Νέα
  • ΓΔ: 1403.83 +0.01%
  • Τζίρος: 1.725,47 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Πάνω από τις 780 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Ζητούμενο η σταθεροποίηση

Χρηματιστήριο
Πηγή: Intimenews

Με τα δύο μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια (Ιαπωνίας και Αυστραλίας) να κλείνουν με άνοδο και τα μεγάλα ευρωπαϊκά να ξεκινούν την εβδομάδα με ισχυρές ανοδικές κινήσεις, οι εξωτερικές προϋποθέσεις για να κινηθεί θετικά ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι υπαρκτές.  Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας είδαμε μία αλλαγή ενδοχρηματιστηριακή στο ελληνικό χρηματιστήριο. Οι τραπεζικές μετοχές κινήθηκαν καλύτερα από τις μη χρηματοοικονομικές μετοχές.

Το πρόβλημα των τελευταίων συνεδριάσεων ήταν ότι η διακύμανση του Γενικού Δείκτη διαμορφώθηκε μεταξύ 773-778 μονάδων, χωρίς να δείξει δυναμική για να γίνει η υπέρβαση των 780 μονάδων, επίπεδο που αποτελεί ισχυρή αντίσταση. Οι αναλυτές θεωρούν ότι εάν οι τράπεζες καταφέρουν μέσα στο επόμενο τρίμηνο ή εξάμηνο να περιορίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά 10% περίπου, τότε οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανόδου του ελληνικού χρηματιστηρίου πάνω από τις 800 μονάδες αυξάνονται αρκετά.

Συσσωρεύει και υπερβαίνει τις 780 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Στην σημερινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αξιών θα δούμε εάν θα συνεχιστεί η τάση αυτή ή θα επιστρέψουμε στο γνώριμο σενάριο -πλαγιοκαθοδικής κίνησης τραπεζών και ανόδου των υπόλοιπων κλαδικών blue chips. Eπίσης, την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήσαμε κίνηση σε μετοχές μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης για πρώτη φορά-σε τόσο έντονο ρυθμό- από την αρχή του χρόνου. Μία θετική ένδειξη ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον πέραν των 20-30 μετοχών που συνήθως πραγματοποιούν το 95% των συναλλαγών.  

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε πέριξ και κάτω από τις 780 μονάδες. Κατά την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε από τις 782  μονάδες με άνοδο 0,82%. Ωστόσο η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας θα έχει ενδιαφέρον εάν θα καταφέρει να διατηρήσει ο Γενικός Δείκτης την ανοδική τάση. 

Οι βασικοί μοχλοί ανόδου στο ελληνικό χρηματιστήριο θα είναι οι δημοσιονομικές εκτιμήσεις για την πορεία των εσόδων εν μέσω παρατεταμένου lockdown (δεν είναι αισιόδοξες), οι δυνατότητες άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές (αυτό είναι αισιόδοξο σενάριο) και το ενδεχόμενο επιστροφής της ελληνικής οικονομίας σε ανάπτυξη από το β' τρίμηνο. Όπως έχει ήδη καταλάβει, το α' τρίμηνο 2021 θεωρείται χαμένο τόσο από τους επιχειρηματίες όσο και από το οικονομικό επιτελείο και την Τράπεζα της Ελλάδας.

Tο σημερινό Eurogroup θα διαμορφώσει το επόμενο πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης για την ελληνική κυβέρνηση και ίσως επηρεάσει και το χρηματιστήριο.

Αναθεωρούν το χρονικό διάστημα ανάκαμψης οι ξένοι οίκοι

Οι περισσότεροι επενδυτικοί οίκοι αναθεωρούν τις περυσινές τους εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην  Ελλάδα για το 2022. Εδώ και πάλι θα επισημάνουμε ότι εάν καταφέρουμε να αυξήσουμε έστω και λίγο την τουριστική κίνηση μέσα στο καλοκαίρι του 2021, ίσως έχουμε κάποιους θετικούς ρυθμούς αναπτυξης το 2021. Ομως υπάρχει πάντα ο απρόβλεπτος παράγοντας του covid 19. Eαν δεν περιοριστούν τα κρούσματα και δεν έρθει μία υγειονομική ισορροπία τότε ίσως η οικονομική ανάπτυξη καθυστερήσει αρκετά.    

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ