Πτώση λόγω αδράνειας και χαμηλών συναλλαγών με αυξημένες ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε και πάλι κάτω από τις 1.090 μονάδες και φλέρταρε με τις 1.080 μονάδες προς το τέλος της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας.
Επίσης μεικτές τάσεις είχαν και οι ευρωπαϊκές αγορές, με τον DAX να κινείται ανοδικά λόγω υποχώρησης πληθωρισμού στη Γερμανία, αλλά τον γαλλικό CAC να επηρεάζεται από την αύξηση του πληθωρισμού στο 6,9% αν και η ανάπτυξη του α’ τριμήνου που ανακοινώθηκε και ήταν 0,2%, επιβεβαιώνοντας ότι δεν έχει εισέλθει σε ύφεση.
Στην Αμερική, ο Dow Jones αυξάνεται κατά 0,16% λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο S&P 500 κατά 0,2% και ο Nasdaq υποχωρεί οριακά.
Ο γερμανικός DAX αυξάνεται κατά 0,45%, ο γαλλικός CAC υποχωρεί (-0,28%), ο ιταλικός MIB (-0,71%) και ο Eurostoxx 50 (-0,3%).
ΧΑ: Yποχώρηση προς τις στηρίξεις των 1.080 μονάδων
Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε την συνεδρίαση με προσπάθεια ισορροπίας πέριξ των 1.096 μονάδων (κλείσιμο Πέμπτης), αλλά σταδιακά οι ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές (γιατί άραγε μετά από τόσους επαίνους;) οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 1.090 μονάδες, με χαμηλό ημέρας στις 1.083 μονάδες.
Στη λήξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1085,11 μονάδες με υποχώρηση 0,99%. Η αξία συναλλαγών ανήλθε στα 57,5 εκατ. ευρώ και το ισοζύγιο ανοδικών / πτωτικών ήταν αρνητικό, με 45 ανοδικές και 68 πτωτικές.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά 1,11% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά 0,59%.
Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι τράπεζες (-2,37%), οι πετρελαικές (-1,25%), οι βιομηχανικές (-0,97%), τα ταξίδια-αναψυχή (-0,62%), οι τηλεπικοινωνίες (-0,59%).
Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ΟΤΕ, Alpha Bank, Eurobank, Πειραιώς, Μυτιληναίος, ΕΤΕ και ΟΠΑΠ.
Από την έναρξη του Μαΐου, οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές αναμένεται να επηρεαστούν από τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών (ΕΚΤ και Fed) για την πορεία των επιτοκίων. Οι αγορές μέχρι στιγμής έχουν προεξοφλήσει μικρότερη ή ακόμη και μηδενική αύξηση επιτοκίων και εάν οι κεντρικές τράπεζες πάνε σε μεγαλύτερη της εκτιμώμενης αύξηση επιτοκίων ίσως έχουμε νέες διορθωτικές κινήσεις.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!