Σε φάση αναζήτησης κατεύθυνσης μετά το πρόσφατο ράλι ανάκαμψης βρίσκονται οι αγορές σε Ευρώπη και Αμερική.
Οι λύσεις στα προβλήματα πληθωρισμού και ανάκαμψης είναι αντικρουόμενες και προς το παρόν οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν 'τιμολογήσει' μόνο την πορεία των επιχειρήσεων στο α' τρίμηνο και τις προσδοκίες μίας καλής ανάπτυξης. Τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, οι χρηματιστηριακές αγορές θα τις δουν κυρίως μετά το τέλος του β' τριμήνου (α' εξαμήνου).
Μεικτές τάσεις στις ευρωπαικές αγορές και ήπιες υποχωρήσεις στις ΗΠΑ
Στις ευρωπαικές αγορές κυριάρχησαν μεικτές τάσεις με μικρές ανοδικές κινήσεις στην πλειονότητα των χρηματιστηρίων ή κάποιες μικρές διορθώσεις σε ορισμένες άλλες αγορές από την αποκόμιση κερδών.
Τα αμερικανικά χρηματιστήρια ξεκίνησαν με ήπιες διορθωτικές κινήσεις εξαιτίας μακροοικονομικών μεγεθών σχετικά με την απασχόληση αλλά και λόγω αποτελεσμάτων ορισμένων τεχνολογικών μετοχών (Microsoft). Η πτωτική κίνηση επηρέασε και κάποιες ευρωπαικές αγορές που πέρασαν σε αρνητικό έδαφος.
Ηπια διολίσθηση του Γενικού Δείκτη προς τις 890 μονάδες
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε στα επίπεδα των 900 μονάδων αλλά γρήγορα έχασε την δυναμική του, όχι τόσο λόγω βίαιων πωλήσεων όσο λόγω αδράνειας στην αγορά και έλλειψη ζήτησης. Το κλείσιμο της συνεδρίασης βρήκε τον Γενικό Δείκτη στις 890,28 μονάδες (χαμηλό ημέρας) με υποχώρηση 1,08%. Ουσιαστικά βρισκομαστε σε μία φάση συσσώρευσης της αγοράς στα επίπεδα που υπερέβη προηγουμένως με μεγάλη ευκολία.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 68 εκατ. Ευρώ, αρκετά χαμηλότερα από τις προηγούμενες συνεδριάσεις της εβδομάδας και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 26 έκλεισαν ανοδικά και οι 73 πτωτικά. Οι μετοχές με τον μεγαλύτερο τζίρο ήταν οι ΕΤΕ, Alpha Bank, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά (-1.34%) και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά (-0,68%). Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισαν ανοδικά οι ΕΤΕ, Μυτιληναίος, ΟΤΕ, Motor Oil και ΕΥΔΑΠ
Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες , τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Υγείας (1,74%) και Πετρελαίου-Αερίου (0,41%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Προσωπικών-Οικιακών Προιόντων (-3,38%) λόγω πτώσης της Jumbo, Τροφίμων-Ποτών (-2,11%) λόγω Coca Cola HBC, Ταξίδια-Αναψυχής (-1,8%) και Τράπεζες (-1,69%) λόγω αποκόμισης κερδών και με ανοδική εξαίρεση την ΕΤΕ
Η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας θα δείξει εάν συνεχιστεί η συσσώρευση πέριξ των 890-900 μονάδων ή ο Γενικός Δείκτης κινηθεί χαμηλότερα των 890 μονάδων. Όλα θα εξαρτηθούν από τις τάσεις των ξένων αγορών και τις επιχειρηματικές ειδήσεις που τροφοδοτούν την άνοδο (ή την πτώση) των μετοχών αυτή την περίοδο.