To έντονα ανοδικό κλείσιμο στις αμερικανικές αγορές χθες βράδυ (ο Dow Jones έφτασε στις 34.500 μονάδες και ο S&P 500 ξεπέρασε τις 4.200 μονάδες) μεταδόθηκε και στις ασιατικές αγορές και έτσι συνεχίζεται το ανοδικό σερί στις διεθνείς αγορές. Η έναρξη των ευρωπαϊκών συνεδριάσεων είναι και πάλι θετική με τους μεγαλύτερους χρηματιστηριακούς δείκτες να ξεκινούν λίγο μετά τις 10.00 ώρα Ελλάδος με άνοδο αλλά σαφώς ηπιότερες διαθέσεις σε σχέση με την χθεσινή συνεδρίαση.
Ενδεικτικά ο γερμανικός DAX αυξανόταν κατά 0,2% , ο γαλλικός CAC 0,1% και ο πανευρωπαικός Eurostoxx 50 κατά 0,1%. Οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές μετά τη χθεσινή ανοδική κίνηση περιμένουν στοιχεία σχετικά με τον αμερικανικό πληθωρισμό (θα ανακοινωθεί σήμερα μετά το κλείσιμο των ευρωπαϊκών αγορών) για την βραχυπρόθεσμη κίνηση. Πάντως, το χρηματιστηριακό κλίμα στην Ευρώπη και την Βρετανία είναι θετικό και ελπίζουμε να επηρεάσει και το ελληνικό χρηματιστήριο που ούτως ή άλλως έχει αποκτήσει το δικό του momentum.
Χρηματιστηριακή πρωτοπορία στην Ευρώπη η άνοδος του Γενικού Δείκτη
Στην Ελλάδα, μετά το ανοδικό ξέσπασμα του Ιανουαρίου, ο Γενικός Δείκτης και οι επιμέρους δεικτοβαρείς συνεχίζει ακάθεκτος προς υψηλότερα επίπεδα και ήδη έχει ξεπεράσει τις 1.090 μονάδες δημιουργώντας νέα υψηλά 8,5 ετών και ανοίγοντας τον δρόμο για τις 1.100 μονάδες, που μπορεί μεν να απέχουν μόλις 0,8%, από τα παρόντα επίπεδα αλλά θα πρέπει να υπολογίσουμε και τις όποιες ρευστοποιήσεις για αποκόμιση κερδών. Το κύριο χαρακτηριστικό των συνεδριάσεων του Φεβρουαρίου (πέρα από την άνοδο) είναι οι αυξημένες συναλλαγές που πλέον ξεπερνούν τα 120 εκατ. ευρώ ημερησίως. Αυτό ουσιαστικά χαρακτηρίζει το bull market του ελληνικού χρηματιστηρίου και ενισχύει την επενδυτική ψυχολογία των μικρο-επενδυτών αλλά και των θεσμικών. Σε περίπτωση υπέρβασης των 1.100 μονάδων πλέον ο πήχυς ανεβαίνει προς τις 1.250 μονάδες. Στην περίπτωση διόρθωσης λόγω αποκόμισης κερδών, η πρώτη στήριξη είναι πέριξ των 1.040-1.050 μονάδων.
Όπως έχουν τα πράγματα, οι πιθανότητες ανόδου είναι μεγαλύτερες απ' τις πιθανότητες (σημαντικής) υποχώρησης Γενικού Δείκτη και δεικτοβαρών μετοχών. Οι τράπεζες ηγούνται της ανόδου, επιστρέφουν δυναμικά τα διυλιστήρια (έχοντας πραγματοποιήσει ιστορικά υψηλές κερδοφορίες), οι ενεργειακές εταιρείες παραμένουν ισχυρές ενώ πρώτες ύλες, κατασκευαστικές έχουν μεν θετικό momentum αλλά έντονη μεταβλητότητα.
Πολύ καλή εικόνα έχουν και οι βιομηχανικές, ειδικά οι θυγατρικές του ομίλου Viohalco, οι οποίες θα παρουσιάσουν υψηλά αποτελέσματα χρήσης. Oι τεχνολογικές μετοχές διεθνώς αποτελούν το επίκεντρο των επενδυτών και βέβαια στην Ελλάδα έχουν αναβαθμιστεί και σε άνοδο και σε όγκους συναλλαγών.
Το ενδιαφέρον των συνεδριάσεων του Φεβρουαρίου είναι ότι είχαμε 'αφύπνιση' στηλοβατών του χρηματιστηρίου όπως ο ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ και η Coca Cola HBC, που φαίνεται θα βοηθήσουν και τους άλλους κλάδους στην υπέρβαση.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!