Την πρώτη σοβαρή μηνιαία διόρθωση (-6,61%) γνώρισε το ελληνικό χρηματιστήριο μετά τον Οκτώβριο 2022. Μέσα στον Μάρτιο δοκιμάστηκε τρεις φορές.
Η πρώτη ήταν μετά την τραγωδία των Τεμπών (την πρώτη Δευτέρα του μήνα) όταν η χρηματιστηριακή αγορά φοβήθηκε τις πολιτικές παρενέργειες που μπορεί να είχε η τραγωδία. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στα χαμηλά του μήνα στις 1.014 μονάδες αλλά μετά επέστρεψε προς τις 1020 μονάδες για να αναρριχηθεί προς τις 1.035 μονάδες.
Μετά τα μέσα Μαρτίου ήρθαν οι δύο απανωτές διορθωτικές κινήσεις από τις τραπεζικές κρίσεις στις ΗΠΑ (SVB) και στην Ελβετία (Credit Suisse).
Και στις δύο ο Γενικός Δείκτης αλλά και ο τραπεζικός κλάδος 'τραντάχθηκαν' αρκετά αλλά ο μεν Γενικός Δείκτης συσσώρευσε πάλι προς τις 1.020 μονάδες και κινήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα πάνω από τις 1.050 μονάδες ενώ και οι τραπεζικές μετοχές κατάφεραν να καλύψουν τις απώλειες.
Συμπέρασμα από την διόρθωση του Μαίου είναι ότι οι 1020 μονάδες είναι ένα καλό σημείο στήριξης για τον Γεν. Δείκτη.
Εβδομαδιαία άνοδος 3,3%
Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν εβδομάδα ανάκαμψης με άνοδο 3,3% για τον Γενικό Δείκτη και έτσι ήρθε η ανάκαμψη από τις 1021 μονάδες προς τις 1.054 που έκλεισε την Παρασκευή.
Το κύριο χαρακτηριστικό της προηγούμενης εβδομάδας ήταν η μεγάλη υποχώρηση συναλλαγών (-23%) από τα 111 εκατ. ευρώ (μέση ημερήσια αξία) στα 70,8 εκατ. ευρώ.
Η μεγάλη υποχώρηση οφείλεται στο γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών και με δεδομένη την αυξημένη μεταβλητότητα που έχει η πολιτική σκηνή η χρηματιστηριακή αγορά προεξοφλεί ότι θα έχουμε κατάσταση ελλιπούς διακυβέρνησης για το επόμενο 5μηνο, έως ότου δηλαδή εκτιμάται ότι θα προκύψει η επόμενη κυβέρνηση.
Αυτό το μεγάλο κενό των 5 μηνών είναι που φοβίζει ιδιαίτερα την αγορά και με δεδομένη την ευρύτερη (σωστότερα παγκόσμια) οικονομική κρίση.
Ποιοι παράγοντες θα κρίνουν την πορεία τον Απρίλιο
Οπως αναφέρουν οι αναλυτές για τον Απρίλιο, στο αρνητικό σενάριο της διόρθωσης έχουμε την πρώτη στήριξη του Γενικού Δείκτη στις 1020 μονάδες και την δεύτερη πέριξ των 980-1000 μονάδων ενώ στην περίπτωση της ανόδου, η αντίσταση πλέον διαμορφώνεται κοντά στις 1.080 μονάδες.
Το υποστηρικτικό περιεχόμενο της κερδοφορίας - ρεκόρ για το σύνολο των εισηγμένων λειτουργεί μεν ανασταλτικά περιορίζοντας την ένταση των ρευστοποιήσεων στο ΧΑ, ωστόσο αυτή την εβδομάδα και το εξωτερικό βοήθησε στην ενεργοποίηση κάποιων αγοραστικών αντανακλαστικών.
Η υπόθεση της ανακωχής πωλήσεων ενόψει του κλεισίματος του α’ τριμήνου θα κριθεί άμεσα καθώς ο Απρίλιος θα κληθεί να δώσει απαντήσεις στο αν και κατά πόσο τα απόνερα της πρόσφατης κρίσης του τραπεζικού συστήματος στις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχουν αναχαιτιστεί έτσι όπως θα αποτυπωθούν στα νούμερα του α’ τριμήνου.
Παράλληλα όσο θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές της 21ης Μαΐου οι εκτιμήσεις για τα εκλογικά ποσοστά θα αποκτήσουν μεγαλύτερο έρεισμα στις εγχώριες επενδυτικές κινήσεις δικαιολογώντας και κάποια μερική αυτονόμηση από τον διεθνή παράγοντα.
Προς το παρόν μπορούμε να υποθέσουμε ότι το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θα υπάρχει μια μείωση στις διακυμάνσεις και στις συναλλαγές λόγω των αργιών του καθολικού και ορθόδοξου Πάσχα.
Η έναρξη των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου των αμερικανικών τραπεζών τη δεύτερη εβδομάδα του μήνα, στην οποία οι επενδυτές θα εστιάσουν στην ορθή αποτύπωση των στοιχείων ενεργητικού (mark-to-market) καθώς και στην ύπαρξη ικανής ρευστότητας στον ισολογισμό μετά τα πρόσφατα γεγονότα είναι το χρονικό σημείο επανεκκίνησης της δράσης.
Παράλληλα η ανακοίνωση του πληθωρισμού Μαρτίου στις ΗΠΑ στις12 Απριλίου θα προϊδεάσει για τις δίδυμες αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών στις αρχές Μαΐου με ότι αυτό συνεπάγεται για την στάση που θα κρατήσει η αγορά.
Με αυτά στον ορίζοντα αναμένουμε η επενδυτική κοινότητα να κρατήσει στάση αναμονής, ενδεχομένως να υπάρξει σε αυτό το διάλλειμα μια πιο επιλεκτική εστίαση σε μετοχές που η κερδοφορία τους δεν μπορεί να αγνοηθεί και έχουν δυναμική ανάπτυξης που δεν επηρεάζεται σημαντικά από τις εγχώριες εξελίξεις
Οι κλάδοι και οι μετοχές κλειδιά για το ΧΑ
Σε ότι αφορά τους κλάδους, βεβαίως οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν οι καταλύτες της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς, ενώ αρκετά δυναμικά κινούνται οι επιχειρηματικοί leaders όπως ο Μυτιληναίος (έπιασε ιστορικά υψηλά), η Motor Oil και τα ΕΛΠΕ από τα διυλιστήρια, οι βιομηχανικές εταιρείες του ομίλου Viohalco (ΕΛΧΑ, Cenergy), η μετοχή της ΔΕΗ που επέστρεψε προς τα 8 ευρώ μετά από την μίνι διόρθωση, η Jumbo που κινείται προς ιστορικά υψηλά και από τον κλάδο των κατασκευαστικών εκτός από την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την Τέρνα Ενεργειακή, προστίθενται τώρα η Ελλάκτωρ και η Ιντρακατ μετά την πώληση της Άκτωρ από την Ελλάκτωρ προς αυτήν.
Αφήσαμε τελευταίους αλλά όχι σε σημαντικότητα τους 'τρεις σωματοφύλακες' του ελληνικού χρηματιστηρίου όπως είναι ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ και η Coca Cola HBC. Και οι 3 μετά από μία περίοδο είτε παρατεταμένης διόρθωσης (ΟΤΕ και Coca Cola HBC) είτε υποτονικότητας (ΟΠΑΠ) δείχνουν να ανακάμπτουν και να επιστρέφουν σε υψηλότερα επίπεδα.
Εάν αυτές οι τρεις μετοχές που εκπροσωπούν το 30% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. καταφέρουν να κινηθούν ήπια ανοδικά μέσα στον Απρίλιο τότε θα υπάρχει η πιθανότητα μίας διατηρήσιμης ανόδου του Γενικού Δείκτη ή στο αρνητικό σενάριο (πχ πτώση τραπεζών) ένα σημαντικό 'φρένο' στην πτώση του Γενικού Δείκτη.
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε και την σημαντική ανάκαμψη της μετοχής της Aegean (43%) από την αρχή του χρόνου αλλά και του Τιτάνα (Int) ο οποίος μετά από τα πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα (τα καλύτερα των τελευταίων 10ετών) που παρουσίασε το 2022 επιστρέφει σε υψηλότερα επίπεδα (22% από την αρχή του χρόνου).
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!