Την αδυναμία του έδειξε για μία ακόμη φορά το ελληνικό χρηματιστήριο, όταν την ίδια χρονική στιγμή, οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές κινούνταν (λίγο πριν τις 17.30) με μικτές τάσεις
Ενδεικτικά, ο DAX βρίσκονταν σε πτώση κατά 0,35%, ο CAC είχε άνοδο 0,36% και ο Eurostoxx 50 οριακές μεταβολές.
Η κίνηση στις ευρωπαϊκές αγορές γίνονταν εν μέσω αρνητικών ειδήσεων για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, που αυξάνεται σε ιστορικά (για τα κράτη-μέλη επίπεδα), αλλά και το γεγονός ότι το μηνιαίο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών της Γερμανίας ήταν για πρώτη φορά ελλειμματικό από το 1991.
Σήμερα, οι αμερικανικές αγορές ήταν κλειστές λόγω εθνικής εορτής (4η Ιουλίου) και συνεπώς έλλειψε μία μεγάλη ρευστότητα από τις χρηματιστηριακές αγορές.
Εκλεισε στα ίδια επίπεδα με την Παρασκευή
Tο ελληνικό χρηματιστήριο έδειξε αυξημένη μεταβλητότητα και ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε από τις 805 μονάδες προς τις 811, για να διορθώσει ενδοσυνεδριακά φτάνοντας μέχρι τις 802 και στο τέλος της συνεδρίασης να κλείσει στα ίδια επίπεδα με την έναρξη, δηλαδή, τις 805 μονάδες.
Η σημερινή κίνηση στο ελληνικό χρηματιστήριο έγινε στην αρχή της εβδομάδας που έχουμε την αξιολόγηση της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας και αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε μία εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.
Ο Γενικός Δείκτης δεν κατάφερε να συγκρατηθεί σε ανοδικά πλαίσια (κατέγραψε οριακή άνοδο μέχρι τις 811 μονάδες) και σταδιακά διολίσθησε σε χαμηλότερα επίπεδα πέριξ των 800 μονάδων. Ενα κρίσιμο τεχνικό σημείο, το οποίο θα καθόριζε εάν η αγορά θα μπει σε ένα bear market (καθαρά πτωτική τάση) ή θα μπορέσει να επιστρέψει σε υψηλότερα επίπεδα βραχυπρόθεσμα.
Τελικά, αγοραστές της «τελευταίας στιγμής» και market makers σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, διέσωσαν την κατάσταση, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει στα ίδια επίπεδα μ' αυτά που άνοιξε τη συνεδρίαση.
ΟΤΕ και ο ΟΠΑΠ στήριξαν την αγορά
Το τέλος της συνεδρίασης, βρήκε τον Γενικό Δείκτη στις 805,55 μονάδες με οριακή υποχώρηση 0,03%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 40 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 42 έκλεισαν ανοδικά και οι 55 πτωτικά.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap υποχώρησε οριακά (-0,07%) και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE Mid Cap αυξήθηκε κατά 0,28%. Ο τραπεζικός κλάδος και πάλι αποδείχθηκε το «βαρίδι» της συνεδρίασης και με την πτώση του (-1,72%) απέτρεψε κάθε προσπάθεια ανάκαμψης.
Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψαν οι κλάδοι Υγείας (-16,53%), λόγω Medicon, Βιομηχανικές (-2,9%), Εμπόριο (-2,53%), οι Τράπεζες (-1,72%), οι Πρώτες Υλες (-1,05%). Τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών (2,91%), τα Προσωπικά-Οικιακά Προϊόντα (1,88%), λόγω Jumbo και ΟΠΑΠ και τα ταξίδια-αναψυχή (λόγω Aegean).
Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν η Ευρωπαική Πίστη (λόγω της προαιρετικής δημόσιας πρότασης της Allianz), η Alpha Bank, ο Μυτιληναίος και η ΔΕΗ.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!