Οι φόβοι για είσοδο της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση μετά την μεγάλη αύξηση (0,75%) των αμερικανικών επιτοκίων από την FED και η μη σαφής διακήρυξη μέτρων από την ΕΚΤ για την ΕΕ οδήγησαν σε ελεύθερη υποχώρηση μετοχές και δείκτες στα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο.
Την παγκόσμια τάση της βουτιάς ακολούθησε και το Χρηματιστήριο Αθηνών, που... βάφτηκε σήμερα για άλλη μια μέρα στο βαθύ κόκκινο.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χρηματιστηρίου (Helex), σήμερα, μέσα σε μια μόνο συνεδρίαση, χάθηκαν 1,5 δισ. ευρώ από το ταμπλό, με την κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών να διαμορφώνεται στα 58,814 δισ. ευρώ.
Μάλιστα από την Πέμπτη, 9 Ιουνίου, όταν και ανακοινώθηκαν τα μέτρα της ΕΚΤ, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει απωλέσει 4,5 δισ. ευρώ, ή περίπου το 7% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του μέσα σε μια μόλις εβδομάδα.
Οι δείκτες στις ΗΠΑ
Οι αμερικανικοί δείκτες, που δίνουν τον τόνο στις χρηματιστηριακές αγορές, ξεκίνησαν με έντονες πιέσεις και ο Dow Jones κινείται κάτω από το ορόσημο των 30.000 μονάδων, ενώ ο S&P 500 κινείται προς τις 3.600 μονάδες.
Στην Ευρώπη, οι 5 χρηματιστηριακοί δείκτες των μεγαλύτερων χρηματιστηρίων της ΕΕ καταγράφουν πτώση άνω του 2%, ενώ έντονα πτωτικά κινείται και η χρηματιστηριακή αγορά της Βρετανίας (FTSE 100).
Η Deutsche Bank αναφέρει σε ανάλυσή της για αυξημένες πιθανότητες για «άσχημη προσγείωση» (hard landing) της αμερικανικής οικονομίας, ενώ η Wells Fargo επισημαίνει ότι οι πιθανότητες εισόδου της αμερικανικής οικονομίας σε ύφεση έχουν αυξηθεί στο 50%.
Πιέσεις και στα ευρωπαϊκά ομόλογα
Να σημειώσουμε ότι η αύξηση επιτοκίων παρέμβασης από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας επιδείνωσε το κλίμα στις χρηματιστηριακές αγορές.
Ταυτόχρονα, αυξάνονται ξανά οι πιέσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης με τις αποδόσεις τους να εκτοξεύονται ξανά προς τα επίπεδα της Δευτέρας και Τρίτης, δηλαδή, αρκετές μονάδες βάσης υψηλότερα.
Ενδεικτικά, τα γερμανικά 10ετή ανέβασαν την απόδοσή τους στο 1,75% (δηλαδή, άνοδο περίπου 6,6%). Τα ελληνικά 10ετή παρέμειναν κοντά στο 4,3% και αυτό ερμηνεύεται από τις προσδοκίες για «ειδική διαχείριση» από την ΕΚΤ.
Ελληνικό Χρηματιστήριο
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, η στήριξη των 820 μονάδων δεν άντεξε πάνω από τη μισή συνεδρίαση. Οταν εντάθηκαν οι πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κάτω από τις 820 μονάδες και βρέθηκε προς το τέλος της συνεδρίασης προς τις 813 μονάδες όπου ήταν το χαμηλό ημέρας.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χρηματιστηρίου (Helex), από την Πέμπτη, 9 Ιουνίου, όταν και ανακοινώθηκαν τα μέτρα της ΕΚΤ, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει απωλέσει 4,5 δισ. ευρώ, ή περίπου το 7% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του. Σήμερα χάθηκαν 1,5 δισ. ευρώ με την κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών να διαμορφώνεται στα 58,814 δισ. ευρώ
Ορισμένες αγορές δεικτοβαρών μετοχών που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο ημίωρο της συνεδρίασης επανέφεραν το Γενικό Δείκτη πάνω από τις 815 μονάδες αλλά αυτό λίγη σημασία έχει, μπροστά στο μείζον θέμα της πιθανότητας εισόδου της Αμερικής σε ύφεση μέσα στο 2022 και τις μετάδοσης της κρίσης σ' ολόκληρο τον κόσμο.
Από την σημερινή συνεδρίαση, ελάχιστες μετοχές (κυρίως από την μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση) ξεχώρισαν και αυτές με πολύ μικρούς όγκους συναλλαγών. Οσες μετοχές είχαν μεγάλη έκθεση στις ξένες αγορές (κυρίως από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση) υποχώρησαν κάτω από το βάρος μεγάλων εντολών πωλήσεων από ξένους και εγχώριους επενδυτές.
Eξαίρεση από την υψηλή κεφαλαιοποίηση ήταν η άνοδος της μετοχής της Coca Cola HBC, της Motor Oil και της Ελλάκτωρ.
Ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στη λήξη της συνεδρίασης, στις 815,27 μονάδες με υποχώρηση 2,82%. Η αξία συναλλαγών ανήλθε στα 81,2 εκατ. ευρώ. Το ισοζύγιο ανοδικών /πτωτικών ήταν έντονα πτωτικό με αναλογία 1 ανοδική μετοχή για 10 πτωτικές, γεγονός που δείχνει το μέγεθος της διόρθωσης.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχώρησε κατά 3,09%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) είχε υποχώρηση κατά 3,21%. Ανοδικά έκλεισαν (λόγω Coca Cola HBC) μόνο τα τρόφιμα-ποτά (1,3%). Από εκεί και πέρα, τις μεγαλύτερες απώλειες είχαν οι κλάδοι Υγείας (-6,37%), Τεχνολογίας (-5,48%), Τραπεζών (-5,11%), Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (-4,13%), Βιομηχανικών (-3,69%), Πρώτων Υλών (-3,13%).
Η σημερινή συνεδρίαση είχε και πάλι έκτακτες καταστάσεις πανικού. Οι επενδυτές περιμένουν να δουν πώς θα ολοκληρωθεί η εβδομάδα αύριο και εάν υπάρξει κάποια ανάκαμψη τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα.
Τα επίπεδα των 800 μονάδων είναι η επόμενη στήριξη για το Γενικό Δείκτη και εάν δεν αντέξουν ίσως δούμε τις 780 μέχρι το τέλος Ιουνίου (α' εξαμήνου). Στο πιο αισιοδοξο σενάριο, είναι η άμεση επιστροφή (αύριο) πάνω από τις 820 μονάδες.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!