Νέα
  • ΓΔ: 1538.65 -0.05%
  • Τζίρος: 60,37 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Οι παράγοντες που θα διαμορφώσουν την τάση στο ταμπλό μέχρι τις εκλογές

Oι συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι τις εκλογές (21 Μαΐου) δεν επαρκούν για να διαμορφώσουν εγχώρια δυναμική στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ουτε οι έλληνες επενδυτές και χρηματιστές ούτε οι ξένοι κινούνται βάσει στρατηγικής παρά μόνο βάσει εταιρικών αποτελεσμάτων και επιχειρηματικών κινήσεων.  Αυτό φαίνεται και από την ραγδαία μείωση των συναλλαγών κατά τον Απρίλιο και των 4 πρώτων συνεδριάσεων του Μαίου.

Ενδεικτικά, την προηγούμενη εβδομάδα (αλλά και τον Απρίλιο) η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών ήταν περίπου 70 εκατ. ευρώ όταν καθόλη την διάρκεια του 4μηνου ήταν 103 εκατ. ευρώ και τον Απρίλιο 75 εκατ. ευρώ. 

Τροχιοδείκτης της πορείας του ελληνικού χρηματιστηρίου είναι και πάλι οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές.

Διαβάστε επίσης: Γιατί όλοι αγοράζουν χρυσό - Προβλέψεις για ασύλληπτο ρεκόρ το 2023

Υψηλός συντελεστής μεταβλητότητας 

Μόνο που το ελληνικό χρηματιστήριο ως παρακολούθημα των ξένων και με σαφώς αυξημένο συντελεστή Beta (συντελεστής που δείχνει πόση μεταβλητότητα υπάρχει στην αγορά) σε σχέση με τις ευρωπαϊκές αγορές, έχει εντονότερες αντιδράσεις και στην άνοδο και στην πτώση.  Σε ό,τι αφορά το εύρος διακύμανσης του Γενικού Δείκτη παραμένει μεταξύ 1080-1120 μονάδων και εάν οι συνθήκες στο εξωτερικό μεταβληθούν θετικά ή αρνητικά μπορούμε να υπολογίσουμε  20 μονάδες παραπάνω ή παρακάτω.  Κρίσιμη ημερομηνία για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά είναι η Πέμπτη όταν θα ανακοινωθούν οι εξαμηνιαίες αλλαγές στο δείκτη MSCI με την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά να διεκδικεί μία είσοδο (μετοχής) ακόμη στον βασικό δείκτη Standard Global.  

Διαβάστε επίσης: Χρηματιστήριο: Εσπασε το φράγμα των 1.100 μονάδων με άνοδο 1,15% - Στα 71,3 εκατ. ο τζίρος

Έφτασε στις 1.111 μονάδες ο ΓΔ και η αντίσταση ανεβαίνει πάλι στις 1.120 μονάδες 

Κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής, ο Γενικός Δείκτης πέτυχε την υπέρβαση των 1.100 μονάδων φτάνοντας μάλιστα στις 1.111 μονάδες ενισχυμένος κυρίως από τις τράπεζες και αρκετά δεικτοβαρή blue chips.  Ο τραπεζικός κλάδος έχει ξεκινήσει να ανακοινώνει αποτελέσματα (την Παρασκευή ανακοίνωσε η Πειραιώς, την  Δευτέρα ανακοινώνει η Alpha Bank) και εκτιμώνται ως θετικά.  Αυτό διαμορφώνει δυναμική στον τραπεζικό κλάδο που παραμένει η λοκομοτίβα της ανόδου της αγοράς.

Ας μην ξεχνάμε ότι από την αρχή του χρόνου καταγράφει (ο κλαδικός δείκτης) άνοδο 30% η οποία είναι και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη.  Εκτός από τις τράπεζες σε έντονη ανοδική τάση παραμένουν μη χρηματοοικονομικά blue chips όπως η Jumbo, η Coca Cola HBC που έχει μπεί σε ένα ανοδικό κανάλι και καταγράφει μηνιαία άνοδο 12% ενώ την προηγουμενη εβδομάδα αυξήθηκε κατά 4%,  η Cenergy (εκτός από την άνοδο έχει αυξήσει θεαματικά τους όγκους συναλλαγών), ο ΟΠΑΠ (όσο πλησιάζουμε στις ημερομηνίες των μερισμάτων), η ΔΕΗ, ο Μυτιληναίος, η Τέρνα Ενεργειακή , η Motor Oil (ιστορικά υψηλά κέρδη και μεγάλη μερισματική απόδοση), η Autohellas (με επιχειρηματική μεταστροφή και ιστορικά υψηλά κέρδη), ο Φουρλής από τον κλάδο  Εμπορίου.

Ένας από τους κλάδους με θετικό momentum είναι και οι κατασκευές, με την Ιντρακατ, την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, την Ελλάκτωρ και την AVAX να παραμένουν  σε θετικό κανάλι.  Για θεσμικά χαρτοφυλάκια (ελληνικά και ξένα), ενδιαφέρον έχουν και οι μετοχές υποδομών, οι οποίες παραδοσιακά είναι μακροπρόθεσμοι «κυματοθραύστες» του πληθωρισμού. 

Διαβάστε επίσης: Χρηματιστήριο Αθηνών: Οι 10 μετοχές - οδηγοί στο ράλι του 2023

Ξένες αγορές: Οι νέες αυξήσεις επιτοκίων, οι αμερικανικές τράπεζες και η ευρωπαϊκή ανάπτυξη 

Όπως προαναφέραμε οι ξένες αγορές αποτελούν την πυξίδα του ελληνικού χρηματιστηρίου. Όσοι πιστεύουν ότι μπορεί το ελληνικό χρηματιστήριο να διαφοροποιηθεί σε μεγάλο διάστημα από τις ευρωπαϊκές αγορές, μάλλον ματαιοπονούν. Με 65% των επενδυτών να είναι ξένοι, το ελληνικό χρηματιστήριο είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις προθέσεις των ξένων επενδυτών. 

Την περίοδο αυτή, έχουμε αύξηση της μεταβλητότητας στα ξένα χρηματιστήρια ακόμη και μετά τις πρόσφατες αυξήσεις επιτοκίων από την FED και την ECB.  

Τα προβλήματα στις αμερικανικές αγορές βρίσκονται στις αμερικανικές τράπεζες (κυρίως τις περιφερειακές) αλλά αντισταθμίζονται από τους τεχνολογικούς κολοσσούς.  

Στην Ευρώπη πάλι, το μεγάλο πρόβλημα είναι η διατήρηση των αναπτυξιακών ρυθμών. Το γεγονός ότι το γαλλικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% στο α' τρίμηνο δείχνει ότι η γαλλική οικονομία ναι μεν δεν έχει εισέλθει σε ύφεση αλλά βρίσκεται σε οριακό επίπεδο. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τη γερμανική οικονομία αλλά και τις περιφερειακές.

Σε χρηματιστηριακό επίπεδο δεν πρέπει να έχουν παράπονα οι επενδυτές, αφού οι μεγάλοι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, εν μέσω μεγάλης μεταβλητότητα κινούνται σε απόσταση 10% περίπου από τα ιστορικά υψηλά τους.  

Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, η συγχρονισμένη αύξηση κατά 0,25% σε Αμερική και Ευρωζώνη δείχνει μία συμβιβαστική προσπάθεια αφ' ενός να συνεχιστούν οι αντιπληθωριστικές κινήσεις και αφ' ετέρου να μην επηρεαστεί δυσμενώς η ανάπτυξη. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ