Με μία ανεπαίσθητη ημερήσια πτώση ολοκλήρωσε την εβδομάδα το ελληνικό χρηματιστήρι,ο εν αντιθέσει με τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές αγορές που βίωσαν πάλι πολύ έντονες υποχωρήσεις.
Ενδεικτικά, ο Nasdaq γνώρισε την μεγαλύτερη εβδομαδιαία υποχώρηση από τον Ιανουάριο του 2022, ενώ και οι ευρωπαϊκές αγορές είχαν πολύ ισχυρές εβδομαδιαίες υποχωρήσεις.
Αιτία, βέβαια, η διαφαινόμενη ύφεση ή μεγάλη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας (έκθεση της FEDEX), αλλά και οι ενδείξεις ότι η κρίση έχει αρχίσει να επηρεάζει και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο δείκτης Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,68% προς τις 30.750 μονάδες «φλερτάροντας» επικίνδυνα πλέον με τις ισχυρές στηρίξεις των 30.000 μονάδων. Ο δείκτης S&P 500 υποχωρούσε περίπου 1% στις 3.862 μονάδες και ο Nasdaq υποχωρούσε κατά 1,38% στις 11.395 μονάδες.
Στην Ευρώπη (ΕΕ) ο DAX κατέγραφε μεγάλη υποχώρηση 1,43% προς τις 12.750 μονάδες, ο CAC υποχωρούσε 1,10% στις 6.089 μονάδες και ο ιταλικός MIB υποχωρούσε περίπου 1% στις 22.140 μονάδες. Ενα εξαιρετικά δυσοίωνο τελείωμα της χρηματιστηριακής εβδομάδας που δημιουργεί πρόσθετους προβληματισμούς για την επόμενη.
Το rebalancing στον δείκτη FTSE Russell ανέβασε τον ημερήσιο τζίρο
Αντίθετα με τα αρνητικά μηνύματα στις διεθνείς αγορές, το ελληνικό χρηματιστήριο ολοκλήρωσε την εβδομάδα με μία ήπια πτώση την Παρασκευή, κλείνοντας στις 836,17 μονάδες (-0,36%). Ωστόσο, λόγω του rebalancing στον δείκτη FTSE Russell η αξία συναλλαγών περιλαμβάνει αρκετές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 114,01 εκατ. ευρώ.
Το ισοζύγιο κερδισμένων/χαμένων ήταν έντονα αρνητικό, με 33 μετοχές να κλείνουν ανοδικά και 60 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά 0,23%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) υποχώρησε κατά 1%.
H εβδομαδιαία μεταβολή του Γενικού Δείκτη ήταν μόλις (-0,68%) όταν οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές κατέγραφαν πολύ μεγάλη εβδομαδιαία πτώση.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, είχαμε μικτές τάσεις στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης που επηρεάστηκαν και από το rebalancing. Σημαντική άνοδο κατέγραψαν η Eurobank, η Jumbo, ο ΟΤΕ και η ΕΤΕ. Πιέσεις δέχθηκαν η ΔΕΗ, η Motor Oil, η Lamda, o Mυτιληναίος.
Σήμερα είχαμε και την τριπλή λήξη των συμβολαίων Παραγώγων με αποτέλεσμα κάποιες μετοχές να πιεστούν ιδιαίτερα και άλλες να «ρολάρουν» στις επόμενες λήξεις.
Σε επίπεδο κλαδικών δεικτών, τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις κατέγραψαν οι κλάδοι Εμπορίου, Βιομηχανικών Υπηρεσιών, Ταξιδιών-Αναψυχής και Τεχνολογίας.
Η συνεδρίαση της Δευτέρας θα δείξει εάν ολοκληρώθηκε η διόρθωση στις ξένες αγορές και έρχεται άνοδος ή πάμε σε νέες συνθήκες (bear market) με απρόβλεπτες οικονομικές εξελίξεις.
Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης εάν ακολουθήσει σε πτώση τις ξένες αγορές θα δοκιμαστεί πέριξ των 820 μονάδων και από εκεί και πέρα ανάλογα με τις τάσεις.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!