Πορεία αντίθετη από τις άλλες ευρωπαϊκές αγορές καταγράφει το ελληνικό χρηματιστήριο τον Φεβρουάριο και καταφέρνει να βρίσκεται μέσα στις χρηματιστηριακές αγορές με τα υψηλότερα κέρδη από την αρχή του έτους και σίγουρα μέσα στον Φεβρουάριο.
Η υπέρβαση των 1.100 μονάδων την Παρασκευή (μετά από 3 ανεπιτυχείς στο τέλος προσπάθειες) αποτελεί ένα κομβικό σημείο για το ελληνικό χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.102 μονάδες που αποτελεί υψηλό 8,5 ετών, αλλά το πιο σημαντικό ήταν ότι το πέτυχε με 9 συνεχόμενα ανοδικές συνεδριάσεις.
Πρόκειται για ένα ρεκόρ που δεν έχει προηγούμενο σε βάθος 18 ετών (19 Νοεμβρίου 2004 – 28 Ιανουαρίου 2005 ) όταν ο Γενικός Δείκτης είχε συμπληρώσει 11 ανοδικές εβδομάδες και αθροιστικά κέρδη 13,1% από την αρχή του ράλι. Πιο πριν πάμε στις αρχές του 1999 όπου ξαναείδαμε πάνω από 8 εβδομάδες άνοδο.
Μία άνοδος 9 εβδομάδων bull market και το ρεκόρ 35% του τραπεζικού κλάδου
Το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης (και γενικότερα η αγορά) αυξάνεται κατά 9 εβδομάδες συνεχόμενα, έχει οδηγήσει σε μία άνοδο 19% περίπου του Γενικού Δείκτη που προήλθε από την άνοδο 35% σε άνοδο του τραπεζικού δείκτη.
Οι τραπεζικές μετοχές ήταν αυτές που οδήγησαν το χρηματιστήριο πάνω από τις 1.100 μονάδες Γ.Δ και μάλιστα με μία αριστοτεχνική κίνηση όπου οι ανοδικές κινήσεις εναλλάσσονταν με αποκομίσεις κερδών και ταυτόχρονα είχαμε και τις 4+1 τραπεζικές μετοχές να καταγράφουν υψηλή πορεία.
Το momentum αυτή την περίοδο έχει η Πειραιώς και σε δεύτερη φάση η ΕΤΕ ενώ ακολουθούν η Alpha Bank και η Eurobank που είχαν πρωταγωνιστήσει τον Ιανουάριο. Γενικώς, ουδείς πρέπει να είναι δυσαρεστημένος από την πορεία των τραπεζικών μετοχών.
Για τα διυλιστήρια (Motor Oil, ΕΛΠΕ) βλέπουμε ότι ανεβαίνουν διορθώνοντας ταυτόχρονα και αυτό είναι πολύ θετικό γιατί δεν διαμορφώνονται κενά που θα οδηγήσουν σε βίαιες διορθώσεις. Τα ιστορικά υψηλά αποτελέσματα εκτιμάται ότι θα δώσουν υψηλά μερίσματα.
Παραμένουν ανοδικές και δραστήρια οι μετοχές ενέργειας (ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή) ενώ σε θετική πορεία παρά τις όποιες διορθώσεις βρίσκονται οι κατασκευαστικές (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Ελλάκτωρ, AVAX) αφού κερδίζουν νέα έργα.
Ήπια ανοδικές είναι οι υποδομές (ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΘ), ενώ αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον υπάρχει για το Εμπόριο (Φουρλής) αλλά και την Jumbo που θα έχει επιστροφή κεφαλαίου εφέτος.
Σταθερά υψηλοί ημερήσιοι τζίρους και άνοιγμα νέων κωδικών
Εάν κάτι χαρακτηρίζει ως bull market την ελληνική αγορά είναι το γεγονός ότι η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών από την αρχή του χρόνου έχει εκτοξευτεί πάνω από τα 100 εκατ. Ευρώ ενώ στις συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου έχει αγγίξει τα 120 εκατ. Ευρώ. Το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει διαχυθεί και στις μετοχές της μεσαίας κεφαλαoιποίησης ενώ οι νέοι κωδικοί που έχουν ενεργοποιηθεί ξεπερνούν τους 1.000.
Εταιρικά αποτελέσματα και μακροοικονομικές εξελίξεις
Ένα bull market για να κτιστεί χρειάζεται καλά υλικά και διάρκεια. Το χτίσιμο αυτής της εντυπωσιακής σειράς έγινε με νέα από εταιρικά αποτελέσματα, ένταση στο πεδίο των εξαγορών και συγχωνεύσεων και βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, είχε δηλαδή το απαιτούμενο περιεχόμενο για να διατηρήσει την ανοδική δυναμική σε διάρκεια και ένταση.
Τα καλά νέα αυτή την εβδομάδα ήρθαν από το μέτωπο των εσόδων για τον Ιανουάριο (πλεόνασμα ισχυρά καλύτερο από τις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού) αλλά και από την περαιτέρω υποχώρηση του πληθωρισμού για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.
Παράλληλα η μείωση πώλησης των τιμών του φυσικού αερίου διεθνώς αναπτερώνει τις ελπίδες για την συνέχιση της τάσης μείωσης των τιμών σε βασικά προϊόντα.
Επιπλέον το τέλος της χειμερινής περιόδου μειώνει τον αυξημένο βαθμό δυσκολίας για το κόστος λειτουργίας των ενεργοβόρων βιομηχανιών αλλά και το κεφάλαιο κίνησης των προμηθευτών ενέργειας.
Σε δεύτερο χρόνο η οικονομία θα ήθελε να δει τις ωφέλειες αυτές να περνούν στην κατανάλωση και δη στα τρόφιμα ή στα υλικά κατασκευών που παραδοσιακά εμφανίζουν καθυστέρηση στην αντανάκλαση των αυξομειώσεων του ενεργειακού κόστους.
Αν τελικώς η κατάσταση του ενεργειακού κόστους σταθεροποιηθεί σε χαμηλότερες τιμές οι μειώσεις τιμών θα είναι σημαντικές και λόγω της υψηλής περυσινής βάσης η εικόνα αποκλιμάκωσης θα γίνει πιο έντονη μετά τον Μάρτιο.
Η διόρθωση στις ξένες αγορές
Στις ευρωπαϊκές αγορές είχαμε σταθεροποιητική εικόνα με αυξημένη μεταβλητότητα αλλά και αυτές παραμένουν κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Ενδεικτικά ο γαλλικός CAC έχει καταγράψει άνοδο 14% από την αρχή του χρόνου και βρίσκεται κοντά στις 8.000 μονάδες, ο ιταλικός MIB στις 27.000 μονάδες και ο γερμανικός DAX φλερτάρει με τις 16.000 μονάδες.
Πολύ ισχυρός είναι (εκτός Ευρωζώνης) ο βρετανικός FTSE 100 που μετά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού εκτοξεύθηκε και αυτός κοντά στα ιστορικά υψηλά του. Όταν κινούνται σε τόσο υψηλά επίπεδα είναι εύλογο ότι θα έχουν διορθώσεις όπως είδαμε αυτή την εβδομάδα. Όσο για την Αμερική, ο Dow Jones κινείται πέριξ των 34.000 μονάδων αλλά με πολύ μεγάλη μεταβλητότητα εξαιτίας των φόβων για 3 νέες υψηλές αυξήσεις επιτοκίων από την FED.
Το καλαντάρι της εβδομάδας
Τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών επιστρέφουν στον επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Η Entersoft την Τρίτη θα ανακοινώσει βασικά στοιχεία ισολογισμού και κερδοφορίας του 2022, ακολουθεί η Ideal Holdings την Τετάρτη ενώ την Πέμπτη πριν την έναρξη της συνεδρίασης θα ανακοινώσει αποτελέσματα ο ΟΤΕ με την καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη να ακολουθεί το απόγευμα της ίδια ημέρας.
Την Παρασκευή ο κύκλος των δημοσιεύσεων της εβδομάδας κλείνει με τις Τράπεζα Πειραιώς και η Helleniq Energy. Την Τετάρτη ο ΟΔΔΗΧ έχει προγραμματισμένη δημοπρασία εντόκων γραμματίων έξι μηνών.
Επισημαίνεται τέλος ότι την ερχόμενη Δευτέρα η αγορά της Αμερικής θα παραμείνει κλειστεί λόγω επίσημης αργίας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!