Νέα
  • ΓΔ: 1530.68 -0.57%
  • Τζίρος: 131,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Τι έφερε τη διόρθωση μετά το ράλι

«Διορθωτική» υπήρξε η συνεδρίαση της Πέμπτης στο Χρηματιστήριο
Πηγή: Intime

Εντονη η σημερινή διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αξιών αλλά και αναμενόμενη μετά το ανοδικό σερί των 14 συνεδριάσεων. Οι εγχώριοι επενδυτές θεωρούσαν ότι κάποια στιγμή το ιστορικό (από το 1988) σερί θα έσπαγε προκειμένου να αποκομιστούν οι υπεραξίες που είχαν δημιουργηθεί από την μεγάλη άνοδο.

Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 774,32 μονάδες με υποχώρηση -2,72% και αξία συναλλαγών στα 112 εκατ. ευρώ.  Στη σημερινή διορθωτική κίνηση βοήθησε και το κλίμα ρευστοποιήσεων που υπήρχε στο εξωτερικό. 

Οι λόγοι της διόρθωσης στις ξένες αγορές που είχαν επίπτωση και στο ελληνικό χρηματιστήριο ήταν:

  1. Η αποτυχία συνεννόησης της Ε.Ε με τη Βρετανία για το Brexit,
  2. Οι υψηλές αποτιμήσεις μετοχών στην Ε.Ε και η ανάγκη αποκόμιση των υπεραξιών ενόψει τέλους του χρόνου
  3. Τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία για την απασχόληση από τις ΗΠΑ αποτέλεσαν εύσχημους λόγους ρευστοποιήσεων στις ξένες αγορές και επηρέασαν και το ελληνικό χρηματιστήριο

Είχε προεξοφληθεί η αύξηση του PEPP της ΕΚΤ κατά 500 δισ. ευρώ

Η ανακοίνωση της πρόσθετης επαναγοράς ομολόγων ύψους 500 δισ. ευρώ ήταν απλώς η επιβεβαίωση των πληροφοριών που είχαν κυκλοφορήσει κατά το προηγούμενο διάστημα και ώθησαν σε υψηλότερα επίπεδα των ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι αγορές συνήθως κινούνται ανοδικά με τις φήμες και πτωτικά με τα γεγονότα.

Η σημερινή διόρθωση μόνο απρόβλεπτη δεν μπορούσε να θεωρηθεί. Ήδη από την προσυνεδρίαση  είχαν «στηθεί» οι εντολές πώλησης, κυρίως προς τους τραπεζικούς τίτλους που είχαν υπεραποδώσει, και σταδιακά επεκτάθηκαν και στους υπόλοιπους κλάδους. Οι απώλειες του Γενικού Δείκτη μέχρι και τις 13.00 δεν ξεπερνούσαν το 0,5% αλλά σταδιακά μεγάλωναν καθώς οι επενδυτές έβλεπαν και την μεταβλητότητα των ξένων αγορών.

Τελικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 774,32 μονάδες με υποχώρηση -2,72%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 112 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 28 έκλεισαν ανοδικά και οι 84 πτωτικά.  Απ; τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη υποχώρηση δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές (-8,07%), οι xρηματοικονομικές υπηρεσίες (-4,94%), το Εμπόριο (-3,40%) και οι πρώτες ύλες (-3,08%).

Ανοδικά κινήθηκαν οι κλάδοι των ταξιδίων (1,06%) και των τροφίμων (0,85%). Να τονίσουμε ότι από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης οι 4 τραπεζικές κατέγραψαν σημαντικές απώλειες όπως και οι τίτλοι του Cairomezz (τιτλοποιήσεις της Eurobank), η μετοχή της Ελλάκτωρ υποχώρησε και πάλι εν μέσω των μετοχικών προβλημάτων που έχει , η μετοχή της ΔΕΗ υποχώρησε οριακά, ενώ αντιστάθηκαν στην υποχώρηση οι μετοχές του ΟΠΑΠ (πληροφορίες αναφέρουν ότι θα μοιράσει και φέτος μέρισμα), της Μυτιληναίος (νέες επενδύσεις στο εξωτερικό στην 'πράσινη ενέργεια') και από την μεσαία κεφαλαιοποίηση συνεχίστηκε το σερί της Αλουμύλ λόγω της αναδιάρθρωσης του χρέους του ομίλου.

Δεν δημιουργεί ανησυχία η σημερινή διόρθωση μετά το μεγάλο ράλι

Η σημερινή διόρθωση δεν αποτελεί αφετηρία κάποιο επικίνδυνο ντόμινο ρευστοποιήσεων, λένε οι ειδικοί. Απλώς διέκοψε ένα ιστορικό σερί 14/14 που δεν είχε ξαναγίνει από το 1988. Οι επενδυτές αναζητούσαν να πάρουν μέρος των υπεραξιών για να τις καταγράψουν λογιστικά στο τέλος του χρόνου  ενώ (για κάποιους) έπρεπε να γίνει η διόρθωση προκειμένου να δοθεί η  ευκαιρία για επανατοποθετήσεις κεφαλαίων. Τεχνικά, υπήρχε ένα μεγάλο διαγραμματικό κενό από τις 650 μονάδες μέχρι και τις 800 μονάδες που πρέπει να συγκλίνει  προκειμένου να ισχυροποιηθεί η αγορά και να κινηθεί υψηλότερα από τις αρχές του 2021.

Ο μυστήριος μήνας Δεκέμβριος

Ο Δεκέμβριος παραμένει πάντα ένας αρνητικός μήνας. Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά το είχε διαψεύσει αλλά η σημερινή συνεδρίαση έδειξε ότι θα υπάρξουν «ταρακουνήματα» στις αγορές. Σε τελική ανάλυση, η άνοδος κατά 180 περίπου μονάδες του Γενικού Δείκτη από τις αρχές Νοεμβρίου στο ελληνικό χρηματιστήριο μάλλον προϊδέαζε ότι θα έρχονταν κάποια στιγμή πωλητές σε μετοχές που είχαν σχεδόν διπλασιαστεί μέσα σ' ένα μήνα. Το ελληνικό χρηματιστήριο, μετά και τις τελευταίες αναβαθμίσεις, δέχθηκε σημαντικές εισροές κεφαλαίων από ξένα funds και φαίνεται ότι έχει αυξηθεί η διασύνδεσή του με τις διεθνείς εξελίξεις.

Η μεγάλη άνοδος του Νοεμβρίου

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το χρηματιστήριο (Axia Numbers), κατά τον Νοέμβριο παρουσιάστηκε αύξηση της κεφαλαιοποίησης στο ελληνικό χρηματιστήριο της τάξης του 22,3%. Η μεταβολή αυτή φυσικά αντικατοπτρίζεται και στο Γενικό Δείκτη, ο οποίος αυξήθηκε κατά 29,4%, κλείνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου. Με βάση τα στοιχεία του AXIA Numbers Νοεμβρίου, οι ξένοι επενδυτές σημείωσαν εισροές της τάξεως των 14,67 εκατ. ευρώ, ενώ οι Έλληνες επενδυτές εκροές 14,73 εκατ. Ευρώ. Η Αξία Συναλλαγών του Νοεμβρίου 2020 έφτασε τα 1,58 δισ. Ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 73,2% από τη συναλλακτική δραστηριότητα του προηγούμενου μήνα που ήταν 910,76 εκατ. ευρώ Σε σχέση με το Νοέμβριο του 2019 που η αξία συναλλαγών ήταν 1,493 εκατ. ευρώ σημειώθηκε άνοδος της τάξης του 5,6%.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ