Η ανακοίνωση του πληθωρισμού 8,6% πρέπει να σόκαρε αρκετούς στη Wall Street. Eτσι ερμηνεύεται το «τσουνάμι» ρευστοποιήσεων που οδηγεί τους 3 μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες (Dow Jones, S&P 500, Nasdaq) σε επίπεδα τέλος Μαΐου, ακυρώνοντας το relief rally που είχαν καταγράψει για περίπου 10 συνεδριάσεις.
Ο κίνδυνος για την αμερικανική οικονομία είναι ότι αφενός καταγράφει άνοδο πληθωρισμού στα υψηλά 40 ετών και αφετέρου η ανάκαμψη της οικονομίας αναμένεται μικρότερη.
Πάντως, για πολλούς χρηματιστές που ασχολούνται και με αμερικανικές μετοχές, όσο ο Dow Jones βρίσκεται πάνω από τις 30.000 μονάδες, υπάρχει έξοδος διαφυγής...
Διεθνείς επενδύσεις: Κωδικός «Προστατέψτε τα λεφτά σας»
Το ερώτημα πλέον που τίθεται από τους επενδυτικούς οργανισμούς είναι ένα. Πώς μπορεί κάποιος που έχει ένα μικρό, μεσαίο ή μεγάλο κομπόδεμα να το διαφυλάξει χωρίς απώλειες. Κατ' αρχάς, η διαφοροποίηση των τοποθετήσεων (asset allocation) πάντα βοηθά να περιοριστούν οι απώλειες.
Μετά, στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε, θα πρέπει να σταθμίσει ο επενδυτής τον χρονικό ορίζοντα των επενδύσεών του. Εάν είναι μακροπρόθεσμος, μπορεί να τοποθετηθεί σε ό,τι θέλει με τη λογική της σταδιακής ωρίμανσης των επενδύσεων, ακόμη κι αν βρίσκονται σε αρνητική συγκυρία σήμερα.
Σε ό,τι αφορά τον βραχυπρόθεσμο ή μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, εκεί οι διεθνείς επενδυτές προτιμούν μετοχές εταιρειών με ανάπτυξη και ισχυρά μεγέθη (growth stocks) αντί για κρατικά ομόλογα, ασχέτως εάν και οι δύο κατηγορίες διορθώνουν έντονα αυτή την περίοδο.
Κοινός παρονομαστής είναι η αποφυγή της διακράτησης μεγάλης ρευστότητας σε εποχή έντονου (παγκοσμίως) πληθωρισμού.
Χρυσός: Ανεβαίνει επειδή θεωρείται «καταφύγιο κινδύνου»
Το πολύτιμο μέταλλο προσέλκυσε -ως ασφαλές καταφύγιο- τους επενδυτές που τρόμαξαν από τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ τον Μαΐου.
Οι φόβοι ότι η Αμερική θα κινηθεί με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και θα μειωθεί η ρευστότητα οδηγεί τους επενδυτές προς τον χρυσό.
Ευρωπαϊκές αγορές: Σφυροκόπημα με πωλήσεις
Εδώ το σοκ από τις πληθωριστικές πιέσεις και τις αποφάσεις της ΕΚΤ (ειδικά η διακοπή των χρηματοδοτήσεων) συνεχίστηκε. Πλέον οι Ευρωπαίοι, ειδικά οι Ιταλοί και οι Ελληνες τραπεζίτες, συνειδητοποιούν ότι δεν μπορούν να βασίζονται στις καλές προθέσεις της κυρίας Λαγκάρντ, αφού μετά την αποτυχία με τον πληθωρισμό, το «πάνω χέρι» το έχουν πάλι οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί.
Το ιταλικό χρηματιστήριο είχε ελεύθερη πτώση κατά 5%, ενώ στο ελληνικό χρηματιστήριο ο Γενικός Δείκτης είχε πτώση 2,72%. Η χρηματιστηριακή πτώση των δύο (Iταλίας, Ελλάδας) ακολούθησε ένα «σφυροκόπημα» των κρατικών ομολόγων Ιταλίας και Ελλάδας.
Πάντως, έντονη καθοδική διαδρομή είχαν και τα χρηματιστήρια της Γερμανίας (-3%), της Γαλλίας (-2,6%), της Ολλανδίας (-2,5%), της Ισπανίας (-3,68%) και το σύνολο σχεδόν των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.
Οι επενδυτές ελπίζουν ότι ίσως η νέα εβδομάδα φέρει εκτόνωση των έντονων ρευστοποιήσεων.
Γενικός Δείκτης
Ως παρατηρητής θα έλεγα ότι ήταν εξαιρετικά αναμενόμενη συνεδρίαση. Το μόνο ενδιαφέρον ήταν πού θα βρεθούν τα χαμηλά ημέρας ορισμένων μετοχών και πού θα κλείσει τελικά ο Γενικός Δείκτης.
Αν και η χθεσινή συνεδρίαση δεν προσφερόταν για τεχνική ανάλυση, τουλάχιστον εμπειρικά επιβεβαιώθηκαν οι στηρίξεις στις 860 μονάδες.
Οπως μας έλεγαν εγχώριοι διαχειριστές κεφαλαίων, η χθεσινή δεν ήταν η χειρότερη συνεδρίαση των τελευταίων ετών. Ωστόσο ήρθε ως επιστέγασμα μιας αρνητικής συγκυρίας μετά τις προχθεσινές ανακοινώσεις (πληθωρισμός και αποφάσεις ΕΚΤ).
Τραπεζικές μετοχές
Τα τραπεζικά επιτελεία επεξεργάζονται ακόμη τις επιπτώσεις:
- από την επικείμενη διακοπή της επαναγοράς ομολόγων η οποία είχε φέρει τεράστια ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες τα προηγούμενα χρόνια,
- από τις αυξήσεις επιτοκίων σε ό,τι αφορά τα spread καταθέσεων και χορηγήσεων (δηλαδή την οργανική κερδοφορία) και
- από τις ανόδους των αποδόσεων (μειώσεις τιμών) των ελληνικών ομολόγων (πάνω από το 4,13% το 10ετές). Ας μην ξεχνάμε ότι τα περισσότερα 10ετή ελληνικά ομόλογα ήταν αγορασμένα με αποδόσεις πέριξ του 0,7-1,2%. Καταλαβαίνετε τις υποαξίες που γράφουν σήμερα.
Οι τραπεζικές μετοχές (και οι 4+1) κατέγραψαν σημαντική πτώση χθες με πωλήσεις από ξένα και εγχώρια χαρτοφυλάκια. Ωστόσο οι τιμές δεν έχουν φτάσει ακόμη στα χαμηλά 30 ημερών (όταν και ξεκίνησε η ανοδική επιστροφή).
Αρα ίσως έχουμε ακόμη μία δόση ρευστοποιήσεων την επόμενη εβδομάδα, πριν υπάρξει κάποια αντιστροφή τάσης.
ΕΧΑΕ
Μια κίνηση με ενδιαφέρον και παρασημειολογία. Ο διευθύνων σύμβουλος Ιωάννης Κοντόπουλος ενημέρωσε στις 10.6.2022 ότι στις 8.6.2022 προέβη σε αγορά 10.000 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρείας, συνολικής αξίας 35.250,00 ευρώ.
Μετά την ανωτέρω συναλλαγή, ο κ. Κοντόπουλος κατέχει συνολικά 60.000 μετοχές της εταιρείας. Αν μη τι άλλο, δείχνει ότι ενδιαφέρεται για την εταιρεία του και πιστεύει στις προοπτικές της.
ΑΒΑΞ
O όμιλος σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Με γνώμονα το μέγιστο δυνατό όφελος των μετόχων του, ο Όμιλος ΑΒΑΞ έχει ως πάγια τακτική την αποεπένδυση με ελκυστικές αποτιμήσεις από ώριμες δραστηριότητες και την επανεπένδυση σε νέες δραστηριότητες με αντίστοιχες αποδόσεις (όπως ενδεικτικά ευκαιρίες ΣΔΙΤ / Παραχωρήσεις στις οποίες ο Όμιλος θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο το προσεχές διάστημα).
Από την πώληση του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ της Volterra, ο Όμιλος θα έχει κέρδη περίπου 40 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022».
Μπλε Κέδρος
Την 8η Ιουνίου 2022 ολοκληρώθηκε η Δημόσια Προσφορά και η διάθεση 7.200.000 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της Εταιρείας. Η τιμή διάθεσης των Νέων Μετοχών καθορίστηκε σε 2,25 ευρώ ανά Μετοχή για το σύνολο της Δημόσιας Προσφοράς (Ειδικοί και Ιδιώτες Επενδυτές).
Τα συνολικά κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν από τη Δημόσια Προσφορά, πριν την αφαίρεση των προμηθειών και εξόδων, ανέρχονται σε 16,2 εκατ. Αναλυτικότερα, 4.671.352 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές (ή 64,88% του συνόλου της Δημόσιας Προσφοράς) κατανεμήθηκαν σε Ιδιώτες Επενδυτές και 2.528.648 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές (ή 35,12% του συνόλου της Δημόσιας Προσφοράς) κατανεμήθηκαν σε Ειδικούς Επενδυτές.
Ξεκινά η διαπραγμάτευση την Τρίτη 14/6
Η πίστωση των νέων μετοχών στις Μερίδες και στους Λογαριασμούς Αξιών των δικαιούχων στο Σύστημα Άυλων Τίτλων ολοκληρώθηκε χθες, 10.06.2022. Την Τρίτη 14 Ιουνίου αρχίζει η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χ.Α.
Ο κωδικός διαπραγμάτευσης της μετοχής είναι ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ με ελληνική γραμματοσειρά και BLEKEDROS με λατινική γραμματοσειρά. Η τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης των μετοχών της Εταιρείας είναι 2,25 ανά μετοχή. Καλορίζικη.
Coral
Η εταιρεία CORAL ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΧΗΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ενημερώνει το επενδυτικό κοινό ότι κατόπιν επαναξιολόγησής της από την εταιρεία ICAP Group A.E., η πιστοληπτική ικανότητα είναι στο Α rating από ΒΒ rating που ήταν πέρυσι, βάσει της νέας κλίμακας διαβάθμισης της ICAP.
O λόγος της αναβάθμισης είναι το ομολογιακό δάνειο (κλειστό) ύψους 90 εκατ. ευρώ.
Μυτιληναίος
Επιταχυνόμενη προς το τέλος της συνεδρίασης ήταν η πτώση της μετοχής. Πάντως, όταν υποχώρησε κάτω από τα 16 ευρώ, λειτούργησε το market making και την επανέφερε στα επίπεδα του κλεισίματος.
Με τέτοια growth stories, η υποχώρηση χθες δεν κρίνεται ανησυχητική. Απλώς χάθηκαν επίπεδα που είχε κατακτήσει πρόσφατα.
- Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.