Ο Γενικός Δείκτης, στα μισά της συνεδρίασης υποχωρούσε προς την στήριξη των 750 μονάδων, αλλά τελικά φαίνεται ότι η στήριξη αυτή λειτούργησε όταν έφτασε στις 755,6 μονάδες κατά τις 15.00 το μεσημέρι, με τον τραπεζικό κλάδο να υποχωρεί πάνω από -5%. Στο σημείο αυτό ξεκίνησαν κάποιες επιλεκτικές αγορές, σε συγκεκριμένους τίτλους και σε συγκεκριμένες τιμές που περιόρισαν και την υποχώρηση του Γενικού Δεiκτη και τον οδηγήσαν στο κλείσιμο στις 762,13 μονάδες με υποχώρηση -2,16%. Η αξία συναλλαγών ήταν αυξημένη στα 73 εκατ. ευρώ.
Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 25 έκλεισαν ανοδικά και οι 95 πτωτικά. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη υποχώρηση κατέγραψαν οι κλάδοι των Τραπεζών (-3,85%), Πρώτων Υλων (-3,73%), Τηλεπικοινωνιών (-3%). Ανοδικά έκλεισε μόνο ο δείκτης Προσωπικών και Οικιακών προιόντων (0,39%) λόγω αντίδρασης της Jumbo.
Η πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο έχει τρείς βασικούς λόγους.
- Απομάκρυνση κάποιων εγχώριων και ξένων επενδυτών από τραπεζικές μετοχές που τους έδωσαν μεγάλα κέρδη
- Τα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών
- Τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.
Όσο το πρόβλημα της πανδημίας συνεχίζεται, τόσο η ελληνική οικονομία θα δυσκολεύεται να βρεί διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.
Ξένες αγορές
Μία αντίστοιχη πτωτική εμπειρία είχαν και οι ξένες αγορές σε Ευρώπη και η Βρετανία κατά την σημερινή ημέρα. Αν και ξεκίνησαν για μερικά λεπτά ανοδικά, βρέθηκαν να υποχωρούν στο μεγαλύτερο μέρος των συνεδριάσεών τους. Στην Αμερική , μικρές απώλειες καταγράφει ο Dow Jones ενώ ανοδικά κινούνται (τουλάχιστον στην πρώτη ώρα συνεδρίασης) ο S&P 500 και ο Nasdaq με τον τελευταίο να κινείται και σε ιστορικά υψηλά. H σύγκριση της πτώσης των ξένων αγορών σε σχέση με το ελλη νικό χρηματιστήριο είναι ότι οι περισσότερες μεγάλες ξένες αγορές διορθώνουν από τα ιστορικά υψηλά τους ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο ακόμη απέχει αρκετά από τα επίπεδα που είχε πέρυσι τέτοια εποχή.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!