Με ερωτηματικά για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ, την επικείμενη νέα αύξηση επιτοκίων από τη FED και τα εταιρικά αποτελέσματα, οι αμερικανικοί δείκτες βρίσκονται σε φάση συσσώρευσης προς χαμηλότερα επίπεδα.
Πιο βίαια η διόρθωση στον Nasdaq (λόγω της μεταβλητότητας των υψηλά αποτιμημένων τεχνολογικών μετοχών), πιο ελεγχόμενη στον Dow Jones. Σε ό,τι αφορά την αύξηση των επιτοκίων, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η FED είναι κοντά στο 0,75% και αυτό έχουν προεξοφλήσει και οι αγορές.
Εάν η αύξηση είναι 1%, εκτιμάται ότι αφενός η αμερικανική οικονομία θα μπει νωρίτερα σε ύφεση και αφετέρου ότι οι αμερικανικές αγορές θα κάνουν μεγάλη διόρθωση. Τέλος, στα εταιρικά αποτελέσματα, έως την Παρασκευή περισσότερο από το 1/3 των εισηγμένων στον S&P 500 θα έχουν δημοσιεύσει τα μεγέθη του β’ τριμήνου.
Ευρωπαϊκές αγορές
Eδώ τα πράγματα είναι πιο ζόρικα, αφού η ενεργειακή κρίση χτυπά άμεσα τη Γερμανία. Ο γερμανικός δείκτης DAX κατέγραψε υποχώρηση 0,9% περίπου χθες και κράτησε με το ζόρι τις 13.000 μονάδες. Πτωτικά κινήθηκαν και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, με μεγαλύτερες απώλειες για τον ιταλικό MIB (περίπου 1%).
Καμία απορία επ’ αυτού. Πάντως ας περιμένουμε μέχρι το τέλος του μήνα προκειμένου να δούμε πώς έχει διαμορφωθεί η ανάπτυξη του α’ εξαμήνου (β’ τριμήνου).
Γενικός Δείκτης: Εν αναμονή του ΑΕΠ α’ εξαμήνου
«Άνω, κάτω και πλαγίως» κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης, που παρέμεινε μετά από αγορές του τελευταίου ημίωρο στα επίπεδα των 829 μονάδων. Αν θέλουμε να το αξιολογήσουμε, η κίνηση αυτή προέρχεται μάλλον από τις αντίρροπες δυνάμεις μεταξύ blue chips.
Η ισορροπία φάνηκε και στο γεγονός ότι οι μετοχές με άνοδο ήταν σχεδόν ίδιες με τις μετοχές με πτώση.
Η άποψη του Καγκελάριου είναι ότι είμαστε πιο κοντά στις 820 παρά στις 840-850 μονάδες, στην παρούσα φάση. Η ανακοίνωση του ελληνικού ΑΕΠ α’ εξαμήνου (β’ τριμήνου) μπορεί να κάνει τη διαφορά και εάν είναι καλύτερο απ’ αυτό που περιμένουν οι αγορές, ίσως να δούμε ένα σύντομο ράλι προς τις 840-850 μονάδες.
Ελλάκτωρ
Ανέκτησε χθες (και προς το τέλος της συνεδρίασης) τις προχθεσινές απώλειες με άνοδο άνω του 5% και επέστρεψε το 1,7%.
Στις 28/7 γίνεται η τακτική γενική συνέλευση και προφανέστατα οι αυξομειώσεις αυτές οφείλονται σε ανακατατάξεις μετόχων ενόψει της συνέλευσης.
ΕΤΕ
Ενώ η μετοχή της Εθνικής είχε καταφέρει, έχοντας μια εξαιρετική δυναμική, να επιστρέψει προς τα 3,10 ευρώ, χθες βρέθηκε κάτω από τα 3 ευρώ. Αποκόμιση κερδών μάλλον, εάν δούμε την πορεία της τον τελευταίο μήνα.
Tα μεγέθη της ήταν καλά και θα είναι καλά, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι και το γ’ τρίμηνο. Μετά θα περιμένουμε να δούμε τις παγκόσμιες εξελίξεις…
Lamda Development
Για τη Lamda Development, όπως έχουμε γράψει, οι προοπτικές είναι θετικές από τη στιγμή που θα ωριμάσει η κερδοφορία και τα έσοδα στο Ελληνικό.
Τα μεγέθη της είναι καλά και αποτελεί μία από τις αγαπημένες επιλογές Ελλήνων θεσμικών επενδυτών και Ταμείων, όπως άλλωστε ολόκληρος ο κλάδος του real estate στην παρούσα συγκυρία.
Πλαστικά Θράκης
Αν μη τι άλλο, ξέρουν να αξιοποιούν τις αγορές ιδίων στα Πλαστικά Θράκης. Έστω και με χαμηλή εμπορευσιμότητα στην παρούσα φάση, η μετοχή καταφέρνει να ισορροπεί. Είχε υποστεί και σημαντική διόρθωση (σχεδόν 35%-40%) κατά τους προηγούμενους μήνες.
Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς πάνε οι επενδύσεις της στο εξωτερικό (Βρετανία). Κάτι ακούστηκε ότι ενδιαφέρονται ξένοι, αλλά δεν καταφέραμε να το επιβεβαιώσουμε.
Motor Oil
Την ενδιαφέρουν άμεσα οι επαφές της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία, αφού παραδοσιακά η Motor Oil έχει εξαιρετικές σχέσεις.
Θα έχει θεωρητικά μια προνομιακή σχέση σε ό,τι αφορά τις ενεργειακές εξελίξεις (πετρέλαιο) με τους Σαουδάραβες.
Intralot
Χρειάστηκε να παρέμβει το αμερικανικό fund (Standard General), όπως είχε άλλωστε προβλεφθεί, για να αγοράσει τα αδιάθετα δικαιώματα και τις υπόλοιπες μετοχές (περίπου 7,3%) προκειμένου να καλυφθεί πλήρως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Η αύξηση καλύφθηκε από τους δικαιούχους δικαιωμάτων προτίμησης και προεγγραφής, ως ακολούθως:
- Ποσοστό 37,82% της αύξησης καλύφθηκε μέσω των εγγραφών από ασκήσαντες το δικαίωμα προτίμησης, με την καταβολή συνολικού ποσού 48.877.742,02 ευρώ που αντιστοιχεί σε 84.271.969 Νέες Μετοχές.
- Ποσοστό 54,84% της αύξησης καλύφθηκε μέσω κατανομής Νέων Μετοχών στην CQ Holding Company, INC., που η Standard General L.P. ελέγχει με την καταβολή συνολικού ποσού 70.866.047,20 που αντιστοιχεί σε 122.182.840 Νέες Μετοχές.
- Ποσοστό 7,34% της αύξησης καλύφθηκε μέσω της άσκησης του δικαιώματος προεγγραφής, με την καταβολή συνολικού ποσού 9.480.335,48 που αντιστοιχεί σε 16.345.406 Νέες Μετοχές.
ΑΔΜΗΕ
Στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων αλλά και των επενδυτικών επιλογών μακροπρόθεσμων θεσμικών επενδυτών η μετοχή του ΑΔΜΗΕ. Κάτι η πρόσφατη διόρθωση, κάτι οι ενεργειακές εξελίξεις, η μετοχή θεωρείται μάλλον ελκυστική για θεσμικούς και όχι μόνο.
Επίσημη πρόταση κατέθεσε ο ΑΔΜΗΕ για συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που θα πραγματοποιήσει ο φορέας υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ EuroAsia Interconnector, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο newshub.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή κ. Μάνος Μανουσάκης, με αφορμή την επίσκεψή του πριν από λίγες μέρες στο εργοτάξιο του Σταθμού Μετατροπής που κατασκευάζεται στη Δαμάστα Ηρακλείου, στο πλαίσιο της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.
Ο κ. Μανουσάκης επεσήμανε ότι «η πρόταση του ΑΔΜΗΕ να γίνει μέτοχος της εταιρείας EuroAsia Interconnector κυοφορούνταν ήδη από το προηγούμενο διάστημα» και τόνισε ότι «με βάση την πρόταση αυτή, ο ΑΔΜΗΕ θα αποκτήσει το 25% του μετοχικού κεφαλαίου, και θα έχει τον έλεγχο της υλοποίησης του έργου». Η νέα, στρατηγικής σημασίας διεθνής διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου-Ισραήλ θα ξεκινάει επίσης από τη Δαμάστα, καθώς «αφετηρία» του έργου θα είναι η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Κύπρο. «Η Κύπρος», όπως σημείωσε ο κ. Μανουσάκης, «θα πάψει να είναι ενεργειακά απομονωμένη, θα διασυνδεθεί ηλεκτρικά με την Ελλάδα και μέσω της Ελλάδας με ολόκληρη την Ευρώπη».
Moody’s Analytics: Βλέπει στην Ελλάδα ανάπτυξη 5% πάνω από το 2019
Σε χθεσινή του έκθεση ο οικονομολόγος και assistant director της Moody’s Analytics, Michael Grammatikopoulos, αναφέρει ότι το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 7% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2022, ξεπερνώντας τις προσδοκίες του οίκου, αλλά και της αγοράς, και κινείται πλέον 3% πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα, τη στιγμή που το ΑΕΠ της ευρωζώνης βρίσκεται μόλις 0,8% πάνω.
«Η πρόβλεψή μας είναι ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας θα ξεπεράσει τη δυναμική στην ευρωζώνη. Μέχρι το τέλος του 2022, το ΑΕΠ της χώρας αναμένεται να είναι 5% πάνω από το προ πανδημίας επίπεδό του, ενώ στην ευρωζώνη θα είναι μόνο 1,1% πάνω από αυτό», όπως τονίζει.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Moody’s Analytics, δεν πραγματοποιούνται πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα και η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας δεν μεταδίδεται σε άλλες γειτονικές χώρες, ενώ η έντονη διαμάχη με την Τουρκία δεν κλιμακώνεται περαιτέρω. Επίσης, αναμένει ότι οι αφίξεις τουριστών και τα έσοδα θα είναι συγκρίσιμα με το 2019.
«Σύμφωνα με αυτές τις προϋποθέσεις, η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα έχει τον τρίτο μεγαλύτερο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη το 2022, μετά την Ιρλανδία και τη Μάλτα, ενώ θα τα πάει σημαντικά καλύτερα από άλλες χώρες της ευρωζώνης σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, κλείνοντας το 2022 με αύξηση στις πάγιες επενδύσεις κατά 9,6%».
- Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.