Νέα
  • ΓΔ: 1506.48 -0.01%
  • Τζίρος: 153,46 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Η μεγάλη διόρθωση του Μαρτίου και οι ρωγμές στην επενδυτική αισιοδοξία

Πηγή: Eurokinissi

Εβδομάδα έντονης δοκιμασίας με δύο τραπεζικές κρίσεις (μία στην Ευρώπη και μία στην Αμερική) και μία μεγάλη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ ήταν η προηγούμενη για τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές. H επόμενη μέρα της τραπεζικής κρίσης θα εξαντλήσει τις πιθανότητες για ολοκλήρωση του deal UBS-Credit Suisse (των δύο μεγαλύτερων επενδυτικών τραπεζών της Ελβετίας) και ίσως επαναφέρει κάποια χρηματιστηριακή ηρεμία στις αγορές.

Οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη έχασαν μέσα στον Μάρτιο όσα είχαν κερδίσει στο α' δίμηνο 2023 ενώ για το ελληνικό χρηματιστήριο, ο Μάρτιος ουσιαστικά μείωσε στο μισό τα κέρδη του Γενικού Δείκτη μετά τις έντονες πιέσεις που κατέγραψαν όλοι οι κλάδοι την τελευταία εβδομάδα. Η μεγάλη διόρθωση της δεύτερης εβδομάδας του Μαρτίου ήταν το ίδιο πρόσωπο με την μεγάλη άνοδο που είδαμε στο α' δίμηνο του έτους. Οι τραπεζικές μετοχές που έχουν άμεση εξάρτηση από τα ξένα χαρτοφυλάκια, βρέθηκαν σε ελεύθερη πτώση και μάλιστα με μεγάλους όγκους συναλλαγών.

To κύριο χαρακτηριστικό ήταν ότι οι πωλήσεις έρχονταν κυρίως από ξένα χαρτοφυλάκια τα οποία ήθελαν να «κλειδώσουν» τα προηγούμενα κέρδη τους (να πάρουν τις υπεραξίες του) και να μειώσουν μετοχικές θέσεις και δείχνει πόσο εξαρτώμενο είναι το ελληνικό χρηματιστήριο από ξένους επενδυτές και ειδικά αμφιβόλων προθέσεων hedge funds.

H μεγάλη διόρθωση επίσης, «έκαψε» και τα πολύ καλά εταιρικά αποτελέσματα που είχαν ανακοινώσει μέσα στην εβδομάδα εισηγμένες υψηλής κεφαλαιοποίησης. Βλέπαμε την ίδια μέρα που ανακοίνωναν θεαματικές κερδοφορίες και μερίσματα τις τιμές των μετοχών να υποχωρούν έντονα. Ίσως γιατί οι κερδοφορίες είχαν ήδη προεξοφληθεί, ή γιατί για κάποιους ξένους προείχε να εγκαταλείψουν τις περιφερειακές αγορές όπως είναι η ελληνική.

Οι απώλειες της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά -3,41% αλλά καταγράφει έντονη άνοδο (9,72%) από τις αρχές του χρόνου. Οι συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα ήταν πολύ αυξημένες και η μέση ημερήσια συναλλαγή έφτασε στα 156 εκατ. ευρώ. Οι ξένοι και οι εγχώριοι θεσμικοί «σπρώχνονταν στην έξοδο».

Διαβάστε επίσης: Οι «άμυνες» του Χρηματιστηρίου Αθηνών στη νέα διεθνή αναταραχή

Ο τραπεζικός κλάδος υποχώρησε κατά (-7,2%), τα διυλιστήρια είχαν ακόμη μεγαλύτερη εβδομαδιαία υποχώρηση (-8,7%) έχοντας προεξοφλήσει στις προηγούμενες αποτιμήσεις τα ιστορικά υψηλά κέρδη τους, σημαντικές εβδομαδιαίες απώλειες εμφάνισαν οι τηλεπικοινωνίες (ΟΤΕ) -4,96%, οι τεχνολογικές (-4,03%) οι οποίες έχουν και αυτές ιστορικά υψηλά αποτελέσματα αλλά και το real estate (-4%) το οποίο έχει μεγάλη κινητικότητα.

Πολύ υψηλή μεταβλητότητα

Το πόσο υψηλή ήταν η μεταβλητότητα και η κίνηση «ασανσέρ» φάνηκε στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Η λήξη της άμεσης κρίσης της Credit Suisse άφησε ένα σοκ στους επενδυτές. Ο Γενικός Δείκτης αυξήθηκε την Πέμπτη πρώτα στις 1.045 μονάδες και μετά βυθίστηκε (άνευ λόγου) στις 1.020 μονάδες για να ακολουθήσει νέα άνοδος προς τις 1.031 μονάδες. Ανίχνευση τάσης, αποκόμιση βραχυπρόθεσμων κερδών. Την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης αν και τροφοδοτήθηκε με νέες αγορές σε τράπεζες και λοιπά blue chips εντούτοις η άνοδός του ήταν εξαιρετικά διστακτική στην αρχή της συνεδρίασης και μετά έκλεισε με βίαιες πωλήσεις προς τις 1.020,19 μονάδες που ήταν και το χαμηλό ημέρας. Θεωρητικά υπάρχει ισχυρή στήριξη στα επίπεδα αυτά (1.020) και ίσως δούμε από αύριο κάποια αντίδραση. Βεβαίως είναι τέτοιο το παγκόσμιο χρηματιστηριακό σοκ (και από τις τράπεζες και από τους φόβους για ύφεση) που δεν αποκλείεται να δούμε να διακυβεύονται και τα επίπεδα των 1.000 μονάδων εάν επιδεινωθεί η κατάσταση.

Η αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ

Η αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ ήταν ένα κτύπημα πάνω στην ήδη 'ανοικτή πληγή' των χρηματιστηρίων. Οι αγορές ήθελαν μία κίνηση που να μετριάσει τις απώλειες αλλά η Κεντρική Τράπεζα φαίνεται ότι προκρίνει την αντιμετώπιση του πληθωρισμού. H επιλογή των υψηλών επιτοκίων θεωρείται ένα αμφιλεγόμενο 'φάρμακο' εναντίον του πληθωρισμού γιατί επιδεινώνει τις τραπεζικές κρίσης και φέρνει πιο κοντά την ύφεση σε Αμερική και Ευρώπη.

Οι αγορές χρειάζονται νέες θετικές ειδήσεις – Η αξιολόγηση της Moody's

Ο τραπεζικός κίνδυνος (παγκοσμίως) εξαφάνισε την επενδυτική αισιοδοξία που υπήρχε. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που προκάλεσε η διόρθωση ήταν ότι χάθηκε η επενδυτική αισιοδοξία που βλέπαμε κατά το προηγούμενο διάστημα. Πλέον όλοι οι επενδυτές έχουν συνειδητοποιήσει ότι η απόσταση από μία μεγάλη συστημική κρίση έχει μικρύνει και ότι οι βαλβίδες ασφαλείας ενίοτε δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε.

Οι αποτιμήσεις των μετοχών διόρθωσαν σημαντικά και πλέον (με δεδομένα τα εταιρικά αποτελέσματα 2022) οι τραπεζικές μετοχές εμφανίζονται πιο ελκυστικές, αφού άντεξαν έναντι των πιέσεων. Επενδυτικό ενδιαφέρον εξακολουθούν να έχουν μετοχές εταιρειών που ανακοίνωσαν πρόσφατα θετικά αποτελέσματα όπως για παράδειγμα Autohellas, Aegean, ΟΠΑΠ, Jumbo και υψηλές μερισματικές αποδόσεις.

Το θέμα, όμως, όπως μας είπαν εγχώριοι χρηματιστές, είναι ότι κλίμα έχει χαλάσει και θα πρέπει να βγουν νέες ειδήσεις που θα διώξουν την ανησυχία και θα δημιουργήσουν νέο  αγοραστικό ενδιαφέρον και θα οδηγήσουν τον Γεν. Δείκτη πάλι προς τις 1.050-1.100 μονάδες. Η απόφαση της Moody's να διατηρήσει την ίδια αξιολόγηση στην ελληνική οικονομία και να βελτιώσει το outlook (προοπτικές) σε θετικό είναι καλή είδηση αλλά ίσως δεν επαρκεί για να αλλάξει το κλίμα.

Περίοδος αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας για το ελληνικό χρηματιστήριο 

Το άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι έχουμε εισέλθει σε προεκλογική περίοδο χωρίς να  ξέρουμε ημερομηνία εκλογών και έχοντας μεγάλη αβεβαιότητα για τις επόμενες πολιτικές κινήσεις. Ουσιαστικά εάν οι εκλογές γίνουν τον Μάιο στο καλύτερο σενάριο θα υπάρχει  κάποια αυτοδύναμη κυβέρνηση μέχρι αρχές Ιουνίου οπότε θα περιμένουμε το νέο οικονομικό πρόγραμμα και στη χειρότερη περίπτωση θα έχουμε επαναληπτικές εκλογές  και πολιτικές διεργασίες που μπορεί να κρατήσουν μέχρι τον Σεπτέμβριο. Σε αυτή την  περίπτωση θα έχουν χαθεί τουλάχιστον 6 μήνες με πολιτική αβεβαιότητα.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ