Η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) πήρε την κατάσταση στα χέρια της, αφού έβλεπε όλο τον προηγούμενο μήνα τη στερλίνα να κατρακυλάει σε πολύ χαμηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου και τις αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων να ξεπερνούν το 4% (λίγο χαμηλότερα από της Ελλάδας!!!).
Τα μέτρα της πρωθυπουργού Truss ακούστηκαν περίεργα στους επενδυτές και έτσι η Τράπεζα της Αγγλίας πήρε την έγκριση να προχωρήσει σε ένα τεράστιο πακέτο 5 δισ. στερλινών αγοράς βρετανικών ομολόγων και γενικότερα βρετανικών assets, κατά τα πρότυπα της ΕΚΤ. O χρηματιστηριακός δείκτης FTSE 100 έκλεισε πάνω από τις 7.000 μονάδες.
Οι αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων υποχώρησαν, οι χρηματιστηριακές αγορές Ευρώπης και Αμερικής ανέβηκαν και κυρίως οι ευρωπαϊκές αγορές συμπαρασύρθηκαν σε πτώση των αποδόσεων των ομολόγων ενώ βελτιώθηκαν οι μετοχές.
Αμερικανικές αγορές: Ξέσπασαν ανοδικά οι μετοχές
Ξεκίνησαν ήπια ανοδικά και με πολλά ερωτηματικά οι αμερικανικές αγορές και κατέληξαν σε μεγάλη και δυναμική ανοδική κίνηση, τη μεγαλύτερη στις τελευταίες 3 εβδομάδες. Η υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων τροφοδότησε μια καλή κίνηση στις μετοχές και έντονη άνοδο στους (υπερπουλημένους) αμερικανικούς δείκτες.
Ας μην ξεχνάμε ότι όσο «φούσκα» και να ήταν ο Nasdaq, μια πτώση κοντά στο 30% είναι μεγάλη. Πάντως πολλοί αναλυτές-επενδυτές θεωρούν ότι είμαστε ακόμη στην αρχή της κρίσης. Ο Οκτώβριος θα είναι ένας καθοριστικός μήνας για τις χρηματιστηριακές τάσεις και για τις επιδόσεις των αμερικανικών εισηγμένων.
Ευρωπαϊκές αγορές
Δύο ευρωπαϊκά χρηματιστήρια απασχολούσαν τους διεθνείς επενδυτές κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Το πρώτο ήταν το γερμανικό λόγω των ενεργειακών εξελίξεων και την απρόβλεπτη καταστροφή του Nord Stream και το δεύτερο ήταν το ιταλικό λόγω των αποτελεσμάτων των πρόσφατων εκλογών και τα υψηλά επίπεδα των ιταλικών ομολόγων.
Τελικά και οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων υποχώρησαν και οι χρηματιστηριακές αγορές (DAX) αυξήθηκαν. O MIB υποχώρησε ελαφρά. Επί της ουσίας τίποτε σημαντικό δεν έγινε, αλλά μειώθηκε ο επενδυτικός φόβος που ήταν διάχυτος την προηγούμενη εβδομάδα.
Ελληνικό χρηματιστήριο
Στο ελληνικό χρηματιστήριο ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε έντονα πτωτικά στην αρχή, φοβίζοντας αρκετούς επενδυτές ότι θα δούμε τη στήριξη των 780 μονάδων. Ομως πέριξ των 785 μονάδων ξεκίνησαν αγοραστές σε blue chips (ειδικά σε ΟΤΕ, Μotor Oil, ΕΛΠΕ, Jumbo και ΟΠΑΠ) που οδήγησαν τον Δείκτη πάνω από τις 790 μονάδες. O στόχος των 800 μονάδων είναι εφικτός μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αλλά υπό προϋποθέσεις.
ΚΡΙ ΚΡΙ: Αύξηση πωλήσεων αλλά πτώση κερδών λόγω πληθωρισμού και λειτουργικού κόστους
Τη γνώριμη εικόνα στις περισσότερες εισηγμένες -δηλαδή της αύξησης πωλήσεων αλλά μείωσης κερδών- παρουσίασαν τα μεγέθη της ΚΡΙ ΚΡΙ στο α’ εξάμηνο. Η άνοδος του πληθωρισμού και του λειτουργικού κόστους «τριμάρουν» τα έσοδα από τις πωλήσεις και τα κέρδη είναι εξαιρετικά μειωμένα.
H βιομηχανία γάλακτος ΚΡΙ-ΚΡΙ δημοσίευσε τις οικονομικές καταστάσεις α' εξαμήνου 2022. Ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 83,39 εκατ. έναντι €70,23 εκατ. το 2021 (αυξημένος +18,7%). Τα βασικά μεγέθη της κερδοφορίας διαμορφώνονται ως εξής:
- Τα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) ανήλθαν σε 7,50 εκατ. έναντι 14,65 εκατ. το 2021.
- Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 5,07 εκατ., έναντι 12,58 εκατ. το 2021.
- Τέλος, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 4,06 εκατ., έναντι 10,05 εκατ. το 2021.
Στον κλάδο γιαουρτιού συνολικά οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά +17,3% σε αξία και +14,0% σε όγκο. Στις αγορές του εξωτερικού, οι πωλήσεις παρουσιάζουν ισχυρή διψήφια ανάπτυξη +21,0%, αγγίζοντας τα 33 εκατ. Ευρώ. Σημαντική ώθηση υπάρχει από την αγορά της Ιταλίας (αύξηση +26%), του Ηνωμένου Βασιλείου (αύξηση +11%), και από άλλες χώρες όπως η Σουηδία, η Γερμανία και η Αυστρία. Σε επίπεδο οχταμήνου, οι πωλήσεις γιαουρτιού στο εξωτερικό συνεχίζουν με αντίστοιχο ρυθμό ανάπτυξης που ξεπερνά το +25%. Στην ελληνική αγορά γιαουρτιού, οι πωλήσεις της ΚΡΙ-ΚΡΙ εμφανίζουν πλέον διψήφια αύξηση +13,3%, αγγίζοντας τα 28 εκατ. Η τρέχουσα συγκυρία με τις συνθήκες υψηλού πληθωρισμού, έχει οδηγήσει τη συνολική αγορά σε πτώση -9,1% σε όγκο και -2,9% σε αξία.
Alpha Αστικά Ακίνητα: «Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν»
Την πιο σύντομη (διαχρονικά) ανακοίνωση αποτελεσμάτων στο χρηματιστήριο έχουν τα Alpha Αστικά Ακίνητα. Μόλις 43 λέξεις. Το κάνουν τα τελευταία 10 χρόνια.
«To α' εξάμηνο 2022, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε ευρώ 7,1 εκατ. έναντι ευρώ 6 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2021. Τα κέρδη μετά από φόρους σε ενοποιημένη βάση ανήλθαν σε ευρώ 1,1 εκατ., έναντι κερδών ύψους ευρώ 0,4 εκατ. το 2021».
Τι να εξηγούμε τώρα…
ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: Αύξηση μεγεθών λόγω EXALCO
Κατά το α' εξάμηνο του 2022 ο όμιλος ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ κατέγραψε σημαντική αύξηση του τζίρου κατά 46% έναντι του α' εξαμήνου του 2021 και μεγάλη αύξηση των οικονομικών αποτελεσμάτων, ήτοι κέρδη προ φόρων 7,51 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 1,90 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2021. Αύξηση κατά 295% και EBITDA 12,16 εκατ. ευρώ έναντι 6,19 εκατ. ευρώ το α' εξάμηνο του 2021, αύξηση κατά 96%. Η σημαντική αύξηση των οικονομικών μεγεθών οφείλεται κατά κύριο λόγο στις επιδόσεις της θυγατρικής εταιρείας ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε.
Μυτιληναίος: Από τις κορυφαίες επιλογές της Eurobank Equities - Δυσαρμονία μεταξύ κερδών και τιμής της μετοχής
Στις κορυφαίες επιλογές της Eurobank Equities παραμένει η μετοχή της Mytilineos, για την οποία δίνει νέα υψηλότερη τιμή-στόχο τα 25,6 ευρώ από 24,8 ευρώ, με τη σύσταση να παραμένει «αγορά».
Εχει υποχωρήσει κατά 25% από την πρόσφατη κορυφή, παρότι αναμένεται σημαντική αύξηση κερδοφορίας, εξηγεί.
Παρά το ασταθές εξωτερικό περιβάλλον, ο όμιλος δημοσίευσε εντυπωσιακά αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο (EBITDA +89% σε ετήσια βάση), πυροδοτώντας ένα νέο γύρο θετικών αναθεωρήσεων.
H Εurobank Equities αναμένει ότι το «Πράσινο EBITDA» θα αυξηθεί από 174 εκατ. ευρώ το 2022 σε περίπου 600 εκατ. ευρώ έως το 2025.
Σε ό,τι αφορά τη μεταλλουργία, υποστηρίζεται ότι η πρόσφατη πτώση των διεθνών τιμών δεν θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές, καθώς η Mytilineos έχει χετζάρει τις τιμές πώλησης αλουμινίου για την περίοδο 2022-2023 σε αρκετά υγιή επίπεδα.
Αlpha Bank: Εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων - Μια ενδιαφέρουσα χαρτογράφηση της ανάπτυξης
Το προϊόν του δευτερογενούς τομέα από το 2018 και μετά, με τη συνολική θετική συμβολή του, αντιστοιχεί στο 17% της ανόδου της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας (ΑΠΑ) το πρώτο εξάμηνο του 2022. Τέλος, οι υπηρεσίες εξαιρουμένου του τουρισμού επίσης συνέβαλαν στην αύξηση του προϊόντος της οικονομίας στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022, με την ΑΠΑ των κλάδων τέχνες-διασκέδαση-ψυχαγωγία και επαγγελματικές, επιστημονικές, τεχνικές, διοικητικές και υποστηρικτικές δραστηριότητες να έχει σημειώσει τις μεγαλύτερες αυξήσεις.
- Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.