Η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών πριν από περίπου δύο εβδομάδες από τον πρωθυπουργό σηματοδότησε μία σημαντική μείωση των συναλλαγών στο ελληνικό χρηματιστήριο και σε αυξημένη μεταβλητότητα των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης μέσα σε ένα συγκεκριμένο εύρος. Το πόσο έχει επιδράσει η εκλογική αβεβαιότητα στο χρηματιστήριο είναι εμφανές στις συναλλαγές που υποχώρησαν κατά -9,5% περίπου σε μία εβδομάδα και η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών από την αρχή Απριλίου διαμορφώθηκε στα 64 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών από την αρχή του χρόνου είναι 105,6 εκατ. ευρώ, όπως διαμορφώθηκε μέσα στους πρώτους 2,5 μήνες. Η υποχώρηση των συναλλαγών ξεκίνησε από τα τέλη Μαρτίου και πλέον βρισκόμαστε στο -40% από τον μέσο όρο.
Οι εκλογές αποτελούν το «άγνωστο χαρτί»
Η έλλειψη ορατότητας (ακόμη και από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων) του τι μέλλει γενέσθαι την επομένη της 21ης Μαΐου αποτελεί ένα μυστήριο για το ελληνικό χρηματιστήριο. Ουδείς γνωρίζει πώς θα διαμορφωθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί μετά την 21η Μαΐου, εάν θα υπάρξει κυβέρνηση τον Ιούλιο (οπότε ουσιαστικά η διακυβέρνηση της χώρας θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο) και τι θα γίνει εάν πάμε στις διερευνητικές εντολές (οπότε η διακυβέρνηση θα μετατεθεί προς τον Οκτώβριο).
Κίνηση Γενικού Δείκτη στο εύρος των 1.020-1.080 μονάδων
Ο Γενικός Δείκτης κατά τις πρώτες συνεδριάσεις του Απριλίου δείχνει ότι έχει σημαντική στήριξη στις 1.020 μονάδες (την δοκίμασε 3 φορές μέσα στον Μάρτιο) και αντίσταση στις 1.080 μονάδες, επίπεδο που θεωρείται κομβικό. Βέβαια, μπορεί ο Γενικός Δείκτης να μην έχει μεγάλες διακυμάνσεις αλλά οι μετοχές του FTSE Large Cap δείχνουν ιδιαίτερη μεταβλητότητα από συνεδρίαση σε συνεδρίαση (χαρακτηριστικό παράδειγμα η μετοχή της Coca Cola HBC αλλά και οι τραπεζικές μετοχές) γεγονός που καταδεικνύει ότι δεν υπάρχει τάση στην αγορά. Την τάση διαμορφώνουν κυρίως εταιρικά αποτελέσματα και επιχειρηματικές κινήσεις όπου ανακοινώνονται αυτές.
Περιμένοντας της S&P στις 21 Απριλίου για την αξιολόγηση
Σε επίπεδο εβδομαδιαίων συναλλαγών, ο Γενικός Δείκτης κινούμενος χωρίς μεγάλη μεταβλητότητα κατέγραψε άνοδο 1,84% και από την αρχή του χρόνου κερδίζει 15,51%. Αυτό δείχνει ότι το α’ τρίμηνο 2023 αποδείχθηκε εξαιρετικό τηρουμένων των συνθηκών. Στο ελληνικό χρηματιστήριο, οι επενδυτές, όπως φάνηκε, έχουν προεξοφλήσει όλα τα θετικά στο α’ τρίμηνο ακόμη και η επενδυτική βαθμίδα (σε μεγάλο βαθμό). Επί της ουσίας, μία κομβική ημερομηνία θα είναι η 21η Απριλίου όταν και η S&P θα αξιολογήσει (;) εκ νέου την ελληνική οικονομία προκειμένου να πλησιάσει στην επενδυτική βαθμίδα.
Πώς κινούνται οι πρωταγωνιστές της αγοράς
Οι αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών έχουν ενσωματώσει σε αυξημένο ποσοστό τα εξαιρετικά εταιρικά αποτελέσματα που παρουσίασαν το 2022 αλλά δεν έχουν αποτιμήσει το ενδεχόμενο των πιέσεων από νέα NPL’s στο α’ τρίμηνο 2022. Το νέο στοίχημα που θα είναι η επενδυτική βαθμίδα ίσως δημιουργήσει νέες αυξημένες εισροές κεφαλαίων από μεγάλα επενδυτικά χαρτοφυλάκια στις ελληνικές μετοχές.
Στα διυλιστήρια (ΕΛΠΕ και Motor Oil) το 2022 ήταν η χρονιά των ιστορικών υψηλών κερδοφοριών.
Το Εμπόριο (Φουρλής) και τα Προσωπικά- Oικιακά προιόντα (Jumbo) έχουν μία εξαιρετική πορεία μέχρι στιγμής αλλά και εδώ ίσως υπάρξουν απώλειες σε τζίρους, λόγω υποχώρησης του διαθέσιμου εισοδήματος.
Στην ενέργεια, η μετοχή της Μυτιληναίος καταγράφει καθημερινά νέα ιστορικά υψηλά. Σε θετικό momentum βρίσκεται η μετοχή της ΔΕΗ παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα χρήσης 2022 δεν εντυπωσίασαν.
Σε ό,τι αφορά τις βιομηχανικές μετοχές, οι μετοχές του ομίλου Viohalco (ΕΛΧΑ, Cenergy) ξεχωρίζουν και ίσως διαπραγματεύονται με discount έναντι της εσωτερικής τους αξίας. Εξαιρετικά θετικά αποτελέσματα εμφανίζουν οι περισσότερες μετοχές τεχνολογίας (Epsilon Net, Entersoft, Quest , Profile, Space κ.λπ.) εξαιτίας του ψηφιακού μετασχηματισμού των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και της συνδρομής των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Aπό την αρχή του χρόνου
Από την αρχή του χρόνου, τη μεγαλύτερη άνοδο με 21,85% καταγράφει ο τραπεζικός κλάδος και κατά 20,27% αυξήθηκε o κλάδος οικιακών-προσωπικών προιόντων (Jumbo). Σημαντική άνοδο 16,72% έχει ο κλάδος ταξιδίων-μεταφορών λόγω Aegean και Autohellas ενώ έχει ανακάμψει με 14,76% ο κλάδος τροφίμων-ποτών που εκπροσωπείται από την Coca Cola HBC. Ανάκαμψη εμφανίζει ο κλάδος μετοχών κοινής ωφέλειας λόγω ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ (εσχάτως) μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Στον αντίποδα ξεχωρίζουν οι απώλειες (-5,92%) από τον κλάδο του Real Estate που σαφώς επηρεάζεται από τα προβλήματα της Lamda Development. Αρνητικά κινήθηκαν και οι τηλεπικοινωνίες (-7,37%) λόγω της μεγάλης μεταβλητότητας που εμφανίζει η μετοχή του ΟΤΕ.
Το επενδυτικό ημερολόγιο της Μεγάλης Εβδομάδας
Τη Μ. Δευτέρα οι ευρωπαϊκές αγορές είναι κλειστές. Στην Ελλάδα είναι προγραμματισμένη η διεξαγωγή της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της Μυτιληναίος. Την Μ. Τρίτη το πρωί η Σαράντης θα ενημερώσει την επενδυτική κοινότητα για τις προοπτικές της χρήσης. Η Motor Oil το απόγευμα ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στην αποτύπωση της εξαγοράς της «Άνεμος» και την ανακοίνωση του υπόλοιπου μερίσματος χρήσης, ενώ Jumbo και Intralot θα ανακοινώσουν πλήρες σετ αποτελεσμάτων 2022. Τη Μ. Τετάρτη εκτός από την τηλεδιάσκεψη της Motor Oil το απόγευμα ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης ο ΑΔΜΗΕ. Το πρωί της ίδιας ημέρας η Jumbo έχει προγραμματίσει την ετήσια παρουσίαση στους αναλυτές.
Στο εξωτερικό ξεκινά η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου με τις BlackRock και First Republic Bank να ανοίγουν την αυλαία τη Μ. Τετάρτη 12 Απριλίου και τη σκυτάλη να παίρνουν τη Μ. Παρασκευή 14 Απριλίου οι Citigroup, JP Morgan και Wells Fargo. Στις ανακοινώσεις μακροοικονομικών δεικτών ξεχωρίζει την Μ. Τετάρτη η ανακοίνωση των δεικτών πληθωρισμού στις ΗΠΑ για τον μήνα Μάρτιο (εκτ. 6% προηγ. 6%).
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!