Νέα
  • ΓΔ: 1452.5 -0.26%
  • Τζίρος: 507,16 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Αντιδρούν τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια μετά την παρέμβαση ΕΚΤ, ΕΒΑ

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Πηγή: Pixabay

Μερική ανάκαμψη καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές μετά την διαβεβαίωση ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός των τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, SSM (σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν με το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (Single Resolution Board) ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαθέτουν αντοχές καθώς και ισχυρή κεφαλαιακή βάση και ρευστότητα.

Η ανακοίνωση βγήκε για να σταματήσουν οι μεγάλες πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές και η άκρατη φημολογία σχετικά με τις «τοξικές» σχέσεις των επενδυτών με τα ομόλογα της Credit Suisse.

Mετά και τις διαβεβαιώσεις των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών ότι οι κανόνες του Ευρωσυστήματος είναι σαφείς και προβλέπουν άλλη σειρά ανάληψης ζημιών, με πρώτους τους μετόχους και δεύτερους τους ομολογιούχους. «Τα ομόλογα ΑΤ1 είναι και θα παραμείνουν σημαντικός κρίκος της κεφαλαιακής διάρθρωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών», τονίζουν στην πυροσβεστική τους κοινή δήλωση η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ, το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA).

Mετά τις διαβεβαιώσεις βγήκαν αρκετοί αγοραστές στις μεγάλες τραπεζικές μετοχές με αποτέλεσμα, ο DAX να αυξάνεται λίγο πριν τις 14.00 κατά 0,53%, ο CAC κατά 0,74%, ο Eurostoxx 50 κατά 0,75% και ο ιταλικός MIB κατά 0,57%.

Το ελληνικό χρηματιστήριο, πάντως, συνεχίζει να βρίσκεται υπό πίεση παρά το γεγονός ότι έχει καταφέρει να ξεπεράσει το πρωινό σοκ (βρέθηκε στις 998 μονάδες ο Γενικός Δείκτης) και να διαμορφώνεται στις 1.011 μονάδες με -0,9%.

Το βαρίδι και τα... σωσίβια

Ο τραπεζικός δείκτης υποχωρούσε κατά 1,27% στις 14.00 ώρα, ενώ πτωτικά (-1,86%) κινούνται οι κατασκευές και οι πρώτες ύλες (-2,08%).

Ανοδικά κινούνται οι τηλεπικοινωνίες (2,17%), οι βιομηχανικές (0,63%) και οι τεχνικές (0,45%).

Η πυροσβεστική δήλωση της ΕΚΤ

Νωρίτερα η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ, το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) και η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) έκαναν παρέμβαση με κοινή ανακοίνωση τους, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ πως οι κανόνες του Ευρωσυστήματος προβλέπουν άλλα από αυτά που έκαναν οι Ελβετικές αρχές στην εξαγορά - διάσωση της Credit Suisse σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τους ομολογιούχους ότι τα ομόλογα ΑΤ1 είναι ασφαλή. 

«Το πλαίσιο εξυγίανσης που εφαρμόζεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το οποίο έχει προταθεί από το Financial Stability Board μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, έχει καθιερώσει, μεταξύ άλλων, τη σειρά με την οποία αναλαμβάνουν ζημιές  οι μέτοχοι και οι πιστωτές (ομολογιούχοι) μίας προβληματικής τράπεζας», σημειώνεται στην ανακοίνωση των ευρωπαϊκών Αρχών.

Ειδικότερα, σημειώνει, οι πρώτοι που θα πρέπει να απορροφούν ζημιές είναι οι μέτοχοι και μόνο αφού αυτό έχει συμβεί θα απαιτείτο το «κούρεμα» των ομολόγων ΑΤ1, σημειώνουν, τονίζοντας ότι «η προσέγγιση αυτή εφαρμόζεται με συνέπεια στο παρελθόν και θα συνεχίσει να καθοδηγεί τις ενέργειες του SRB και της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΡ κατά τις παρεμβάσεις σε κρίσεις.

«Τα ΑΤ 1 είναι και θα παραμείνουν ένα σημαντικό σκέλος της κεφαλαιακής διάρθρωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ανοιγμα με... βουτιά για τις τραπεζικές μετοχές

Νωρίτερα απώλειες πάνω από 1% άνοιξαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, συνεχίζοντας την πτώση της περασμένης εβδομάδας, η οποία ήταν η χειρότερη από τον Σεπτέμβριο του 2022, καθώς συνεχίζεται η ανησυχία για τον τραπεζικό τομέα.

Ο πανυερωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρούσε 1,4% στις 10.15, με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει απώλειες 3,85%.

Τα περισσότερα χρηματιστήρια στην Ασία – Ειρηνικό κινήθηκαν πτωτικά, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στη συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS.

Τα futures των αμερικανικών μετοχών ήταν ανάμεικτα.

Η μετοχή της Credit Suisse έκανε βουτιά σχεδόν 62% στις συναλλαγές πριν την έναρξη της αγοράς, μετά την είδηση για το deal των ελβετικών τραπεζών, ενώ της UBS έκανε βουτιά 7,1%.

Νέες ανησυχίες - Τι λένε οι επενδυτές

Την αρχική ηρεμία στις ασιατικές αγορές διαδέχθηκαν γρήγορα νέες ανησυχίες για τις προοπτικές του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, με τους επενδυτές να ετοιμάζονται για νέα αναταραχή παρά το deal των ελβετικών τραπεζών 

Ο Bob Michele της JPMorgan Asset Management δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να λεχθεί πώς θα τελειώσει η κρίση αλλά σημείωσε ότι η Fed θα πρέπει πιθανόν να μειώσει τα επιτόκια φέτος.

«Είμαστε ακόμη στην αρχή. Είναι βέβαιο ότι θα επιβραδύνει την ανάπτυξη. Είναι επίσης βέβαιο ότι θα μειώσει τις πληθωριστικές πιέσεις. Η Fed δεν πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια την Τετάρτη. Η αγορά θα συσφίξει τις πιστώσεις γι’ αυτή», δήλωσε.

«Αναμένουμε  η Fed να μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο για να αποτρέψει thn ύφεση. Η συμφωνία εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS θα απαλύνει κάπως την πίεση από τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές», πρόσθεσε.

El-Erian: Η καλύτερη επιλογή

Ο Ed Yardeni  της Yardeni Research δήλωσε ότι η τραπεζική αναταραχή μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική ύφεση αν προκαλέσει πιστωτική κρίση.

O επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Mohamed El-Erian, δήλωσε για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS ότι «ήταν διάσωση… Δεν ήταν η καλύτερη λύση, αλλά πάντως καλύτερη από τις άλλες δύο, δηλαδή την κρατικοποίηση ή την προσπάθεια σταδιακής διακοπής λειτουργίας της τράπεζας.. Δεν είναι καθαρή λύση, αλλά η καλύτερη από τις διαθέσιμες επιλογές».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ