελληνικό χρηματιστήριο. Πιθανότατα, το κλίμα αυτό -έστω και με έντονες μεταβολές- να πάει μέχρι τις 25 Ιουνίου (επόμενες εκλογές).
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!