Σε ένα πολύ σύνθετο περιβάλλον με αναμονή για άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων από την FED, την Ρωσία να κηρύσσει έκτακτη επιστράτευση και τις αποδόσεις των ομολόγων να κινούνται άτακτα, η μεταβλητότητα στις αγορές συνεχίστηκε.
Ωστόσο η προηγούμενη υποχώρηση των αμερικανικών και ευρωπαϊκών μετοχών δείχνει ότι έχει προεξοφληθεί ήδη η αύξηση και των αμερικανικών επιτοκίων κατά 0,75%.
Οι αμερικανικοί δείκτες κινούνταν (λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος) σε ήπια άνοδο με τον Dow Jones να αυξάνεται κατά 0,5% στις 30.870 μονάδες, τον S&P 500 κατά 0,49% στις 3.875 μονάδες και τον Nasdaq κατά 0,23% στις 11.450 μονάδες.
Οι ευρωπαϊκοί δείκτες ακολούθησαν σε άνοδο με τον DAX να αυξάνεται οριακά κατά 0,07% στις 12.680 μονάδες, τον CAC να καταγράφει άνοδο 0,14% στις 5.987 μονάδες και ο ιταλικός MIB (με τα προβλήματα στα ομόλογα του) να αυξάνεται κατά 0,54% στις 21.900 μονάδες.
Ετεροχρονισμένη πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο
Στο ελληνικό χρηματιστήριο είχαμε μία μεταχρονολογημένη υποχώρηση εξαιτίας των προβλημάτων διεθνώς, παρά το γεγονός ότι η ύφεση φαίνεται απόμακρη και οι εισηγμένες επιχειρήσεις καταγράφουν εξαιρετικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου.
Οι ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές επηρέασαν τον Γενικό Δείκτη και γενικότερα χάλασαν το κλίμα σταθερότητας που είχε επικρατήσει στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Ο Γενικός Δείκτης σταμάτησε κοντά στις στηρίξεις των 825 μονάδες ενώ και πάλι οι συναλλαγές ήταν χαμηλές. Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,9% και έκλεισε στις 826,32 μονάδες.
Η αξία των συναλλαγών ήταν στα 42,8 εκατ. Ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 29 μετοχές έκλεισαν ανοδικά και οι 75 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά 1,16% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 0,87% . Οι μεταβολές αυτές δείχνουν ότι οι πιέσεις στις μετοχές ήταν περισσότερο εξωγενείς.
Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι πετρελαικές (διυλιστήρια) με 1,10% εξαιτίας της ανάκαμψης της τιμής του πετρελαίου και μετά την παρατεταμένη υποχώρηση λόγω της επικείμενης αύξησης της φορολογίας. Τα τρόφιμα-ποτά αυξήθηκαν κατά 0,73%. Την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Τραπεζών (-3,41%), ο κλάδος της Υγείας (-2,28%), Πρώτες Ύλες (-2,32%), Ταξίδια-Αναψυχή (-1,11%).
Οι χρηματιστηριακές αγορές αύριο και μεθαύριο θα επεξεργαστούν τα συμπεράσματα και τις κινήσεις της FED αλλά και τις όποιες κινήσεις ή δηλώσεις γίνουν από την ΕΚΤ σχετικά με επιτόκια, πληθωρισμό και ανάπτυξη. Στο επίκεντρο επίσης θα βρεθούν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Ρωσία οι οποίες ασκούν ιδιαίτερη επίδραση (άνοδο) σε πετρέλαιο , φυσικό αέριο και χρυσό.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!