Συσσωρεύει πέριξ των 785-790 μονάδων ο Γενικός Δείκτης σε μία καθαρά διορθωτική συνεδρίαση σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το κλίμα στις ξένες αγορές που ήταν διορθωτικό απο το πρωί, ενεργοποίησε πωλητές από την έναρξη της συνεδρίασης για όλες τις κατηγορίες των μετοχών και ειδικά για τις τραπεζικές. Ο Γενικός Δείκτης πέρασε γρήγορα από τις 791 μονάδες προς τις 785 μονάδες, ενώ σταδιακά αυξήθηκαν και οι όγκοι συναλλαγών. Τελικά έκλεισε στις 788,75 μονάδες με υποχώρηση -0,9%.
Μικρή διακύμανση και αυξημένες συναλλαγές
Προς το τέλος της συνεδρίασης λειτούργησε το market making για ορισμένες μετοχές με αποτέλεσμα να συρρικνωθεί η υποχώρηση προς τις 790 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε τελικά στις 788,75 μονάδες με υποχώρηση της τάξης του -0,9%. Η αξία συναλλαγών ήταν σχετικά αυξημένη σε σχέση με την μέση ημερήσια αξία των συνεδρίασεων του Φεβρουαρίου και διαμορφώθηκε στα 67,27 εκατ. ευρώ.
Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 33 έκλεισαν ανοδικά και οι 68 πτωτικά. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι Υγείας (0,54%), Πρώτων Υλών (0,45%), Κατασκευών (0,28%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών (-1,92%), Προσωπικών-Οικιακών Προιόντων (-1,86%) και Τροφίμων- Ποτών (-1,79%).
Γενικότερα, κατά τον Φεβρουάριο είδαμε τρείς κινήσεις συσσωρεύσεων.
- Η πρώτη μεταξύ 797-780 μονάδων όπου οι 780 μονάδες ήταν στήριξη,
- η δεύτερη μεταξύ 780-755 μονάδων όπου οι 780 μονάδες ήταν αντίσταση και
- τώρα που πάλι θα συσσωρεύσει σε χαμηλότερα των 800 μονάδων επίπεδα. Αυτό δεν είναι κατ' ανάγκην αρνητικό εάν υπάρξουν θετικά νέα μπροστά, είτε για μακροοικονομικά δεδεομένα είτε για εταιρικά αποτελέσματα και βέβαια να είναι θετικές και οι διεθνείς αγορές.
Στη σημερινή συνεδρίαση, οι τάσεις στις ξένες αγορές ήταν πλαγιοκαθοδικές και αυτό επηρέασε και το ελληνικό χρηματιστήριο. Επίσης οι εκτιμήσεις ξένων επενδυτών (αλλά και δημόσια του Πρωθυπουργού) ότι το α' τρίμηνο 2021 δεν θα είναι όπως το περίμεναν επηρεάζει ξένα χαρτοφυλάκια που προτιμούν να είναι επενδεδυμένα σε συνθήκες ύφεσης κυρίως σε μεγάλες κεφαλαιαγορές και όχι σε μικρές περιφερειακές όπως είναι η ελληνική.
Διεθνής υποχώρηση σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία
Διορθωτικά κινήθηκαν και οι ξένες αγορές κατά τη σημερινή ημέρα. Οι αμερικανικοί δεικτες (Dow Jones, S&P 500, Russel 2000) αποκλιμακώνονται από τα υψηλά τους ενώ η (συντριπτική) πλειονότητα δεικτών στην Ευρώπη και ο FTSE 100 στη Βρετανία κινήθηκαν και αυτοί πτωτικά. Είχε προηγηθεί η διόρθωση στις ασιατικές αγορές νωρίς τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας).
Aνησυχητική είναι η ανοδική τάση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων για τις κεφαλαιαγορές λόγω αύξησης πληθωρισμού. Η τάση αυτή επηρέασε άμεσα και τα γερμανικά bunds με αποτέλεσμα κάποιοι διαχειριστές ομολόγων και μετοχών να είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για την μελλοντική πορεία των ομολόγων. Αν συμβεί μία σημαντική διόρθωση τιμών (στα αμερικανικά ή και στα ευρωπαικά), τότε θα επηρεαστούν και οι μετοχές.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!