O στόχος να ανακοπεί το πτωτικό ρεύμα και να βρει στήριξη ο Γενικός Δείκτης πέριξ των 855 μονάδων επιτεύχθηκε. Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μέσα σε ένα πολύ μικρό εύρος και τελικά έκλεισε σχεδόν στα ίδια επίπεδα που ξεκίνησε τη συνεδρίαση.
Το διεθνές περιβάλλον (ευρωπαϊκές αγορές) δεν κατάφερε να ανακόψει την πτώση των δεικτών αν και προς το τέλος των συνεδριάσεων απορρόφησαν την υποχώρηση. Ίσως η ανακοίνωση υψηλότερου πληθωρισμού στην Ευρωζώνη δεν διευκόλυνε την εκδήλωση αγορών και προεξόφλησε για μεγάλες αυξήσεις (0,75%) επιτοκίων από την ΕΚΤ.
O γερμανικός DAX υποχωρούσε λίγο πριν τις 18.00 κατά 0,51%, ο γαλλικός CAC κατά (-0,94%), ο ιταλικός MIB κατά (-0,83%) και ο πανευρωπαικός Eurostoxx κατά (-0,73%).
Πλαγιοκαθοδικές τάσεις έχουν από την αρχή των συνεδριάσεών τους οι αμερικανικοί δείκτες μετά το μεγάλο sell off της προηγούμενης εβδομάδας.
Σταθεροποίηση στις 856,36 μονάδες για το Γενικό Δείκτη
Στο τέλος της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 856,36 μονάδες με άνοδο 0,08%, αλλά με αυξημένη αξία συναλλαγών στα 88,35 εκατ. ευρώ.
Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 59 κινήθηκαν ανοδικά και οι 40 πτωτικά.
Ο δείκτης υψηλης κεφαλαιοποίησης έκλεισε με μηδενική μεταβολή εξαιτίας των αντίρροπων δυνάμεων σε blue chips. Οριακά πτωτικά κινήθηκαν και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Η ουδέτερη μεταβολή δείχνει ότι οι επενδυτές επιλέγουν συγκεκριμένες μετοχές που έχουν πιεστεί κατά το προηγούμενο διάστημα και ρευστοποιούν άλλες που είχαν υπεραποδώσει.
Η πτώση ΟΤΕ επηρέασε τον Γενικό Δείκτη
Από την υψηλή κεφαλαιοποίηση ξεχώρισαν οι μετοχές της Μυτιληναίος, της Motor Oil, της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank, ενώ καλή εικόνα είχε και η μετοχή της ΔΕΗ. Στον αντίποδα πτωτικά κινήθηκαν ΟΤΕ και Eurobank, ασχέτως εάν η πτώση τους δεν ήταν μεγάλη. Αυξημένη μεταβλητότητα κατέγραψε η μετοχή της Intralot που ανακοίνωσε σήμερα αποτελέσματα α' εξαμήνου.
Στους επιμέρους κλαδικους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι Πετρελαίου-Αερίου (1,7%), λόγω και αποτελεσμάτων α εξαμήνου της Motor Oil που ανακοινώθηκαν χθες, Υγείας (1,25%), Βιομηχανικών προιόντων (0,9%), Εμπορίου (0,83%) και Τραπεζών (0,54%). Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών (-1,96%), Ταξιδιών-Αναψυχής (-1,2%) Προσωπικών και Οικιακών Προϊόντων (-1,03%) και Τεχνολογίας (-0,33%).
Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν ο ΟΤΕ, η Motor Oil, η Alpha Bank, η Mυτιληναίος, η ΔΕΗ και ο ΟΠΑΠ.
Ο κίνδυνος της ύφεσης και η ενεργειακή κρίση
Όσο ο κίνδυνος της ύφεσης πλανιέται πάνω από την Ευρώπη και η ενεργειακή κρίση μαίνεται στα μεγάλα ευρωπαϊκά κράτη, οι αγορές θα εμφανίζουν (ήπιες ή ισχυρές) διορθωτικές κινήσεις.
Ο υψηλός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μάλλον είχε προεξοφληθεί στις ευρωπαϊκές αγορές.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!