Τα μηνύματα για τη σημερινή συνεδρίαση από το εξωτερικό δεν ήταν αισιόδοξα. Οι ασιατικές αγορές διόρθωσαν τα ξημερώματα, οι αμερικανικές και αυτές είχαν μία πλαγιοκαθοδική κίνηση με εξαίρεση τον S&P 500 που κινήθηκε οριακά ανοδικά αλλά έφτασε σε νέο ιστορικό υψηλό. Το πρόβλημα για τα χρηματιστήρια αυτή τη στιγμή είναι ότι έχουν προεξοφληθεί όλες οι θετικές εξελίξεις (χρηματοδοτικά «πακέτα» στήριξης) και δεν υπάρχουν νέες ειδήσεις.
Κάτι αντίστοιχο συνέβη και με τις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες ήξεραν από πολύ καιρό τις προθέσεις της ΕΚΤ και της Κριστίν Λαγκάρντ να μην μεταβάλλει τα επιτόκια και να παραμείνει πιστή στο δόγμα στήριξης των οικονομιών. Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν αρνητικά χθες το απόγευμα και άνοιξαν πάλι πτωτικά σήμερα το πρωί, γεγονός που το αποδίδουν κάποιοι στις ανησυχίες για τον covid 19.
Η άτονη κίνηση του Γενικού Δείκτη και η συσσώρευση σε μικρό εύρος διακύμανσης
Κατά την έναρξη της σημερινής (Παρασκευής) συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε πτωτικά και μάλιστα μέσα στα πρώτα 5 λεπτά υποχώρησε από τις 792 μονάδες προς τις 789.
Στην Ελλάδα, το χρηματιστήριο κινείται μεταξύ «φθοράς και αφθαρσίας» και αυτό είναι δείγμα μάλλον επενδυτικής αδιαφορίας παρά στοχευμένων πωλήσεων μετοχών. Προς το παρόν ο Γενικός Δείκτης, συσσωρεύει μέσα σε ένα εύρος 20 μονάδων (785-805) και με χαμηλές συναλλαγές.
Ο «αδύναμος κρίκος» στην αλυσίδα του ελληνικού χρηματιστηρίου παραμένει ο τραπεζικός κλάδος παρά την ορμητική του άνοδο τον Νοέμβριο 2020. Οι επενδυτές σε κάθε ευκαιρία και κάθε θετική είδηση αντιδρούν με αγορές , όπως χαρακτηριστικά συνέβη με τη μετοχή της ΕΤΕ χθες.
Στους υπόλοιπους κλαδικούς leaders, το ενδιαφέρον καθημερινά εστιάζεται σε λιγότερους από 10 τίτλους που πραγματοποιούν το 70-80% των συναλλαγών. Ανάμεσα σ' αυτούς είναι ο ΟΤΕ, ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ , η Μυτιληναίος, η Jumbo και εσχάτως η Motor Oil που έχει αυξήσει σημαντικά τις συναλλαγές της.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!