To πτωτικό σερί των αμερικανικών αγορών λόγω του προβλήματος του πλαφόν του δημόσιου χρέος των ΗΠΑ συνεχίζεται και πλέον οι χρηματιστηριακοί δείκτες υποχωρούν κάτω από τις πρώτες στηρίξεις τους.
Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 0,51%, ο S&P 500 κατά 0,64% και ο Nasdaq κατά 0,58%. Πάντως, η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ότι εκτιμά ότι θα βρεθεί λύση στο πρόβλημα του αμερικανικού χρέους.
H Eυρώπη προβληματίζεται και διορθώνει έντονα
Στην Ευρώπη, η χρηματιστηριακή πτώση είναι πιο έντονη εξαιτίας και του αμερικανικού χρέους και του μηνύματος για νέες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ και κυρίως από τις σημερινές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι οποίες επαναφέρουν επί της ουσίας τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας, χωρίς τις παρεκκλίσεις που είχαν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας και τις οικονομικής κρίσης που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Η Κομισιόν καλεί τα κράτη μέλη να επιστρέψουν σε δημοσιονομική πειθαρχία με μείωση ελλειμμάτων και χρέους. Ωστόσο, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει ότι η Ευρώπη θα διατηρήσει το 2023 τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξής της.
Η πτώση στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές παίρνει μεγάλες διαστάσεις. Λίγο πριν τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 2%, ο γαλλικός CAC κατά 2%, o ιταλικός MIB κατά 2,47% και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 κατά 2%.
Κάτω από τις 1.200 μονάδες ο ΓΔ
Το ελληνικό χρηματιστήριο υποχώρησε κάτω από τις 1.200 μονάδες, επηρεασμένο από τις διορθώσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και την αποκόμιση κερδών μετά το ράλι 8% που είχε καταγράψει ο Γενικός Δείκτης από την Δευτέρα.
Από την έναρξη της συνεδρίασης μέχρι και τη λήξη της ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε χαμηλότερα των 1.200 μονάδων και στο τέλος της συνεδρίασης, όταν οξύνθηκαν οι πιέσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, διαμορφώθηκε στις 1.191,83 μονάδες με υποχώρηση 1,12%.
Η αξία συναλλαγών υποχώρησε στα 146,3 εκατ. ευρώ, ενώ το ισοζύγιο ανοδικών / καθοδικών μετοχών ήταν αρνητικό με 34 μετοχές να αυξάνονται και 71 να υποχωρούν.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 1,54% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap κατά 0,66%.
Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι Υγείας (1,99%), Τεχνολογίας (1,15%), Κατασκευαστικών (0,29%), Ταξιδιών-Αναψυχής (0,04%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Τραπεζών (-2,96%), Βιομηχανικών (-2,55%), Πρώτων Υλών (-2,07%), Πετρελαικών (-1,9%).
Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ΕΤΕ, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Εurobank, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή.
Η σημερινή διόρθωση ήταν απόρροια της άσχημης εικόνας των διεθνών αγορών. Αυτό δείχνει ότι το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει άμεσα εξαρτώμενο από τις ευρωπαϊκές αγορές και άνευ της ανόδου αυτών δεν θα μπορούμε να έχουμε μεγάλη άνοδο και στο ΧΑ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!