Το ζητούμενο της αντίδρασης του ελληνικού χρηματιστηρίου μετά και την νέα απόφαση για σκληρό lockdown θα αντιμετωπίσει η σημερινή συνεδρίαση. Αν και οι επιπτώσεις από την απόφαση για το νέο lockdown είχε προεξοφληθεί εν πολλοίς στη χθεσινή συνεδρίαση εντούτοις πάντα υπάρχει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις εξελίξεις μετά και την απόφαση. Αν δεχθούμε ότι οι επενδυτές (κυρίως οι εγχώριοι) είχαν προεξοφλήσει χθες τις εξελίξεις, υπάρχει βάσιμο ενδεχόμενο είτε να δούμε κάποιας μορφής ανοδική αντίδραση είτε μία περιορισμένη υποχώρηση προς τις 750 μονάδες.
Αν στους επενδυτές κυριαρχήσει η άποψη ότι τα επιχειρηματικά αποτελέσματα του lockdown θα είναι περισσότερο επώδυνα τότε ο Γενικός Δείκτης θα κινηθεί κάτω από τη στήριξη των 750 μονάδων. H επόμενη στήριξη στις 720 μονάδες και μετά υπάρχει ένα «κενό» μέχρι τις 650 μονάδες. Ας ελπίσουμε ότι ο Γενικός Δείκτης δεν θα χρειαστεί να καλύψει αυτό το κενό σε περίπτωση διόρθωσης.
Η έλλειψη αγοραστών και εμπορευσιμότητας αυξάνει την πίεση στην αγορά
Για μία ακόμη φορά κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, το μεγάλο πρόβλημα της αγοράς αναδείχθηκε η ρηχότητά της. Πολλές εντολές πώλησης (ειδικά προς το τέλος της συνεδρίασης) που δεν μπόρεσαν να απορροφηθούν από την ζήτηση. Κάποιες ανεκτέλεστες εντολές πώλησης ίσως ακυρωθούν και κάποιες άλλες ίσως πιέσουν τις μετοχές.
Καθοριστικό ρόλο (και πάλι) θα έχουν οι τραπεζικές μετοχές, οι οποίες σηκώνουν και το μεγαλύτερο βάρος στην πορεία της αγοράς. Πάντως χθες πιέστηκαν και μη χρηματοοικονομικά blue chips , όπως ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, ο Μυτιληναίος κά.
Μόνο που σ' αυτά υπάρχουν πεδία τιμών που εμφανίζονται αγοραστές ενώ στις τραπεζικές μετοχές εάν δεν βελτιωθεί ο ορίζοντας οι αγορές θα γίνουν αρκετά χαμηλά.
Ελεγχόμενη η πτώση στο εξωτερικό, εικόνα αντίδρασης σήμερα
Στο εξωτερικό οι χρηματιστηριακές αγορές κινούνται εξαιρετικά ευέλικτα ακόμη και στις πτωτικές συνεδριάσεις όπως στη χθεσινή (Τρίτη). Βέβαια η χθεσινή πτώση στις ξένες αγορές δεν ήταν συνάρτηση του δικού μας lockdown αλλά μία εκδοχή αποκόμισης κερδών από την μεγάλη άνοδο των συνεδριάσεων της Δευτέρας σε Ασία, ΗΠΑ και Ευρώπη. Γενικότερα οι ευρωπαικές αγορές τροφοδοτούνται απο την άπλετη ρευστότητα που διοχετεύουν οι Κεντρικές Τράπεζες και έτσι οι περισσότεροι δείκτες κινούνται σε επίπεδα ιστορικών υψηλών. Το σημερινό άνοιγμα των ευρωπαικών αγορών είναι θετικό (στην πλειονότητα των ευρωπαικών χρηματιστηρίων) και ίσως βοηθήσει και το ελληνικό χρηματιστήριο.