H παγκόσμια χρηματιστηριακή «φούσκα» φαίνεται ότι άρχισε να εξαερώνεται σιγα σιγά. Η εξάπλωση της πανδημίας και η μετάλλαξη του κορονοιού αποτελούν μία καλή αφορμή για έναρξη βίαιων ρευστοποιήσεων σε μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικά στην Ευρώπη, στην οποία πολλοί χρηματιστηριακοί δείκτες είχαν ανέλθει σε ιστορικά υψηλά.
Συμπαρασύρθηκε και το ελληνικό χρηματιστήριο σε χαμηλότερα επίπεδα
Αυξήθηκαν οι πωλήσεις στις ευρωπαικές αγορές και το ελληνικό χρηματιστήριο ακολούθησε σε πτώση σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό απ' ότι οι ξένες αγορές εξαιτίας του γεγονότος ότι παραμένει μία ρηχή αγορά. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 743,49 μονάδες με υποχώρηση -2,77% ενώ το χαμηλό ημέρας ήταν στις 740,61 μονάδες
Η στήριξη των 750 μονάδων έσπασε και πλέον, εάν δεν αλλάξουν οι διεθνείς συνθήκες, ο Γενικός Δείκτης οδεύει προς τις 720-700 μονάδες. Το πρόβλημα για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ότι η ρηχότητά του δεν επιτρέπει να μπουν αναχώματα στις πτώσεις καθώς δεν εμφανίζονται εύκολα αγοραστές και έτσι οι τιμές των μετοχών υποχωρούν ευκολότερα σε χαμηλότερα επίπεδα.
Το κύριο θύμα των ρευστοποιήσεων ήταν ο τραπεζικός κλάδος ο οποίος σταδιακά χάνει μεγάλο μέρος από τα κέρδη της περιόδου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020. Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 75 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 18 έκλεισαν ανοδικά και οι 98 πτωτικά. Απο τους κλαδικούς δείκτες, ο τραπεζικός υποχώρησε κατά -6,27% και ακολούθησαν τα ταξίδια-αναψυχή -4,19%, Βιομηχανικά προιόντα -4,15% και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες -3,31%. Ο μόνος κλάδος που διασώθηκαν από το «τσουνάμι» των ρευστοποιήσεων ήταν ο κλάδος Υγείας που έκλεισε με μηδενική μεταβολή.
Σήμα ρευστοποιήσεων με τον κωδικό «φούσκα αγορών»
Όταν οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι αρχίζουν να αναφέρουν τη λέξη 'φούσκα' τότε συνήθως τα περιφερειακά χρηματιστήρια παίρνουν το μήνυμα των ρευστοποιήσεων. Η σύνηθης πρακτική είναι ο επαναπατρισμός κεφαλαίων από μεγάλους ξένους οίκους μέχρι το επόμενο κύμα ανόδου προς τα περιφερειακά χρηματιστήρια.
Μ' αυτή την επενδυτική φιλοσοφία και με δεδομένο ότι η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά δεν έχει αναχώματα που θα φρενάρουν την πτώση, ο Γενικός Δείκτης έχει υποχωρήσει μέσα σε δέκα συνεδριάσεις περίπου 7% ενώ τα τραπεζικά blue chips πάνω απο 15%. Η αυριανή συνεδρίαση θα δείξει εάν θα συνεχιστούν οι πωλήσεις ή εάν επέλθει κάποια νηνεμία που θα βοηθήσει στην ισορροπία του συστήματος.
Αν δεν επιστρέψει ο Γενικός Δείκτης προς τις 750 μονάδες, τότε μπορεί να βρεθεί χαμηλότερα προς τις 700 και κατώτερο όριο τις 650 μονάδες, εκεί που ήταν δηλαδή όταν ξεκίνησε το ράλι του Νοεμβρίου 2020.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!