Το κλείσιμο των ασιατικών αγορών νωρίς τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας), θα δώσει την σκυτάλη στο άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την βραχυπρόθεσμη τάση. Στο αρνητικό σενάριο, υπάρχει το ενδεχόμενο της διολίσθησης πέριξ των 726-720 μονάδων και στο θετικό σενάριο η υπέρβαση ξανά των 750 μονάδων. Ζυγίζοντας τις διεθνείς τάσεις και την εγχώρια κατάσταση, πιο πιθανό θεωρείται να δούμε μία μικρή διόρθωση παρά μία μεγάλη άνοδο.
«Ξεφουσκώνουν τη φούσκα» των μεγάλων διεθνών αγορών
Οι αμερικανικές αγορές και κάποιες ευρωπαϊκές κινούνται μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Σε επίπεδα που δεν δικαιολογούνταν ούτε καν από την πολιτική διοχέτευσης ρευστότητας των Κεντρικών Τραπεζών. Ξαφνικά άρχισαν να βγαίνουν όλο και περισσότερα δημοσιεύματα που μιλούσαν για «φούσκα των αγορών» και «σπάσιμο της φούσκας».
Οι μεγάλοι επενδυτές ήθελαν να αποκομίσουν τις υπεραξίες τους και να χαμηλώσουν τα υπέρογκα επίπεδα τιμών προκειμένου να επιστρέψουν αγοραστές σε χαμηλότερα επίπεδα. Πρόκειται για ένα «παιχνίδι» που παίζεται συνήθως, όταν οι αγορές δεν ελέγχονται πλήρως από τις 10 μεγαλύτερες επενδυτικές τράπεζες του κόσμου.
«Βαρίδι» οι τραπεζικές μετοχές
Οι επενδυτές ουσιαστικά κρατούν στάση ουδετερότητας αυτή την περίοδο και ρευστοποιούν μόνο θέσεις στις οποίες έβγαλαν κέρδη τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο. Για παράδειγμα, οι 4 τραπεζικές μετοχές που είχαν σχεδόν διπλασιαστεί τον Νοέμβριο βρίσκονται τώρα στο στόχαστρο των πωλητών που θέλουν να μειώσουν τον επενδυτικό κίνδυνο.
Για τις τράπεζες, το ζητούμενο είναι να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPL's) σε ποσοστό κάτω από 35,8% που βρίσκονται σήμερα. Ο στόχος είναι να επιστρέψουν στα επίπεδα του 2019 δηλαδή περίπου στο 20%. Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι εάν συνεχίζονταν το risk appetite (όρεξη για λήψη ρίσκου) των distressed funds που υπήρχε το β' εξάμηνο 2020, ο στόχος της μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα ήταν εφικτός.
Ομως το κλίμα στις διεθνείς αγορές έχει χαλάσει και τώρα οι τραπεζίτες παραμένουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί. Ενδεικτικά, ακόμη και η ΕΤΕ που βρίσκεται στη διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, αρνείται να πάρει το ρίσκο μίας απόφασης και μεταθέτει την απόφασή για το Δ.Σ της 12ης Φεβρουαρίου.
Ηπια υποχώρηση στα μη τραπεζικά blue chips
Εκτός από τις τραπεζικές μετοχές, οι επενδυτές εστιάζουν κυρίως σε blue chips με αυξημένες προοπτικές. Η Τέρνα Ενεργειακή που ανακοίνωσε επένδυση ύψους 150 εκατ. ευρώ βρέθηκε με θετικό momentum. Ο ΟΠΑΠ με κλειστά πρακτορεία βρέθηκε σε φάση ήπιας διόρθωσης πέριξ των 10 ευρώ. Το ίδιο και για τον ΟΤΕ, η μετοχή του οποίου είχε μία εξαιρετικά ελεγχόμενη διόρθωση μόλις 5% σε μία εβδομάδα.
Η μετοχή της Μυτιληναίος κινούνταν και αυτή πλαγιοκαθοδικά με σχετικά ήπιους ρυθμούς υποχώρησης (εκτός από μία συνεδρίαση) ενώ κόντρα στο πτωτικό ρεύμα και με δικούς της ρυθμούς κινούνταν η μετοχή της Jumbo. Η μετοχή της ΔΕΗ διαμορφώνεται πέριξ των 7,2 ευρώ δείχνοντας αντοχή στην πτώση.
Αυξημένη μεν η αξία συναλλαγών αλλά προέρχεται από πωλητές
Η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών την προηγούμενη εβδομάδα , άγγιξε τα 70 εκατ. ευρώ και προέρχονταν κυρίως από πωλήσεις. Αυτό ήταν ένα δείγμα μείωσης θέσεων από ξένα και εγχώρια χαρτοφυλάκια. Αν το κλίμα, σήμερα τα ξημερώματα στις ασιατικές αγορές και στο άνοιγμα των ευρωπαϊκών αγορών είναι βελτιωμένο, ίσως δούμε την αξία συναλλαγών να διατηρείται μεν πέριξ των 70 εκατ. ευρώ αλλά να προέρχεται και πάλι από αγοραστές.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!