Kοντά σε νέα ιστορικά υψηλά ο αμερικανικός δείκτης. Τοποθετήσεις κυρίως σε κυκλικές μετοχές και μετοχές ενέργειας. Αναλυτές ωστόσο τονίζουν ότι υπάρχει κόπωση στα ιστορικά υψηλά και θα υπάρξει κάποια σεβαστή διόρθωση. Υπάρχει και ο αντίλογος βέβαια, που ισχυρίζεται ότι εάν συνεχιστούν τα προγράμματα στήριξης και εάν οι επιχειρήσεις παρουσιάσουν θετικά αποτελέσματα χρήσης 2020 και καλό α’ τρίμηνο, το ράλι θα συνεχιστεί.
Ευρωπαικές αγορές
Ηπια διόρθωση για τον δείκτη DAX του γερμανικού χρηματιστηρίου σήμερα. Παραμένει πάντως στις παρυφές των 14.000 μονάδων. Τα εταιρικά αποτελέσματα αποτελούν τον κινητήριο μοχλό του γερμανικού χρηματιστηρίου. Κάποιες εταιρείες πέρασαν καλά το 2020 την εποχή της πανδημίας Σταθεροποιητικά κινείται το βρετανικό χρηματιστήριο και κάποιες εταιρείες θα παρουσιάσουν αρκετά καλές κερδοφορίες (2020).
Γενικός Δείκτης
Συσσωρεύει κατά τμήματα ο Γενικός Δείκτης. Καθοριστικές οι 780 μονάδες είτε εμφανίζονται ως στήριξη (όπως αυτή την περίοδο) είτε ως αντίσταση (πριν μία, δύο εβδομάδες). Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θα αντιδράσει τελευταία όταν αποκατασταθεί η ισορροπία στις ευρωπαικές αγορές. Τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι καλά (αν λάβουμε υπόψιν ότι το α’ τρίμηνο θεωρείται χαμένο) αλλά η αγορά προσδοκά κάποια θετικά εταιρικά αποτελέσματα, μία εκτόνωση της πανδημίας και ορισμένες καλές «συστάσεις» από το εξωτερικό.
Τράπεζα Πειραιώς
«Ασανσέρ» έχει γίνει η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς κατά το τελευταίο διάστημα. Πριν μία εβδομάδα υποχωρούσε σημαντικά κάθε ημέρα. Ξαφνικά κινήθηκε ανοδικά και σήμερα βρέθηκε σε «κυκλώνα» πωλητών. Αυτή η μεταβλητότητα αποδίδεται στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και στην προσπάθεια κάποιων να μειώσουν θέσεις στη μετοχή.
Eλλάκτωρ
Φοβερή και μάλλον αθόρυβη η συνεδρίαση για τη μετοχή της Ελλάκτωρ. Μέχρι τις 16.00, η μετοχή διαπραγματεύονταν με πτώση πέριξ των 1,41 ευρώ. Μέσα σε 1 ώρα και 20 λεπτά η μετοχή εκτοξεύθηκε στο 1,47.
ΔΕΗ
Ακόμη μία εξαιρετική συνεδρίαση για τη μετοχή της ΔΕΗ και πλέον αναρωτιούνται μέχρι που μπορεί να φτάσει. Με πάνω από 750 χιλ. τεμάχια συναλλαγές δείχνει ότι την αγοράζουν «στιβαρά χέρια». Η πώληση του 49% της ΔΕΔΔΗΕ ίσως πάρει άλλες διαστάσεις μετά από τα πρόσφατα προβλήματα που δημιούργησε η κακοκαιρία και η παγωνιά. Οι προτάσεις ανοίγουν την Παρασκευή. Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η κατάσταση.
ΟΤΕ
Δεν μας άρεσε η σημερινή συνεδρίαση για τη μετοχή του ΟΤΕ. Μεγάλη πτώση με μηδενική αντίσταση (market making). Φαίνεται ότι στα επίπεδα που βρίσκονταν, οι πωλητές είναι περισσότεροι από τους αγοραστές. Η αγορά ούτως ή άλλως έχει προεξοφλήσει τις θετικές ειδήσεις. Η αγορά περιμένει «φρέσκες» ειδήσεις σχετικά με τον όμιλο.
Motor Oil
Αυτό που ρωτούν όλοι είναι πως θα διαμορφωθούν τα περιθώρια διύλισης του ομίλου μετά την εκτόξευση των τιμών πετρελαίου (Brent και αργού). Θα επιστρέψει η εταιρεία στις υψηλές μερισματικές αποδόσεις που μας είχε συνηθίσει τόσα χρόνια;
Χαλκός
Είναι το μέταλλο-εμπόρευμα που κινείται έντονα αυτή την περίοδο. Οι λόγοι είναι ότι βελτιώνεται η βιομηχανική παραγωγή σε μεγάλα κράτη. Αν προσθέσουμε ότι τα συμβόλαια χαλκού είχαν ατονίσει το 2020, μάλλον είναι η σειρά τους να «τρέξουν».
Χρυσός
Ο χρυσός παράδοσης Απριλίου έχασε 1,5% κλείνοντας στα 1.772,80 δολάρια η ουγγιά, το χαμηλότερο κλείσιμο από τον Ιούνιο σύμφωνα με τα δεδομένα του Dow Jones.
Bitcoin
Παρακολουθούμε εμβρόντητοι το κερδοσκοπικό παιχνίδι πάνω σε ένα εικονικό νομισμα. Θυμίζει «πυραμίδα» η εξέλιξή του και απορούμε που κάποιες Επιτροπές Κεφαλαιαγοράς σε ΗΠΑ ή Ευρώπη δεν έχουν κάνει κινήσεις για να γκρεμίσουν αυτή την εμφανέστατη κερδοσκοπική φούσκα.
Axia Numbers
Yποχώρησε η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών τον Ιανουάριο στα 65,4 εκατ. ευρώ. Κάποιοι γκρινιάζουν, συγκρίνοντάς την με τα 90 εκατ. ευρώ που ήταν οι ημερήσιες συναλλαγές τον Δεκέμβριο. Μόνο που ο Δεκέμβριος ήταν η εξαίρεση του 2020. Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών το 2020 ήταν ακριβώς το ίδιο με αυτή του Ιανουαρίου του 2021, δηλαδή 65,3 εκατ. ευρώ. Επίσης ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι οι ενεργές μερίδες για ομόλογα ήταν 526 τον Ιανουάριο 2021. Εχουν ενδιαφέρον τα ομόλογα τελικά για αρκετούς θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές.
Iταλία
Την εκτίμηση ότι η οικονομία της χώρας δεν θα επιστρέψει σε επίπεδα προ πανδημίας πριν από το τέλος του 2022 έκανε ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι. Στην πρώτη του ομιλία από τη θέση του Πρωθυπουργού, ο Ντράγκι ανακοίνωσε μεταρρυθμίσεις στους τομείς της δημόσιας διοίκησης, του φορολογικού και δικαστικού συστήματος. Μετά απ’ αυτές τις δηλώσεις, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν ξαφνικά. Αλήθεια, ο Μάριο Ντράγκι είναι κυνικός οικονομολόγος και λέει αλήθειες για την ιταλική οικονομία. Αντέχουμε να ακούσουμε κάτι ανάλογο για την ελληνική;
- Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας
οικονομία;
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!