Νέα
  • ΓΔ: 1390.65 +0.01%
  • Τζίρος: 65,70 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Μια... ανάμεικτη χρονιά με θετικό απολογισμό το 2022 - Κερδισμένοι και χαμένοι

Πηγή: Eurokinissi

Ανάμεικτα συναισθήματα άφησε το 2022 στους επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κινήθηκε πολύ καλύτερα από τις ευρωπαϊκές σε επίπεδο έτους αλλά θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ότι οι ευρωπαικές αγορές που διόρθωσαν κατά 12% περίπου (μεσοσταθμικά ο Eurostoxx 50) είχαν βρεθεί μέσα στο 2022 στα ιστορικά υψηλά τους. Οπότε, η υπεραπόδοση του ελληνικού χρηματιστηρίου μάλλον ήταν βάλσαμο στις πληγές του.

Πώς εξελίχθηκε η χρονιά

Αν θέλουμε να δούμε τη χρονική εξέλιξη της αγοράς, θα πρέπει να τη χωρίσουμε σε τρία μέρη.

Η πρώτη ήταν η μεγάλη άνοδος μέχρι τον Μάρτιο όταν ο Γενικός Δείκτης ακολουθώντας τις ξένες αγορές έφτασε στις 970 μονάδες. Μετά, το ελληνικό χρηματιστήριο -στο οποίο οι ξένοι επενδυτές συμμετέχουν στο 65% περίπου της κεφαλαιοποίησής του- δέχθηκε τα «χρηματιστηριακά πυρά» που εκτοξεύθηκαν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. O χειρότερος μήνας ήταν ο Ιούνιος (-9%). Οι άμεσες χρηματιστηριακές επιπτώσεις ήταν ότι ο Γενικός Δείκτης κατέβηκε μέχρι τις 770 μονάδες. Σταδιακά άρχισε η ανάκαμψη του και με εξαίρεση μερικές έντονες διορθώσεις τον Σεπτέμβριο (-7,41%) ο Γενικός Δείκτης κατάφερε να ισορροπήσει στο τελευταίο τρίμηνο σε επίπεδα άνω των 850 μονάδων. Ο Οκτώβριος ήταν έντονα ανοδικός (10,26%), ο Νοέμβριος είχε μία καλή άνοδο (4,35%) και ο Δεκέμβριος με το «ντεμαράζ» στις τελευταίες συνεδριάσεις έκλεισε θετικός (1,91%). Στο τέλος του χρόνου, ο απολογισμός ήταν καλός με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει άνοδο 4,08% και να διαμορφώνεται στις 929,8 μονάδες. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα περίπου 73 εκατ. ευρώ , που θεωρείται αρκετά καλή.

Η απόδοση των κλάδων

Τα στοιχεία που δίνει η BETA ΑΧΕΠΕΥ δείχνουν ότι η άνοδος προήλθε κυρίως από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) οι οποίες αυξήθηκαν κατά 4,78% (επίπεδο δείκτη Large Cap) μέσα στο 2022. Αντίθετα, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) υποχώρησε κατά 5,39%.

Στους επιμέρους κλάδους, τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο είχαν τα Διυλιστήρια (46,07%) εξαιτίας των υπέρογκων κερδών που παρουσίασαν. Πολύ υψηλές ανόδους είχαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (26,14%) λόγω της Jumbo, Βιομηχανικών (24,3%) λόγω Μυτιληναίου, Ταξιδιών-Αναψυχής (12,95%) λόγω Aegean και Autohellas και βέβαια οι Τράπεζες (11,42%) εν μέσω μίας πολύ υψηλής μεταβλητότητας.

Οι τραπεζικές μετοχές ανέβηκαν εξαιτίας της σημαντικής βελτίωσης όλων των μεγεθών τους. Είχαν ίσως την καλύτερη χρονιά των τελευταίων 10ετών σε όλους τους τομείς. Στον αντίποδα, μεγάλες απώλειες κατέγραψαν τα τρόφιμα-ποτά (-25,29%) κυρίως λόγω των απωλειών της Coca Cola HBC από τον πόλεμο στην Ουκρανία (έχασε τις αγορές Ρωσίας και Ουκρανίας), η Ακίνητη Περιουσία (-15,36%), οι Πρώτες Ύλες (-12,28%), οι Τηλεπικοινωνίες (-10,43%) με τον ΟΤΕ να εμφανίζει διπλό πρόσωπο. Μία εξαιρετική πορεία κατά το α' εξάμηνο και μία έντονη μεταβλητότητα και υποχώρηση κατά το β' εξάμηνο και ειδικά στο δ' τρίμηνο.

Οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης που ξεχώρισαν

Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν οι μετοχές της Motor Oil (58,7%), της Τερνα Ενεργειακή (50,1%), η Ελλάκτωρ (34,7%), η Εθνική Τράπεζα (34,2%), ο Μυτιληναίος (27,8%), η Jumbo (26,8%), τα ΕΛΠΕ (22%) , η Eurobank (18,4%), η Autohellas (14,6%) και η Aegean (14,6%) .

Την μεγαλύτερη υποχώρηση από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης είχε η μετοχή της ΔΕΗ (-30%) και ακολούθησε η μετοχή της Coca Cola HBC (-27,1%).

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ