Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Κέρδη των εισηγμένων αλλά με αστερίσκους βλέπουν οι αναλυτές για το α' τρίμηνο - Οι βασικοί μοχλοί

Χρηματιστήριο
Πηγή: Eurokinissi

Βελτίωση αποτελεσμάτων εισηγμένων για το α’ τρίμηνο 2023 αναμένουν οι αναλυτές, αλλά έχουν βάλει και αρκετούς «αστερίσκους» που θα διαμορφώσουν την εικόνα της έναρξης της χρονιάς.

Οι παράγοντες αυτοί σχετίζονται με την πορεία των τιμών  ενέργειας, του πληθωρισμού, των πρώτων υλών, των επενδύσεων  αλλά και την ευρύτερη μακροοικονομική κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί.

Το α’ τρίμηνο 2023 παίρνει την σκυτάλη από ένα εξαιρετικό 2022 για τις περισσότερες εισηγμένες αλλά και με ορισμένα προβλήματα για αρκετές εταιρείες εξαιτίας των ιδιαιτεροτήτων που εμφάνισε.

Το 2022 ήταν μία εξαιρετικά απρόβλεπτη χρονιά. Στο α’ τρίμηνο ήταν εμφανείς οι παρενέργειες από την πανδημία, ενώ από το β’ τρίμηνο 2022 ξεκίνησαν οι παρενέργειες του πολέμου στην Ουκρανία με βασικότερες την εκτίναξη του πληθωρισμού (έφτασε το 12% στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο 2022) που επηρέασε ενέργεια, πρώτες ύλες και καταναλωτική ζήτηση. 

Μείωση ενεργειακού κόστους στο α’ τρίμηνο 2023

Το α’ τρίμηνο 2023 ξεκίνησε με την ενέργεια να παραμένει αυξημένη κατά 30% περίπου σε σχέση με το α’ τρίμηνο 2022.  Εύλογα λοιπόν τα αποτελέσματα α’ τριμήνου 2023 σε εισηγμένες σε κλάδους ενεργοβόρους (βιομηχανία, τρόφιμα, κατασκευές, χημικά προιόντα και πρώτες ύλες) θα είναι επηρεασμένα σε σχέση με το α’ τρίμηνο 2022 από την υψηλή ενέργεια και τα περιθώρια κερδοφορίας σε κάποιες εταιρείες θα εμφανιστούν μειωμένα σε σχέση με την περυσινή χρονιά. 

Το κύριο χαρακτηριστικό αρκετών εταιρειών για το α’ τρίμηνο 2023 είναι ότι θα εμφανίσουν σημαντική αύξηση κύκλου εργασιών (αφού έχουν προηγηθεί ανατιμήσεις λόγω πληθωρισμού) και μείωση κερδών προ φόρων λόγω της αύξησης του λειτουργικού κόστους και μείωση του περιθωρίου κέρδους.   

Σε ότι αφορά την σύγκριση του τέλους του α’ τριμήνου 2023 με το τέλος του 2022 εδώ οι επιχειρήσεις θα εμφανιστούν σημαντικά βελτιωμένες αφού το ενεργειακό κόστος φαίνεται ότι έχει αποκλιμακωθεί αρκετά. Η μείωση του ενεργειακού κόστους πέρασε προς το τέλος του α’ τριμήνου στις επιχειρήσεις και έτσι ίσως η επίπτωση τους στα αποτελέσματα α’ τριμήνου να μην είναι τόσο εμφανής.  

Σε ότι αφορά τις πετρελαϊκές εταιρείες που ωφελήθηκαν το 2022 από την εκτίναξη των τιμών πετρελαίου αλλά και από την αποθεματοποίηση (LIFO-FIFO) παρουσιάζοντας ιστορικά υψηλά κέρδη, ίσως δούμε κάποιο ‘φρενάρισμα’ στην μεγάλη κερδοφορία αφού οι τιμές πετρελαίου έχουν επιστρέψει σε χαμηλότερα επίπεδα.

Υποχώρηση πληθωρισμού – Πως ευνοεί τις εισηγμένες

Στο α’ τρίμηνο 2023 είχαμε μία σαφή υποχώρηση πληθωριστικών πιέσεων με αποτέλεσμα από το 12% που είχε εκτιναχθεί ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο 2022 να φτάσουμε στο 7% τον Ιανουάριο 2023 και στο 4,6% τον Μάρτιο 2023.

Η σταδιακή αποκλιμάκωση διευκόλυνε τις επιχειρήσεις στο να συγκρατήσουν κατά το α’ τρίμηνο τα λειτουργικά τους κόστη.  Επίσης φαίνεται ότι διεύρυνε το περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας και τα EBITDA όπως δηλώνουν αρκετά στελέχη της αγοράς. Άμεσα ή έμμεσα η σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού επηρεάζει όλες τις εισηγμένες αλλά σε διαφορετικό βαθμό.

Επίσης η υποχώρηση του πληθωρισμού δημιούργησε ευκαιρίες αυξημένων κερδών σε εισηγμένες οι οποίες είχαν προχωρήσει σε ανατιμήσεις πάνω από τον πληθωρισμό στις αρχές του 2023 και τις οποίες διατήρησαν μέχρι το τέλος Μαρτίου όταν ο πληθωρισμός είχε υποχωρήσει στο 4,6%. Με απλά λόγια είχαν κάνει αυξήσεις 10% τον Ιανουάριο 2023 και τις διατήρησαν μέχρι το τέλος του Μαρτίου όταν ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 4,6%. Έτσι κάλυψαν και τα κόστη λειτουργίας και διατήρησαν σε ικανοποιητικά επίπεδα τα περιθώρια κερδοφορίας.  Βέβαια σε ορισμένους κλάδους, οι υψηλές τιμές έφεραν μικρότερη κατανάλωση αλλά αυτό υπερκαλύφθηκε.

Πρώτες ύλες- Παραμένουν σε υψηλότερα  επίπεδα από το 2022 

Οι πρώτες ύλες στους περισσότερους κλάδους επιχειρήσεων δεν είχαν την αποκλιμάκωση όπως η ενέργεια και ο πληθωρισμός.  Παραμένουν σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2022 και αυτό εμποδίζει τις εισηγμένες να ασκήσουν επιθετική τιμολογιακή πολιτική (μειώσεις τιμών-εκπτώσεις- προσφορές).

Οι πρώτες ύλες ίσως αποτελέσουν έναν παράγοντα συγκράτησης κερδοφορίας για το α’ τρίμηνο σε αρκετές εταιρείες που δεν θα έχουν αυξήσει τους τζίρους τους.

Επενδύσεις παγίου κεφαλαίου και χαρτοφυλακίων

Η εικόνα που είδαμε το 2022 σε ότι αφορά τις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου ίσως έχει διαφοροποιηθεί στο α’ τρίμηνο 2023.  Ενδεικτικά , ο ΟΤΕ ήταν πρωταθλητής επενδύσεων το 2022 (με ένα τεράστιος πρόγραμμα) το οποίο όμως είχε αντίκτυπο στην κερδοφορία του.  Η πορεία της μετοχή του κατά το τελευταίο διάστημα αντικατοπτρίζει αυτή την εικόνα.

Αντίστοιχη εικόνα είχαν και οι περισσότερες εταιρείες υποδομών και real estate.  Σε κάποιες απ’ αυτές τις εταιρείες, οι επενδύσεις άρχισαν να αποδίδουν από το α’ τρίμηνο 2023.

 Σε ότι αφορά τις επενδύσεις χαρτοφυλακίου αυτές είχαν μία πολύ κακή επίδραση στις εισηγμένες (τράπεζες, ασφαλιστικές, εταιρείες επενδύσεων) το 2022.  Η πορεία των ομολόγων, των μετοχών και των συναλλαγματικών ισοτιμιών το α’ τρίμηνο 2023 βελτιώθηκε σημαντικά στο α’ τρίμηνο 2023 και έτσι οι τράπεζες αναμένεται να έχουν και αύξηση εσόδων από τις επενδύσεις στο διάστημα αυτό.  

Ωστόσο, ειδικά στις τράπεζες, αναμένεται να έχουμε υποχώρηση καταθέσεων στο α’ τρίμηνο η οποία έμμεσα θα επηρεάσει και τα οργανικά αποτελέσματα αν και έχουν καλυφθεί από την αύξηση των χορηγήσεων.  

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ