Βαρύ το κλίμα στις διεθνείς αγορές μετά την κατρακύλα της Wall Street χθες Τετάρτη, η οποία συμπαρασύρει σήμερα και τα Ασιατικά χρηματιστήρια και πιθανότατα και τα ευρωπαϊκά.
Οι φόβοι για τις επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού και οι αυξημένες τιμές της ενέργειας έχει οδηγήσει την αγορά σε μεγάλες απώλειες μέχρι στιγμής
Ο Dow Jones σημείωσε "βουτιά" 1.164,52 μονάδων ή 3,57% στις 31.490,07 μονάδες ενώ ο S&P 500 κατρακύλησε κατά 161,37 μονάδες ή 3,95% στις 3.927,48 μονάδες και ο Nasdaq διολίσθησε κατά 566,37 μονάδες ή 4,73% στις 11.418,15 μονάδες.
Ο S&P 500 κατέγραψε τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Ιούνιο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Dow Jones Market Data.
«Οποιαδήποτε εταιρεία βασίζεται στα νοικοκυριά και στις αγορές μη απαραίτητων αγαθών θα υποφέρει πιθανότατα αυτό το τρίμηνο, επειδή μεγάλο μέρος του εισοδήματος διοχετεύεται στα τρόφιμα και την ενέργεια", δήλωσε ο Jack Ablin, υψηλόβαθμο στέλεχος της Cresset Capital.
Ο Dow σημειώνει πτώση επί επτά συνεχόμενες εβδομάδες, αλλά οι μετοχές είχαν σταθεροποιηθεί κατά τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις. Την περασμένη εβδομάδα, ο S&P 500 έπεσε στα πρόθυρα μιας bear market - ή 20% κάτω από το υψηλό ρεκόρ του - αλλά ο δείκτης έχει τώρα κερδίσει 4% από το κλείσιμο της Πέμπτης.
Παρά την πρόσφατη ανάκαμψη, ο S&P 500 υποχωρεί κατά 14% για το έτος, ενώ ο Nasdaq έχει χάσει 23% μέχρι στιγμής.
Η χρηματιστηριακή βουτιά έρχεται μετά και τις δηλώσεις της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν η οποία προειδοποίησε χθες ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε απότομη αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας, γεγονός που συμβάλλει στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και δημιουργεί μεγαλύτερο κίνδυνο παγκόσμιου στασιμοπληθωρισμού.
«Πρόκειται για ένα περιβάλλον που είναι γεμάτο κινδύνους, τόσο όσον αφορά τον πληθωρισμό όσο και τις πιθανές επιβραδύνσεις της ανάπτυξης", δήλωσε η Γέλεν σε συνέντευξη Τύπου πριν από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G7 αυτή την εβδομάδα.
"Οι οικονομικές προοπτικές σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αβέβαιες", δήλωσε η Γέλεν και πρόσθεσε: "Οι υψηλότερες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας έχουν στασιμοπληθωριστικά αποτελέσματα, δηλαδή συμπιέζουν την παραγωγή και τις δαπάνες και αυξάνουν τον πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο".
Ο στασιμοπληθωρισμός εμφανίζεται όταν ο πληθωρισμός και η ανεργία είναι υψηλά και η οικονομική παραγωγή χαμηλή.
Ποιοί γλίτωσαν στην Ασία
Στην Ασία οι μόνες αγορές που έχουν αποφύγει την πτώση είναι το Χρηματιστήριο της Σιγκαπούρης και της Ινδονησίας.
Ο δείκτης straits Times index της Σιγκαπούρης΄καταγράφει αύξηση 3.25% από την αρχή του χρόνου ενώ και ο Jakarta Composite της Ινδονησίας ανοδικές τάσεις 3.22% σε ετήσια βάση.
Αντίθετα η Κίνα είναι ανάμεσα στις αγορές που επλήγησαν περισσότερο, σύμφωνα με στοιχεία του CNBC
Ο Shenzhen Component στην ηπειρωτική Κίνα βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των μεγάλων αγορών της περιοχής, έχοντας βυθιστεί περισσότερο από 24% από την αρχή του έτους.
Ο Shanghai Composite παρουσίασε επίσης μεγάλες απώλειες, υποχωρώντας περίπου 15% την ίδια περίοδο.
Ένας συνδυασμός παραγόντων έχει συμβάλει στην αδυναμία των κινεζικών μετοχών, από μια αβέβαιη ρυθμιστική προοπτική για βιομηχανίες όπως η τεχνολογία έως τις ανησυχίες για διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς η ηπειρωτική χώρα εδώ και εβδομάδες μάχεται το πιο σοβαρό κύμα Covid από τις αρχές του 2020.
Στη Βόρεια Ασία,ο Kospi της Νότιας Κορέας και οTaiex στην Ταϊβάν - έδρα πολλών μεγάλων εξαγωγικών εταιρειών που ήταν δικαιούχοι κατά την προηγούμενη φάση της πανδημίας - έχουν και οι δύο πτώση περισσότερο από 10% η καθεμία μέχρι στιγμής φέτος.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!