Νέα

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Η αφύπνιση του ΟΤΕ, η πίεση στον ΟΠΑΠ και οι αναζητήσεις της ΔΕΗ

Πηγή: Eurokinissi

Aυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο σύμφωνα με εκτιμήσεις της Eurostat, ιδιαίτερα σε χώρες με ενεργειακά προβλήματα και βιομηχανική παραγωγή. Θύματα του αυξημένου πληθωρισμού ήταν κυρίως η Γερμανία (11,6% ο ετήσιος, με μηνιαία αύξηση 1,1%) αλλά και η Ολλανδία.

Στην τελευταία (Ολλανδία) οι προβλέψεις της Eurostat δίνουν πληθωρισμό άνω του 16% που είναι ο μεγαλύτερος κατά την παρουσία της στην Ευρωζώνη (δηλαδή εδώ και 20 χρόνια) και ουσιαστικά έχει ξαναγυρίσει την Ολλανδία (σε επίπεδο πληθωρισμού πάντα) στα τέλη δεκαετίας '70 λόγω της τότε ενεργειακής κρίσης. Η Ελλάδα, αντίθετα, θα πρέπει να χαμογελάει αφού μετά τη μηνιαία εκτίναξή του κατά 3% τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο είδε μηνιαία υποχώρηση 1%.

Μεγάλη μηνιαία άνοδο (4%) έχει η Ιταλία και δεν ξέρουμε εάν έχει σχέση με τις πολιτικές αλλαγές. Σταθερά χαμηλά (ο χαμηλότερος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη) είναι η Γαλλία με 7,1%.

Η μείωση του πληθωρισμού ήταν δουλειά της ΤτΕ

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αποδώσουμε τα εύσημα στην ΤτΕ επειδή από τις αρχές του καλοκαιριού είχε επισημάνει ότι έρχεται υψηλό πληθωριστικό τσουνάμι και έσπευσε να ενημερώσει τις τράπεζες.

Η ευρύτερη ποσότητα χρήματος (το Μ3) περιορίστηκε σημαντικά από τον Σεπτέμβριο και μετά και συνέβαλε στην υποχώρηση του πληθωρισμού στο τέλος Οκτωβρίου.

Πώς επηρεάζει ο πληθωρισμός τις αποφάσεις της ΕΚΤ

Τα στοιχεία ανά χώρα δεν τα δώσαμε τυχαία, ούτε για να κάνουμε απλή παράθεση γνώσεων. Το γεγονός ότι Ολλανδία, Γερμανία, Αυστρία (μαζί με τα κράτη της Βαλτικής που ξεπερνούν το 20%) επιζητούν τη μεγάλη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ ερμηνεύεται από τον υψηλό πληθωρισμό τους.

Αντίθετα, κράτη όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Μάλτα υποστηρίζουν μετρημένες αυξήσεις επιτοκίων για να μην υποχωρήσει η ανάκαμψή τους. Ακόμη και η Ιταλία που έχει πληθωρισμό 12,8% (βάσει εκτιμήσεων Eurostat) είναι υπέρ της λελογισμένης αύξησης επιτοκίων.

Γερμανική ανάπτυξη: Καλύτερη των στόχων το γ' τρίμηνο

Θετική έκπληξη ήταν η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το γ' τρίμηνο, πάλι σύμφωνα με τη Eurostat.

Οι επενδυτές θεωρούν ότι η καλύτερη αυτή απόδοση ίσως προδικάζει ότι δεν θα δούμε την ύφεση μέσα στο δ' τρίμηνο. Πιθανότατα να δούμε από το α' τρίμηνο 2023, επισημαίνουν.

Ελλάδα: Mετράμε ακόμη την ανάπτυξη του Σεπτεμβρίου

Η Ελλάδα δεν ήταν μέσα στον πίνακα των κρατών με προβλέψεις ανάπτυξης στο γ' τρίμηνο γιατί προφανέστατα ακόμη γίνεται καταμέτρηση. Πάντως στη χρηματιστηριακή αγορά κυκλοφόρησε έντονα η φήμη (ή ελπίδα) ότι η ανάπτυξη στο γ' τρίμηνο θα είναι καλύτερη του αναμενομένου.

Εχουμε βελτίωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών λόγω ανόδου τουρισμού και λοιπών εξαγωγών. Σύμφωνα με στοιχεία της εβδομαδιαίας ανάλυσης της Eurobank, πολύ μεγάλη αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων στο διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου 2022 κατά 49,8%, από 44,6% το δεύτερο τρίμηνο 2022 (μέσος όρος 3 μηνών), αποτελεί μια θετική ένδειξη για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου 2022.

Wall Street: Αγορές σε μετοχές υγείας, πωλήσεις σε τεχνολογικές

Μπορεί οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ να έκλεισαν την τελευταία συνεδρίαση του Οκτωβρίου με μικρές υποχωρήσεις, αλλά είχαν μεγάλο ενδιαφέρον οι εναλλαγές τοποθετήσεων από μετοχές τεχνολογίας (μετά και την ιστορία με το Twitter) προς μετοχές κλάδων υγείας και φαρμακοβιομηχανιών. Οι δύο αυτοί κλάδοι εμφάνισαν για μία ακόμη χρονιά πολύ υψηλά κέρδη στην Αμερική.

Γενικότερα και στην Αμερική ο Οκτώβριος αποδείχθηκε ο καλύτερος μήνας του 2022. Τώρα όλοι περιμένουν τις αποφάσεις της FED, την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου. Οχι τόσο για να δουν πόσο θα ανέβουν τα επιτόκια, αλλά για να μάθουν σε ποια κατάσταση βρίσκεται η αμερικανική οικονομία.

Και παρεμπιπτόντως, ας αναφέρουμε ότι το βραζιλιάνικο χρηματιστήριο (δείκτης BOVESPA) κατέγραψε άνοδο 1,5% μία ημέρα μετά την εκλογή Λούλα.

ΧΑ: Ανεβαίνει ο πήχης για τις 890 μονάδες

Πολύ νευρική συνεδρίαση που επιφύλασσε θετικές εκπλήξεις στους υπομονετικούς επενδυτές. Οσοι «βραχυπρόθεσμοι» αγόρασαν στην αρχή της συνεδρίασης τράπεζες και είχαν την υπομονή να τις κρατήσουν μέχρι το τέλος, είδαν τις τραπεζικές μετοχές να κλείνουν κοντά στο υψηλό ημέρας.

Επίσης όσοι προτίμησαν τα μη χρηματοοικονομικά blue chips επιβραβεύθηκαν με μία καλή ημερήσια απόδοση. Σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, η υπέρβαση των 870 μονάδων ανοίγει δίαυλο πλέον προς τις 890 μονάδες -αρκεί βέβαια να μη χαλάσει το κλίμα.

ΔΕΗ: Αναζητά ευκαιρίες στη Βαλκανική

Η ΔΕΗ σε απάντηση σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με πρόσφατα δημοσιεύματα περί επικείμενης απόκτησης του 70% της Enel Romania και την υπογραφή σχετικού μνημονίου κατανόησης (MoU) της ΔΕΗ με τον όμιλο Enel αναφέρει τα εξής: «Σύμφωνα με το Στρατηγικό της Πλάνο στο πλαίσιο της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου το 2021 και όπως άλλωστε αναφέρθηκε στην ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων έκτοτε, η ΔΕΗ διερευνά ενεργά ευκαιρίες οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών στην Ελλάδα και σε αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ εξετάζει επιλεγμένες πιθανές περιπτώσεις εξαγορών σε Ρουμανία και Βουλγαρία, χωρίς όμως να υπάρχει προς το παρόν κάποια συμφωνία ή η υπογραφή σχετικού μνημονίου κατανόησης. Η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε σχετικές ανακοινώσεις στον κατάλληλο χρόνο».

ΟΠΑΠ: Η τιμή επανεπένδυσης του μερίσματος πίεσε την μετοχή

Την τιμή διάθεσης των νέων μετοχών που θα εκδοθούν λόγω επανεπένδυσης του προσωρινού μερίσματος εταιρικής χρήσης 2022, με αντίστοιχη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, ανακοίνωσε ο ΟΠΑΠ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας στην από 6 Σεπτεμβρίου 2022 συνεδρίασή του όρισε ότι η τιμή διάθεσης των ανωτέρω νέων μετοχών θα ισούται με το μέσο όρο της χρηματιστηριακής σταθμισμένης βάση όγκου τιμής της μετοχής (VWAP) των πρώτων πέντε (5) ημερών διαπραγμάτευσης εντός της περιόδου άσκησης του δικαιώματος επανεπένδυσης του προσωρινού μερίσματος χρήσης 2022 (δηλαδή από 21.10.2022 έως και 27.10.2022), μειωμένης κατά ποσοστό 3% (ποσοστό έκπτωσης), όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.

Σύμφωνα με τον ανωτέρω τρόπο υπολογισμού και με βάση τη χρηματιστηριακή σταθμισμένη βάση όγκου τιμή της μετοχής κατά τις 21.10.2022 έως και 27.10.2022, η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών ανέρχεται σε 12,17 ευρώ.

ΟΤΕ: Η αφύπνιση και οι κίνδυνοι για την Cosmote TV

Μετά από μία παρατεταμένη περίοδο συσσώρευσης η μετοχή του ΟΤΕ αφυπνίστηκε κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης και αυξήθηκε περίπου 1%. Οσοι είχαν βγει πωλητές, μάλλον θα μετάνιωσαν για την ανυπομονησία τους. Mαθαίνουμε ότι η συνδρομητική τηλεόραση (Cosmote TV) δείχνει σημάδια κόπωσης στα μερίδια αγοράς της.

Εμ δεν διεκδίκησαν τα αθλητικά της κανάλια τα μεγάλα πρωταθλήματα (Αγγλίας, Ισπανίας, Γερμανίας).

ΟΛΠ

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε νόμιμο, κατά πλειοψηφία, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το νέο master plan του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) για το λιμάνι του Πειραιά, υπό την προϋπόθεση ότι προηγούμενα θα εκπονηθεί ολοκληρωμένη κυκλοφοριακή μελέτη της περιοχής.

Αναλυτικότερα, στο ΣτΕ είχε κατατεθεί για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την «έγκριση αναπτυξιακού προγράμματος και μελέτης διαχείρισης (Master Plan) λιμένα Πειραιά».

Παπουτσάνης: Απορροφά θυγατρική της

Η εταιρεία ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό ότι με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, καθώς και της από 27.10.2022 απόφασης του Διοικητικού Συμβούλιου της 100% (μη εισηγμένης) θυγατρικής της εταιρείας «Γ ΜΑΛΙΚΟΥΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΟ -ΒΙΟΤEΧΝΙΑ- ΣΑΠΩΝΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», αποφάσισαν την εκκίνηση της διαδικασίας συγχώνευσης με απορρόφηση της Απορροφώμενης από την Εταιρεία.

Ως ημερομηνία ισολογισμού μετασχηματισμού τόσο για την Εταιρεία όσο και για την Απορροφώμενη ορίσθηκε η 31η.10.2022.

CPI: Ανάκαμψη στη χρήση δείχνουν τα αποτελέσματά της

Η εταιρεία παρουσίασε 80% αύξηση στα καθαρά κέρδη τα οποία ανήλθαν στα 207 χιλ. ευρώ. Τα κέρδη αυξάνουν ενώ παράλληλα συνεχίζεται η εξυγίανση της εταιρείας γεγονός που δείχνει την σωστή κατεύθυνση και οι αποδόσεις είναι πλέον ορατές.

Βελτιωμένη εικόνα και στη λειτουργική κερδοφορία EBITDA που ανήλθε στο 1,1 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 32%. Η αύξηση αποτυπώνει με σαφήνεια τη δυναμική της εταιρείας, των ανθρώπων της και του οικοσυστήματος που έχει δημιουργηθεί.

Αύξηση 9,6% παρουσίασαν τα μεγέθη της εταιρείας κατά την οικονομική χρήση 1/7/2021 – 30/6/2022 με τα έσοδα να διαμορφώνονται στα 18,01 εκατ. ευρώ έναντι 16,44 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση. Η συμμετοχή των υπηρεσιών στο σύνολο των εσόδων της εταιρείας παραμένει σταθερή άνω του 20%.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ