H πτώση στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές συνεχίζεται λόγω φόβων για ύφεση σε Αμερική και Ευρώπη. Οι δείκτες στην Αμερική αν και ξεκίνησαν πτωτικά, σταδιακά πέρασαν σε υψηλότερα επίπεδα και ουσιαστικά επηρέασαν και την τάση των ευρωπαϊκών αγορών, που περιόρισαν τις απώλειές τους.
Μάλιστα, ο γερμανικός DAX πέρασε σε θετικό επίπεδο στις 17.30 ώρα Ελλάδος.
Το ζητούμενο για τους επενδυτές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι εάν η ΕΚΤ προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά 50 ή 75 μ.β. Αν μέχρι χθες η αύξηση κατά 75 μ.β. θεωρείτο δεδομένη πολλοί αναλυτές έχουν αμφιβολίες εάν η κα Λαγκάρντ θα τολμήσει μία επιθετική (hawkish) αύξηση μπρος στο φάσμα της επικείμενης ύφεσης. Η απάντηση θα δοθεί αύριο (8/9).
Νέα σημαντική πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, η ανακοίνωση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης στο α’ εξάμηνο 2022 δεν στάθηκε ικανή να περιορίσει τις πιέσεις σε δεικτοβαρή blue chips και την πτώση του Γενικού Δείκτη, ακόμη και κάτω από τις 820 μονάδες. Η συνεδρίαση ήταν έντονη πτωτική με ενδοσυνεδριακή μεταβλητότητα.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 822,51 μονάδες με υποχώρηση 1,49%. Η αξία συναλλαγών αυξήθηκε (σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις) στα 70,5 εκατ. ευρώ.
Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 38 έκλεισαν ανοδικά και οι 66 πτωτικά.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης μειώθηκε κατά 1,48%, με ρευστοποιήσεις στην πλειονότητα των blue chips. Mυτιληναίος, Jumbo , Cenergy, Ελλάκτωρ και ΕΥΔΑΠ ήταν μετοχές που διασώθηκαν από την μεγάλη πτώση. Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) υποχώρησε κατά 0,76%.
Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι Υγείας (3,66%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (0,12%), Βιομηχανικών προϊόντων (0,56%). Εντονότερα πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Πετρελαϊκών (-2,86%), τροφίμων-ποτών (-2,51%), Πρώτων Υλών (-2,07%), Τηλεπικοινωνιών (-1,99%).
H εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά είναι παγιδευμένη σε ένα αρνητικό διεθνές περιβάλλον με τα περισσότερα ξένα funds να μειώνουν θέσεις σε ελληνικά blue chips.
Τα θετικά μακροοικονομικά μηνύματα (υψηλή ανάπτυξη στο α’ εξάμηνο 2022) δεν φαίνεται ότι επέδρασε στις προθέσεις τους, ενώ και τα μεγέθη α’ εξαμήνου που ανακοινώνουν οι εισηγμένες πέφτουν στο κενό ακόμη και εάν θετικά.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!