Η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης (μ.β.) ήταν αναμενόμενη μεν, αλλά η εισήγηση της κας Λαγκάρντ έδειξε ότι ο πληθωρισμός είναι πολύ ψηλά και ότι θα υπάρξουν αρκετές μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων, μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος για πληθωρισμό στο 2%.
Η -μάλλον απαισιόδοξη- προσέγγιση της κας Λαγκάρντ ουσιαστικά άλλαξε την βραχυπρόθεσμη τάση στις ευρωπαϊκές αγορές, με αποτέλεσμα να περάσουν όλες σε αρνητικές μεταβολές.
Eνδεικτικά, λίγο μετά την ομιλία της κας Λαγκάρντ ο DAX υποχωρούσε κατά 1% περίπου, ο γαλλικός CAC κατά 0,46%, ο ιταλικός MIB κατά 0,22% και ο πανευρωπαϊκός Eurostoxx 50 κατά 0,67%.
Ταυτόχρονα με την ομιλία της κας Λαγκάρντ, στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού ο κ. Πάουελ (FED) σε ομιλία του ήταν στο ίδιο μήκος κύματος (της καταπολέμησης του πληθωρισμού), αλλά με αρκετά πιο ήπιους τόνους και ήταν σχετικά καθησυχαστικός για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.
Ωστόσο, και οι αμερικανικοί δείκτες κινήθηκαν πτωτικά στο ίδιο χρονικό διάστημα. Λίγο μετά τις 17.00 ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,26%, στις 31.480 μονάδες, ο S&P 500 κατά 0,31%, στις 3.969 μονάδες και ο Nasdaq κατά 0,32%, στις 11.755 μονάδες.
Εικόνα αντίδρασης στο ελληνικό χρηματιστήριο
Στο ελληνικό χρηματιστήριο είχαμε μία μικρή αντίδραση των τραπεζικών μετοχών (ευνοούνται από την άνοδο των επιτοκίων) και μεικτές τάσεις στα υπόλοιπα μη χρηματοοικονομικά blue chips.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 825,96 μονάδες με άνοδο 0,42%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 62,34 εκατ. ευρώ.
Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 55 έκλεισαν ανοδικά και οι 37 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 0,56% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά 0,93%.
Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, ο τραπεζικός κατέγραψε άνοδο 3,33%, ο δείκτης τεχνολογικών μετοχών (0,6%), ο χρηματοοικονομικός κατά 0,43%, ο βιομηχανικός (0,33%), τα τρόφιμα ποτά (0,32%). Εντονότερα πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών προϊόντων (-2,67%), Πετρελαίου-Αερίου (-1,64%) που περιλαμβάνει κυρίως τα διυλιστήρια, Κατασκευές –Υλικά (-1,29%).
Το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης δεν έγινε αρνητικός δεν αλλάζει την πτωτική τάση στην οποία βρισκόμαστε. Ωστόσο, τεχνικά φαίνεται ότι οι 820 μονάδες παραμένουν μία ισχυρή στήριξη για το Γενικό Δείκτη και ότι η μεταβλητότητα θα διαρκέσει πολύ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!