Η χειμερινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναθεωρεί επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2023 και το 2024, ενώ προβλέπει και αποκλιμάκωση του πληθωρισμού ήταν ο σπινθήρας που εκτίναξε το Γενικό Δείκτη σε υψηλά 8,5 ετών (Αυγούστου 2014) και πλέον προσέγγισε τις 1.100 μονάδες.
O ημερήσιος τζίρος συναλλαγών ξεπέρασε σήμερα τα 140 εκατ. ευρώ, με πολλές προσυμφωνημένες συναλλαγές, αλλά και πολλές τοποθετήσεις από ιδιωτικά χαρτοφυλάκια. Eντυπωσίασε πολλούς εγχώριους παράγοντες η μεγάλη ζήτηση για την μετοχή της Motor Oil.
Από την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έδειξε ότι κινείται πάνω από τις 1.070 μονάδες, αλλά μόνο μόλις βγήκε η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Γενικός Δείκτης έκανε άλμα 20 μονάδων (περίπου 2%) και ξεπέρασε τις 1.090 μονάδες, όπου και διατηρήθηκε μέχρι το τέλος της συνεδρίασης με πολλούς «καθαρούς» αγοραστές.
Ο τζίρος έφτασε στα 141,6 εκατ. Ευρώ στο τέλος της συνεδρίασης. Να σημειωθεί ότι η μετοχή της Attica Bank κινήθηκε καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης στο απόλυτο limit down με -30%.
Το τέλος της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.092,91 μονάδες με άνοδο 2,32%. Το ισοζύγιο ανοδικών / πτωτικών ήταν έντονα ανοδικό με 99 ανοδικές και μόλις 26 πτωτικές μετοχές.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 2,09%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά 2,2%, δείγμα ότι εισήλθαν και κεφάλαια στη μεσαία κεφαλαιοποίηση.
Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι πετρελαϊκές (διυλιστήρια) 4,74%, οι τράπεζες αυξήθηκαν 2,84%, η τεχνολογία 2,51% και τα τρόφιμα-ποτά 2,49%, οι πρώτες ύλες 2,12% και οι κατασκευές 1,6%. Ανοδικά κινήθηκαν και οι τηλεπικοινωνίες (ΟΤΕ) 1,12%.
Ο μοναδικός κλαδικός δείκτης που υποχώρησε ήταν του Εμπορίου (-0,25%). Oι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών στη συνεδρίαση ήταν η Πειραιώς, η ΕΤΕ, η Eurobank , η Alpha Bank και η Motor Oil.
Το γεγονός ότι προσεγγίστηκαν οι 1.100 μονάδες δημιουργεί νέες συνθήκες και οδηγεί τις προβλέψεις για άνοδο του Γενικού Δείκτη σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Αρκεί, βεβαίως, να διατηρηθεί το καλό κλίμα το επόμενο δίμηνο.
Μειώνονται οι πιθανότητες να εισέλθουν σε ύφεση οι μεγάλες οικονομίες
Η άνοδος του ελληνικού χρηματιστηρίου συνέπεσε και με θετικό κλίμα στις ξένες αγορές (Αμερική και Ευρώπη), με μεγάλη άνοδο στα blue chips.
Ενδεικτικά στις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones αυξανόταν στις 33.980 μονάδες (0,3%), ο S&P 500 είχε ξεπεράσει τις 4.100 μονάδες, «πατώντας» πάνω στο αφήγημα ότι η Αμερική δεν θα μπει σε ύφεση, αλλά απλώς σε χαμηλή ανάπτυξη.
Στην Ευρώπη, την ίδια ώρα, ο γερμανικός DAX αυξάνονταν κατά 0,47%, ο γαλλικός CAC κατά 0,8%, ο ιταλικός MIB κατά 0,46% και ο Eurostoxx 50 κατά 0,73%.
Και εδώ επικρατεί η ίδια άποψη, ότι δηλαδή η Ευρώπη θα αποφύγει την ύφεση και θα υποστεί μία μείωση ανάπτυξης.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!