Η προηγουμενη χρηματιστηριακή εβδομάδα ολοκληρώθηκε με μία αναπάντεχη χρηματιστηριακή εκτίναξη των αμερικανικών δεικτών το βράδυ της Παρασκευής.
Ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 828 μονάδων (2,59%) και διαμορφώθηκε στις 32.861 μονάδες, ο S&P 500 είχε άνοδο 2,46% και έφτασε στις 3.901,06 μονάδες, προσεγγίζοντας ξανά τις 4.000 μονάδες, ενώ και ο τεχνολογικός Nasdaq με άνοδο 2,87% ξεπέρασε τις 11.000 μονάδες (11.102 μονάδες) μετά από την παρατεταμένη υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών.
Που οφείλεται η άνοδος
Η άνοδος των αμερικανικών αγορών προήλθε από ένα short squeeze στα συμβόλαια παραγώγων, αλλά και από καθαρές αγορές μετοχών εταιρειών που είτε είχαν διορθώσει πολυ, είτε παρουσίασαν ανθεκτικά οικονομικά μεγέθη.
Από τις 170 εταιρίες (34%) του S&P που έχουν ανακοινώσει μεγέθη 9μηνου 2022, η κερδοφορία είναι μειωμένη κατά 3,2% με αύξηση τζίρου 9,7%. Το 77% των εταιριών έχουν ανακοινώσει κερδοφορία υψηλότερη από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ο καλύτερος Οκτώβριος
Ο Οκτώβριος (απομένει μία συνεδρίαση) ήταν ο μήνας που αντέδρασαν έντονα οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Αμερική μετά την παρατεταμένη υποχώρηση που τους οδήγησε σε χαμηλές στηρίξεις.
Η μηνιαία άνοδος του Dow Jones ήταν 14,4%, ο S&P 500 αυξήθηκε κατά 8,8% τον Οκτώβριο, ενώ ο Nasdaq αυξήθηκε μόλις 4,98%, ενώ χάνει από την αρχή του χρόνου περίπου 29%.
Κεντρικό γεγονός την εβδομάδα που ξεκινάει είναι η συνεδρίαση της Fed και η απόφαση για τα επιτόκια την προσεχή Τετάρτη (20:30). Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει αύξηση 75 μονάδων βάσης ωστόσο το ζητούμενο παραμένει η στάση που θα κρατήσει η Κεντρική Τράπεζα της Αμερικής στο προσεχές μέλλον και οι προβλέψεις της.
Μέχρι στιγμής τα δεδομένα δεν δείχνουν κάποια αποκλιμάκωση στο μέτωπο του πληθωρισμού ή είσοδο σε βαθιά ύφεση για την Αμερικανική οικονομία, αφήνοντας ανοιxτό το ενδεχόμενο για μια ακόμα αύξηση 75 μονάδων βάσης στην τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς (14 Δεκεμβρίου) και διατήρηση των συνθηκών πιστωτικής σύσφιξης.
Παρόλα αυτά, οι ενδείξεις κορύφωσης που παρατηρούνται στις αγορές ομολόγων ενδεχομένως να υπαγορεύουν έναν ηπιότερο ρυθμό αύξησης με μεγαλύτερα διαλείμματα ανάμεσα στις αυξήσεις των επιτοκίων.
Σε κάθε περίπτωση με την αγορά να έχει ήδη τιμολογήσει επιτόκια της τάξεως του 5% για το α’ εξάμηνο του 2023, οποιαδήποτε ένδειξη προς έναν ηπιότερο ρυθμό αύξησης θα ενισχύσει το ράλι των μετοχών που έχει ξεκινήσει από τις αρχές Οκτωβρίου.
Ευρωπαϊκές αγορές
Tην ίδια στιγμή, οι ευρωπαϊκές αγορές είχαν κλείσει νωρίτερα και ουσιαστικά επεξεργάζονταν την ρητορική της ΕΚΤ που επιβεβαίωνε μία ημέρα νωρίτερα το αυξημένο ενδεχόμενο εισόδου ευρωπαϊκών οικονομιών σε ύφεση.
Ωστόσο, και οι ευρωπαϊκές αγορές παρουσίασαν ένα αρκετά δυναμικό πρόσωπο, με τον γερμανικό DAX να καταγράφει μηνιαία μεταβολή κατά 9,3% παρά τα δυσμενή μακροοικονομικά του, ο γαλλικός CAC είχε μηνιαία άνοδο 8,86%, με θετικό ότι η Γαλλία έχει σχετικά μικρό ετήσιο πληθωρισμό (περίπου 6%) και ο ισπανικός IBEΧ έχει μηνιαία άνοδο 7,46%.
ΧΑ: Ανοδος 8,6% τον Οκτώβριο
Ο Οκτώβριος εξέπληξε θετικά και η ελληνική αγορά ακόμα θετικότερα, αφού μία συνεδρίαση πριν το τέλος του έχει την καλύτερη μηνιαία απόδοση φέτος με συνολικά κέρδη από το τέλος Σεπτεμβρίου σχεδόν 8,6%, ενώ το ΧΑ βρίσκεται μόλις 3,6% χαμηλότερα από την αρχή του έτους.
Τα καλά νέα από την εταιρική κερδοφορία έχουν δημιουργήσει θεμελιώδεις αναστολές στους επενδυτές, καθώς η αίσθηση των φθηνών αποτιμήσεων επιβεβαιώνεται από την εικόνα της χρήσης και στο γ’ τρίμηνο. Ωστόσο, το ενδιαφέρον έχει περιοριστεί, ένδειξη περισσότερο αναμονής και λιγότερο κόπωσης, αφού η αγορά εκτός από τα αποτελέσματα αναμένει και νέα από το μέτωπο των επιχειρηματικών συμφωνιών.
Παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς θεωρούν ως θετικό το γεγονός ότι ο Γενικός Δεικτης (και ευρύτερα τα δεικτοβαρή blue chips) κατάφεραν να παραμείνουν στα επίπεδα άνω των 860 μονάδων.
Μία συσσώρευση στα υψηλά ευνοεί και την περαιτέρω άνοδο προς τις 890 μονάδες (εάν οι συνθήκες διεθνώς το επιστρέψουν) μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και μία στήριξη στα επίπεδα των 845-850 μονάδων, η οποία πάλι θα αφήνει προοπτικές ανόδου.
Το ενδιαφέρον και πάλι θα εστιαστεί στις τραπεζικές μετοχές (ETE, Εurobank είχαν momentum, αλλά ανακάμπτουν και οι Alpha Bank και Πειραιώς) και στα υπόλοιπα μη χρηματοοικονομικά blue chips.
H προηγούμενη εβδομάδα έδειξε ότι η ΔΕΗ καταγράφει σημαντική ανάκαμψη (πάνω από 6 ευρώ), αν και η μετοχή έχει υποχωρήσει πάνω από 30% σε σχέση με την αρχή του χρόνου, η Μυτιληναίος παραμένει σε θετικό κανάλι με μικροδιορθώσεις, που ουσιαστικά ενισχύουν την άνοδο, η άνοδος του πετρελαίου φαίνεται ότι ευνοεί ΕΛΠΕ και Motor Oil, ενώ έχουμε ανάκαμψη και των κατασκευαστικών (Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, AΒΑΞ), που πλέον ποντάρουν και στις δημόσιες επενδύσεις.
Υποδομές (ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ) παραμένουν μετοχές με αμυντικά χαρακτηριστικά στην κρίση, ενώ εταιρείες με μεγάλη ρευστότητα, όπως η Jumbo, και καλές μερισματικές αποδόσεις (ΟΠΑΠ) συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο των επενδυτών.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!