Στο τέλος κάθε εβδομάδας είθισται να ξεκαθαρίζονται τα επενδυτικά (επαγγελματικά) χαρτοφυλάκια και γι' αυτό αυξάνεται η μεταβλητότητα στις μετοχές. Η εβδομάδα που τελειώνει ήταν η «εβδομάδα του Ιανού» όπου η απαισιοδοξία εναλλασόταν με την αισιοδιοξία.
Πτωτικά έκλεισαν οι ασιατικές και άνοιξαν οι ευρωπαικές αγορές
Εβδομάδα χρηματιστηριακής νευρικότητας στις ξένες αγορές. Μετά την μίνι διόρθωση που είδαμε προ 3 εβδομάδων, η εβδομάδα που μας πέρασε ήταν μία εβδομάδα έντονης μεταβλητότητας. Οι τεχνολογικές μετοχές συνεχίζουν το ατέρμονο ράλι τους, ενώ οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων διαφοροποιούνται. Οι επενδυτικές τράπεζες για παράδειγμα (είναι οι market movers) καταφέρνουν να κρατούν ψηλά τον πήχη της κερδοφορίας τους, ενώ οι καταναλωτικές εταιρείες καταγράφουν απώλειες για την περυσινή χρονιά.
Το ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης για τα ευρωπαικά χρηματιστήρια είναι πτωτικό (για τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης) και ίσως επηρεάσουν και το ελληνικό χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης κατά τη χθεσινή άνοδο βρήκε αντίσταση (ως αναμένονταν) στις 780 μονάδες και έκλεισε στις 774,38. Το χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα ξεκίνησε πτωτικά και μάλιστα με διευρυνόμενη υποχώρηση.
Ο θολός ορίζοντας του ελληνικού τραπεζικού κλάδου
Το αποτελέσμα λίγη σημασία έχει για την αγορά. Αυτό που έχει σημασία είναι να χαραχθεί μία πιο μεσοπρόθεσμη τάση για ορισμένους κλάδους και για ορισμένες μετοχές. Το γεγονός για παράδειγμα ότι οι τραπεζικές μετοχές έχουν κεφαλαιακές εξελίξεις μπροστά τους (αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, τιτλοποιήσεις NPL's, πωλήσεις θυγατρικών) εμποδίζουν την 'επενδυτική ορατότητα' στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Eτσι μία ανοδική συνεδρίαση για τις τραπεζικές μετοχές εναλλάσεται με μία πτωτική και το αντίθετο. Αξίζει να τονίσουμε ότι πλέον και η πορεία των τραπεζικών μετοχών διαφοροποιείται μεταξύ τους και υπάρχουν συνεδριάσεις που άλλες μετοχές υποχωρούν και άλλες ανεβαίνουν. Το γεγονός της ημέρας είναι η αναμονή για πιθανές αποφάσεις του Δ.Σ της ΕΤΕ για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Aν βέβαια υπάρξουν αποφάσεις και δεν πάει η απόφαση στα επόμενα Δ.Σ του Φεβρουαρίου.
Τα υπόλοιπα blue chips ρυθμιστές
Επειδή, και ευτυχώς, υπάρχουν και τα άλλα ισχυρά blue chips στο ελληνικό χρηματιστήριο, η πορεία του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ , της ΔΕΗ, της Μυτιληναίος, της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, της Coca Cola, της Motor Oil ήταν αυτές που καθόρισαν τις προηγούμενες 4 συνεδριάσεις. Μαζί με τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης υπάρχουν καμμία 10αριά μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης που αποδίδουν αθόρυβα στο ελληνικό χρηματιστήριο και γεμίζουν ικανοποίηση τους μετόχους τους.
Τέλος έχουμε εισέλθει στην περίοδο που ανακοινώνονται τα αποτελέσματα χρήσης των εισηγμένων και αυτά θα επηρεάσουν εις διπλούν την πορεία των μετοχών τους. Θα δείξουν πόσο τα κατάφεραν το δύσκολο 2020 και ταυτόχρονα θα δείξουν εάν υπάρχουν «αντοχές» στο επίσης δύσκολο 2021.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!