Η έντονη ανοδική κίνηση στις ευρωπαϊκές αγορές (δεν την ανέμεναν πολλοί αναλυτές) βοήθησε να έχουμε και μία πολύ δυναμική συνεδρίαση και στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ο «μπαλαντέρ» της συνεδρίασης που βοήθησε στην άνοδο του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1.090 μονάδες ακούει στο όνομα ΔΝΤ και στην ανάλυσή του που δίνει ανάπτυξη 2,6% για την Ελλάδα το 2023.
Επίσης, θετικές εκτιμήσεις για την ελληνική ανάπτυξη κάνει και το ΙΟΒΕ που βλέπει 2,4%. Ετσι ουσιαστικά επιβεβαιώνονται οι αναλυτές που ήθελαν κάποιες έκτακτες θετικές ειδήσεις για να κινηθεί έντονα ανοδικά και το ελληνικό χρηματιστήριο.
Στις ευρωπαϊκές αγορές, λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο DAX αυξάνονταν κατά 0,32%, με θετικά στοιχεία για την γερμανική οικονομία, ο γαλλικός CAC είχε άνοδο 0,95%, ο ιταλικός MIB αυξήθηκε κατά 0,81% και ο πανευρωπαικός Eurostoxx 50 είχε άνοδο 0,56%.
Στις 1092,75 μονάδες ο ΓΔ με άνοδο 1,75%
Η σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο ξεκίνησε με ήπιες συναλλαγές, αλλά όσο περνούσε η ώρα οι όγκοι των συναλλαγών αυξάνονταν. Αιτία βέβαια η θετική εικόνα από τις ξένες αγορές (και οι αμερικανικές ξεκίνησαν ανοδικά) και οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία. Ενδεχομένως ρόλο στην άνοδο έπαιξαν και οι πιθανότητες για θετική αξιολόγηση από τον S&P του ελληνικού αξιόχρεου στις 21 Απριλίου.
Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κοντά στο υψηλό ημέρας, στις 1092,75 μονάδες με άνοδο 1,75% και 106 εκατ. ευρώ συναλλαγές. Το ισοζύγιο ανοδικών/ πτωτικών ήταν 78 ανοδικές μετοχές / 24 πτωτικές. Την άνοδο τροφοδότησαν οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης κυρίως.
Ο δείκτης FTSE Large Cap αυξήθηκε κατά 1,77% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά 1,81%. Στους επιμέρους κλάδους σημαντική άνοδο είχαν οι Κατασκευές (3,81%) λόγω μεγάλη ανόδου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, οι τηλεπικοινωνίες (3,39%) λόγω ανοδικής αντίδρασης του ΟΤΕ, οι πετρελαικές-διυλιστήρια (2,31%) στο γνώριμο μοτίβο της ανόδου, οι τεχνολογικές (1,74%) με 3 κλαδικούς leaders (ΕpsilonNet, Entersoft, Profile) να ανακοινώνουν εξαιρετικά αποτελέσματα χρήσης 2022 και α’ τρίμηνο 2023 (Entersoft).
Τα εταιρικά αποτελέσματα των εισηγμένων παραμένουν βασικός παράγοντας στήριξης της αγοράς ακόμη και εάν στραβώσει λίγο η εικόνα σε μακροοικονομικά θέματα ενόψει εκλογών. Eπίσης, μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης, η JUMBO ανακοίνωσε πολύ ισχυρά αποτελέσματα χρήσης 2022 και ισχυρές εκτιμήσεις α’ τριμήνου 2023
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!