Oι δείκτες απασχόλησης στις ΗΠΑ ήταν απλώς η αφορμή για να επιστρέψουν τα χρηματιστήρια σε υψηλότερα επίπεδα μετά την μίνι διόρθωση των 4 συνεδριάσεων, λόγω των αποφάσεων της Fed.
Οι αγορές κατευθύνονται πλέον ξεκάθαρα από τις προσδοκίες των επενδυτών ότι η ύφεση σε ΗΠΑ και Ευρωπη, εάν υπάρξει, θα είναι επιδερμική και ότι τα εταιρικά αποτελέσματα και οι επιχειρηματικές κινήσεις αποτελούν τον βασικό λόγο για αγορά μετοχών.
Τι κι αν τα επενδυτικά reports μιλάνε για παρατεταμένη περίοδο πληθωριστικών πιέσεων, τι και εάν κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για τις οικονομίες, οι επενδυτές θεωρούν ότι οι μετοχές παραμένουν το καλύτερο επενδυτικό προϊόν στα παρόντα επίπεδα τιμών.
Ξέφρενη αντίδραση μετοχών
Είχαμε καιρό να δούμε τέτοια ξέφρενη αντίδραση μετοχών σε συγκεκριμένες ευρωπαικες αγορές. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τον γαλλικό δείκτη CAC 40 ο οποίος στις 17.00 ώρα Ελλάδος κατέγραφε άνοδο 3,28%.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Eurostoxx 50 είχε άνοδο 3,09%, ενώ και ο γερμανικός δείκτης DAC είχε άνοδο 2,9%. Σχεδόν 3% αυξάνονταν ο ιταλικός χρηματιστηριακός δείκτης MIB. Ομως και στη Βρετανία, με την μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων των τελευταίων 33 ετών, ο δείκτης FTSE 100 είχε άνοδο 2,48%.
Στις ΗΠΑ, ο Dow Jones λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος άγγιξε τις 32.450 μονάδες (άνοδος 1,4%), o S&P 500 είχε άνοδο 1,45% στις 3.770 μονάδες και ο Nasdaq είχε άνοδο 1,32%.
Ο βασικός λόγος είναι ότι οι δείκτες απασχόλησης καταγράφουν αύξηση και έτσι δείχνουν ότι η αμερικανική οικονομία έχει αντοχές.
ΧΑ: Εντονη άνοδος
Τον ευρωπαϊκό... δρόμο της μεγάλης ανόδου ακολούθησε και το ελληνικό χρηματιστήριο καθόλη τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στα υψηλά ημέρας, στις 879,10 μονάδες με άνοδο 2,01%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 74,8 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 82 έκλεισαν ανοδικά και οι 23 πτωτικά.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά 2,27% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 0,81%.
Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών προϊόντων (5,57%), λόγω Jumbo, το Εμπόριο (3,75%), οι Τράπεζες (3,28%), με αγορές αυξανόμενες μέχρι το τέλος της συνεδρίασης, οι Τηλεπικοινωνίες (2,18%), με αφύπνιση του ΟΤΕ, και τη μεγαλύτερη υποχώρηση ο κλάδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών (-0,21%).
Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν οι ΟΤΕ, ΕΤΕ, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Jumbo και ΔΕΗ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!