Διόρθωση προς τις ισχυρές στηρίξεις των αμερικανικών δεικτών και μετοχών καταγράφεται σήμερα εν αναμονή της επόμενης αύξησης επιτοκίων από την FED. Ταυτόχρονα συνεχίζεται και η μεγάλη αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων.
Χρηματιστηριακά, λίγο μετά τις 17.00 ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,34% στις 30.700 μονάδες, ο S&P 500 υποχωρούσε κατά 0,25% στις 3.865 μονάδες και ο Nasdaq υποχωρούσε κατά 0,23% στις 11.419 μονάδες.
Παράλληλα, συνεχίζεται η υποχώρηση των ευρωπαϊκών δεικτών προς χαμηλότερα επίπεδα, όχι μόνο εν αναμονή των ευρωπαϊκών επιτοκίων, αλλά κυρίως λόγω φόβων για επερχόμενη διόρθωση.
Ο DAX, περίπου στις 17.15, ισορροπούσε στις 12.745 μονάδες, ο γαλλικός CAC υποχωρούσε προς τις 6.040 μονάδες (με ισχυρή στήριξη στις 6.000 μονάδες), ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 μειώνονταν 0,35%. Το βρετανικό χρηματιστήριο ήταν κλειστό λόγω της κηδείας της βασίλισσας Ελισάβετ.
Συνεδρίαση με ελάχιστες συναλλαγές
Σ’ αυτό το εξαιρετικά ανήσυχο και επικίνδυνο διεθνές περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο απάντησε με στάση αναμονής και πολύ χαμηλές συναλλαγές. Οι συνολικές συναλλαγές δεν ξεπέρασαν τα 30 εκατ. ευρώ (από τις χαμηλότερες της τελευταίας 2ετίας) και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα έχει δύο οπτικές. Από την μία η ανησυχία και η έλλειψη «ορατότητας» για τις οικονομικές εξελίξεις διεθνώς και εγχωρίως και από την άλλη, η απροθυμία των μετόχων να ξεφορτωθούν τις μετοχές τους σε χαμηλά επίπεδα τιμών.
Γιατί μπορεί να διορθώνουν έντονα οι ευρωπαϊκές αγορές, αλλά διορθώνουν από τα ιστορικά υψηλά τους και όχι από χαμηλά επίπεδα στα οποία βρίσκεται το ελληνικό χρηματιστήριο.
Επίσης, οι εισηγμένες στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά τόσο στην υψηλή όσο και στην μεσαία κεφαλαιοποίηση έχουν παρουσιάσει αρκετά καλά αποτελέσματα β’ τριμήνου (α εξαμήνου) γεγονός που δείχνει ότι έχουν περιχαρακώσει την ανάπτυξή τους για το 2022 και ελπίζουν για το 2023.
Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της Moody’s την Παρασκευή, έδειξε ότι ο αμερικανικός οίκος θα περιμένει μέχρι να ολοκληρωθεί η φθινοπωρινή πορεία της οικονομίας και να φανούν οι επιπτώσεις από την ενεργειακή κρίση, πριν προχωρήσει στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.
Η σημερινή συνεδρίαση, εκτός από χαμηλές συναλλαγές, κινήθηκε και σε εξαιρετικά μικρό εύρος διακύμανσης για το Γενικό Δείκτη. Το τέλος της συνεδρίασης βρήκε το Γενικό Δείκτη στις 833,36 μονάδες με μικρή υποχώρηση (-0,34%). Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 26,24 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 47 έκλεισαν ανοδικά και οι 54 πτωτικά.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε μόλις 0,23% ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά (0,31%).
Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι Τεχνολογίας (0,79%), βιομηχανικών (0,79%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (0,44%), ενώ θετική συνεδρίαση είχε ο κλαδικός τραπεζικός δείκτης (0,3%), παρά το γεγονός ότι οι τραπεζικές μετοχές διαφοροποιήθηκαν μεταξύ τους.
Εντονότερα πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των πετρελαϊκών (-1,36%), λόγω επικείμενης φορολόγησης υπερκερδών, Πρώτων Υλών (-1,33%), Τροφίμων- Ποτών (-1,32%) με πιέσεις στην Coca Cola HBC.
Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν οι ΟΤΕ, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Eurobank, Αlpha Bank, Μotor Oil, Τέρνα Ενεργειακή.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!