To 2022 ήταν μια χρονιά έντονων διακυμάνσεων για τη Wall Street, με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους να έχουν «κλείσει» με απώλειες. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι ενεργειακοί όμιλοι, οι μετοχές των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, γεγονός αναμενόμενο δεδομένου πως το ράλι των διεθνών τιμών τους απέφεραν τεράστια κέρδη, έως και σε επίπεδα ρεκόρ.
Πραγματικά, ανάμεσα στις μετοχές με τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των επιχειρήσεων του επίλεκτου δείκτη S&P 500 ξεχωρίζουν τουλάχιστον 15 εταιρείες ορυκτών καυσίμων. Τα σκήπτρα ανάμεσα τους πηγαίνουν στην Occidental Petroleum, η μετοχή της οποίας καταγράφει κέρδη ύψους 120%.
Διαβάστε και: Πετρέλαιο με το σταγονόμετρο από τη νέα χρονιά - Μουδιάζουν οι προβλέψεις για τις τιμές
Οι κερδισμένες της Wall Street
Συνολικά οι μετοχές του ενεργειακού κλάδου μετρούν άνοδο κατά περίπου 60%, διαμετρικά αντίθετα από τον δείκτη S&P 500 που σημειώνει πτώση κατά 21%. Μια επίδοση εντυπωσιακή συγκριτικά με τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, αλλά και ευρύτερα τα τελευταία χρόνια, όταν ο κλάδος των ορυκτών καυσίμων είχε στοχοποιηθεί, με αποτέλεσμα μεγαλοεπενδυτές και funds να έχουν αποκηρύξει τις επενδύσεις σε μετοχές… «αμαρτωλών» επιχειρήσεων που βλάπτουν το περιβάλλον και συμβάλουν στην κλιματική αλλαγή.
Ο πόλεμος φυσικά άλλαξε τα πάντα. Οι πράσινες επενδύσεις μπήκαν στο περιθώριο ή καλύτερα σε ένα πιο μακροπρόθεσμο πλάνο, δεδομένου πως η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης απαιτούσε άμεσες λύσεις που μπορούσαν να δοθούν μόνο από τα… βρώμικα ορυκτά καύσιμα. Μάλιστα, τα αμφιλεγόμενα σχιστολιθικά αποθέματα αναβαθμίστηκαν και μετά από μια δεκαετία και πλέον χαμηλής παραγωγής και απογοητευτικών αποδόσεων το σχιστολιθικό πετρέλαιο και αέριο αποτέλεσε χρυσή πηγή εσόδων.
Η κερδισμένη της χρονιάς Occidental Petroleum είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα, καθώς οι εξαγορές και νέες επενδύσεις της στον κλάδο πριν την πανδημία είχαν προκαλέσει την αντίδραση των επενδυτών, ωθώντας τη μετοχή της σχεδόν κατά 90% χαμηλότερα μέσα σε μια διετία.
Από έκπτωτες... οι νέες αγαπημένες
Σε μια χρονιά κλυδωνισμών για τις διεθνείς αγορές και την ίδια τη Wall Street, η επένδυση στον ενεργειακό κλάδο κρίθηκε ως η πλέον ασφαλής και επικερδής. Έτσι, μέσα σε λίγους μήνες οι asset managers άρχισαν να συρρέουν και πάλι στον κλάδο, με αποτέλεσμα το τέλος της χρονιάς να βρίσκει το μερίδιο των ενεργειακών μετοχών στην κεφαλαιοποίηση του S&P 500 να έχει σχεδόν διπλασιαστεί.
Χαρακτηριστικό γνώρισμα της χρονιάς και η αλλαγή ισορροπιών μεταξύ ενεργειακού και τεχνολογικού κλάδου. Οι μετοχές των τεχνολογικών εταιρειών βίωσαν φέτος ένα άνευ προηγουμένου… σφυροκόπημα χάνοντας για τα καλά τη λάμψη τους, την οποία «έκλεψαν» οι ενεργειακές μετοχές. Αξιοσημείωτο σημείο στον αέναο ανταγωνισμό μεταξύ των δύο κλάδων το γεγονός πως η χρηματιστηριακή αξία της Exxon Mobil πρόσφατα ξεπέρασε τη χρηματιστηριακή αξία της Tesla, καθώς η μετοχή του ενεργειακού κολοσσού έχει αυξηθεί φέτος κατά 67%, ενώ η μετοχή της Tesla σημειώνει συνεχή αρνητικά ρεκόρ με ετήσιες απώλειες που πλησιάζουν το 60%.
Διαβάστε και: Πετρέλαιο: Αύξηση 8% της τιμής του μπρεντ το 2022 - Μεγάλες οι διακυμάνσεις της
Έκρηξη κερδών που θα κρατήσει
Η ανάκαμψη των διεθνών ενεργειακών τιμών μέσα στους τελευταίους 18 μήνες έφερε μια απρόσμενη άνθιση και έκρηξη της κερδοφορίας για τον κλάδο. Οι αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, μόνο κατά το πρώτο δύο εξάμηνο, παρουσίασαν κέρδη ρεκόρ ύψους άνω των 200 δισ. δολαρίων. Και βέβαια η ανοδική τροχιά συνεχίστηκε και για το υπόλοιπο της χρονιάς, όπως και θα συνεχιστεί μέσα στο 2023, δεδομένου πως όχι μόνο δεν διαφαίνεται το τέλος του πολέμου, αλλά οι διεθνείς αναλυτές συμφωνούν πως οι ενεργειακές τιμές θα παραμείνουν ψηλά, σίγουρα πολύ υψηλότερα από πέρυσι, παρά το όποιο… συμμάζεμα των τελευταίων εβδομάδων.
Τα υπερκέρδη του κλάδου αναπόφευκτα προκάλεσαν τη μήνιν των κυβερνήσεων που θέλησαν να τα εκμεταλλευτούν ως πηγή χρηματοδότησης για τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το κύμα της ακρίβειας.
Ο καυγάς για το φόρο στα υπερκέρδη
Στην Ευρώπη ο φόρος στα υπερκέρδη έχει ήδη δρομολογηθεί προκαλώντας την αντίστοιχη αντίδραση των ενεργειακών ομίλων. Μάλιστα, την Τετάρτη, η αμερικανική ExxonMobil υπέβαλε την πρώτη αγωγή κατά της ΕΕ, μέσω ευρωπαϊκών θυγατρικών της, στο Γενικό Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο με στόχο να μπλοκάρει το έκτακτο τέλος στα υπερκέρδη των ενεργειακών ομίλων που τίθεται σε εφαρμογή από την ερχόμενη εβδομάδα από την Κομισιόν με στόχο να συγκεντρωθούν έως και 25 δισ. ευρώ.
Διαβάστε και: ΕΕ: Αγωγή από την Exxon για να μπλοκάρει τον φόρο στα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών
Στις ΗΠΑ, αν και η συζήτηση έχει ανοίξει και ο Τζο Μπάιντεν έχει κατηγορήσει με πολύ σκληρά λόγια τις ενεργειακές εταιρείες πως κερδοσκοπούν σε βάρος των πολιτών εκμεταλλευόμενες τις συνθήκες που δημιουργεί ο πόλεμος, το θέμα δεν έχει προχωρήσει. Αν και μεσολάβησε και ο σκόπελος των ενδιάμεσων κοινοβουλευτικών εκλογών του Νοεμβρίου, όπου αμφότερα τα αμερικανικά κόμματα πιέστηκαν από το πανίσχυρο ενεργειακό λόμπι.
Πάντως, το θέμα δεν έχει κλείσει, ούτε θα κλείσει, όσο τα κέρδη των πετρελαϊκών αδελφών συνεχίζουν να καλπάζουν προκαλώντας δυσφορία στους πολίτες!
Για το τρίτο τρίμηνο του έτους, η πεντάδα των πρωταγωνιστών της εκμετάλλευσης των σχιστολιθικών κοιτασμάτων, η ConocoPhillips, η Occidental, η EOG Resources, η Pioneer Natural Resources και η Devon Energy, δήλωσαν πως η ρευστότητα τους εκτοξεύτηκε σε επίπεδα ρεκόρ στα 16 δισ. δολάρια.
Με την ανοδική τροχιά της κερδοφορίας τους να εκτιμάται πως θα συνεχιστεί τουλάχιστον και την επόμενη χρονιά, η Deloitte σε ανάλυση της υποστήριξε πως οι αμερικανικές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου θα έχουν αποπληρώσει το σύνολο των όποιων χρεών τις βαραίνουν (debt-free) μέχρι το 2024. Μιλάμε ουσιαστικά για συσσωρευμένες απώλειες και χρέη τουλάχιστον μιας δεκαετίας, που ξεπερνούν τα 300 δισ. δολάρια!
Ποιος είπε ότι ο πόλεμος είναι μόνο κακός για business!
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!