Οι ξένες αγορές, η πορεία της πανδημίας σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό και τα εταιρικά αποτελέσματα 2020 είναι οι 3 βασικοί παράμετροι που θα διαμορφώσουν τις τάσεις στο χρηματιστήριο Αθηνών την επόμενη εβδομάδα. Λέμε «τάσεις» γιατί πλέον δεν έχουμε μία ομοιόμορφη επενδυτική συμπεριφορά αλλά αφ' ενός υπάρχει ο διαχωρισμός κατά κλάδους και αφ' ετέρου οι επιλεκτικές τοποθετήσεις εγχώριων και ξένων χαρτοφυλακίων. Επί της ουσίας, οι επιλογές (stock picking) γίνονται σε 20 μετοχές υψηλής και μέσης κεφαλαιοποίησης ενώ το market making από τους βασικούς μετόχους σε άλλες 10-15 μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης που κινούνται καθημερινά.
Η προηγουμενη εβδομάδα έδειξε την συσσώρευση του Γενικού Δείκτη μεταξύ 797-781 μονάδων και μία διαμόρφωση μέσου όρου συναλλαγών πέριξ των 60 εκατ. ευρώ σε καθημερινή βάση. Η συσσώρευση προέρχεται από την αδυναμία του τραπεζικού δείκτη να κινηθεί έντονα ανοδικά αλλά και τις εναλλαγές βασικών blue chips (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Μυτιληναίου, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, JUMBO, Lamda ) ανάμεσα σε θετικές συνεδριάσεις και αρνητικές. Επί της ουσίας και εάν δούμε αναλυτικά και χωριστά τα charts υπάρχει μία σταθεροποιητική συνισταμένη πάνω από τις 780 μονάδες Γενικού Δείκτη. Αυτή η κίνηση μέσα σε ένα μικρό εύρος διακύμανσης αποδίδεται στην έλλειψη σαφούς τάσης (θετικής ή αρνητικής) για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και την οικονομία.
Η συνεδρίαση της Παρασκευής (19/2) έδειξε την νευρικότητα αυτή, με αλλαγή 5-6 φορές μέσα στη συνεδρίαση της μεταβολής. Επίσης, αν δεν υπήρχαν οι αρνητικές ειδήσεις εξ' Αμερικής για την Τέρνα Ενεργειακή (και την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έμμεσα), ίσως ο Γενικός Δείκτης να ακολουθούσε τις ξένες αγορές.
Ξένες Αγορές
Στις ξένες αγορές ποντάρουν στα τεράστια πακέτα χρηματοδότησης των οικονομιών. Στις ΗΠΑ , η υπουργός οικονομίας κ. Yellen (πρώην πρόεδρος της FED) τόνισε την ανάγκη για άμεση στήριξη της αμερικανικής οικονομίας όχι μόνο με τα 1,9 τρισ. δολάρια αλλά ενδεχομένως και πρόσθετα μέτρα. Η πορεία των δύο μεγαλύτερων δεικτών (S&P 500 και Dow Jones) καθορίζεται πλέον και από τις τεχνολογικές μετοχές που κινούνται σε «υπεραγορασμένα» επίπεδα αλλά προσδοκούν να ενσωματώσουν κέρδη από τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Η μεταβολη της καμπύλης επιτοκίων των αμερικανικών ομολόγων (δείχνει αύξηση πληθωρισμού) αύξηση τη μεταβλητότητα στις αμερικανικές αγορές.
Στην ΕΕ γίνεται προσπάθεια επιτάχυνσης του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο έχει καθυστερήσει (όπως αναφέρουν και πολλοί πολιτικοί και επιχειρηματικοί παράγοντες). Από εκεί και πέρα, υπάρχουν τα εταιρικά αποτελέσματα που δείχνουν την αντοχή των επιχειρηματικών ομίλων στην πανδημία του 2020 αλλά και τις προβλέψεις για ένα αινιγματικό 2021. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο γερμανικός δείκτης DAX παραμένει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, αφού οι γερμανικές επιχειρήσεις έχουν ανταπεξέλθει στην κρίση, η γερμανική οικονομία δείχνει αντοχές και -κυρίως- τα αρνητικά επιτόκια στρέφουν επενδυτικά κεφάλαια θεσμικών επενδυτών προς γερμανικές μετοχές.
Σε θετικό momentum βρίσκονται και οι υπόλοιπες 4 μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές της Ε.Ε. Το γαλλικό χρηματιστήριο (CAC), το Ολλανδικό (AEX) , το ιταλικό (MIB) και το ισπανικό (IBEX). Ειδική μνεία χρειάζεται το ιταλικό χρηματιστήριο μετοχών και ομολόγων που ενισχύθηκε λόγω και της ανάληψης πρωθυπουργικών καθηκόντων από τον Μάριο Ντράγκι.
Πανδημία - εμβολιασμός
Οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν εναποθέσει πολλές ελπίδες στην ταχύτερη επέκταση του εμβολιασμού που θα οδηγήσει στην σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα. Αν και η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στο αρχικό πλάνο του εμβολιασμού, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά δεν δείχνει να ικανοποιείται. Οι πιθανότητες για νέα παράταση του lockdown και τον Μάρτιο δημιουργεί ανησυχίες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο α' τρίμηνο.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!