Οι χρηματιστηριακές αγορές αντέδρασαν σήμερα, όπως μας είχε προϊδεάσει χθες και η Wall Street, με αποτέλεσμα η εβδομάδα να κλείσει με την καλύτερη αντίδραση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και μία ήπια (διαφαινόμενη) αντίδραση στις αμερικανικές αγορές, που προήλθε κυρίως από θετικά στοιχεία για την απασχόληση (payrolls) που ανακοινώθηκαν σήμερα πριν από την έναρξη των αμερικανικών συνεδριάσεων.
H ανακοίνωσε οδήγησε σε υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και άνοδο των κεφαλαιαγορών.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές αγορές είχαν καλύτερη αντίδραση σε σχέση με τις αμερικανικές, ίσως και λόγω των ενεργειακών εξελίξεων ή επειδή είχαν πιεστεί περισσότερο το προηγούμενο διάστημα.
Ενδεικτικά, λίγο μετά τις 17.30, ο γερμανικός δείκτης DAX κατέγραφε άνοδο πάνω από 3% και ο γαλλικός CAC πάνω από 2%. Την Δευτέρα δεν έχουμε συνεδρίαση στις αμερικανικές αγορές λόγω «Labor Day»
Mεταβλητότητα στο ΧΑ
Στο ελληνικό χρηματιστήριο παρατηρήθηκε αυξημένη μεταβλητότητα με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης, αλλά να επιστρέφει ανοδικά κατά την τελευταία ώρα της συνεδρίασης. Τελικά, το τέλος της εβδομάδας βρήκε τον Γενικό Δείκτη στις 844,78 μονάδες με άνοδο 0,19%.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 68 εκατ. ευρώ και στο ισοζύγιο κερδισμένων / χαμένων είχαμε την απόλυτη «ισοπαλία» με 53 ανοδικές και 53 πτωτικές μετοχές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά 0,05%, κυρίως από την αντίδραση της ΔΕΗ, της Motor Oil και της Τράπεζας Πειραιώς. Ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης αυξήθηκε κατά 0,16%.
Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι του Εμπορίου (1,34%), της Υγείας (1,23%), των Πρώτων Υλών (0,96%). Εντονότερα πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-1%), Τραπεζών (-0,78%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-0,59%).
Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών είχαν οι μετοχές της Jumbo, του ΟΤΕ, της Eurobank, της Alpha Bank, της ΕΤΕ και του ΟΠΑΠ.
Mία πολύ αρνητική εβδομάδα
Η εβδομάδα που ολοκληρώθηκε ήταν έντονα αρνητική για το ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε υποχώρηση 5,48% (μία από τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες υποχωρήσεις μέσα στο 2022) και το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι συναλλαγές δείχνει ότι οι πωλήσεις έγιναν κυρίως από ξένα funds λόγω των αρνητικών διεθνών εξελίξεων.
Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 7,7%, ενώ οι τηλεπικοινωνίες (ΟΤΕ) κατά 9%.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!