Πτωτικοί και χθες οι 3 μεγαλύτεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ, αν και περιόρισαν τις απώλειες στο τέλος της συνεδρίασης. Ο βασικός λόγος είναι διάφορα μακροοικονομικά στοιχεία που αφορούσαν την απασχόληση κυρίως, αλλά επί της ουσίας πλέον οι αγορές βλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να είναι ανοδικός, να «τριμάρει» τα μεγέθη των επιχειρήσεων και να βάζει νάρκες στην ανάπτυξη. Η Αμερική βιώνει τη σοβαρότερη οικονομική κρίση της τελευταίας 20ετίας τουλάχιστον. Ο Dow Jones βρίσκεται στα επίπεδα των 32.900 μονάδων, έχοντας καταγράψει μία πτώση τουλάχιστον 15% από τα ιστορικά υψηλά του. Ο S&P 500 αρχίζει να φλερτάρει επικίνδυνα με τις 4.000 μονάδες με πτώση κάπου 20% περίπου από τα ιστορικά υψηλά. Πάντως ίσως χρειαστεί να περιμένουμε την αρχή της επόμενης εβδομάδας προκειμένου να βγάλουμε άκρη.
Ευρωπαϊκές αγορές
Ακόμη εντονότερη η πτώση στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Οι λόγοι πολλοί και εμφανέστατοι. Όπως εμφανέστατη είναι και η αδυναμία διαχείρισης της κρίσης λόγω διαφωνιών ανάμεσα στην Ε.Ε. Κάθε κράτος κινείται βάσει των συμφερόντων του. Είναι η μεγαλύτερη κρίση από την ίδρυσή της Ε.Ε. Σε αμιγώς χρηματιστηριακό επίπεδο, ο DAX έχει επιστρέψει στα επίπεδα των αρχών του 2021 , όπως και οι υπόλοιποι χρηματιστηριακοί δείκτες των μεγάλων αγορών.
Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη ήταν στα ιστορικά υψηλά τους. Άρα η πρόσφατη διόρθωση δεν τους «ρίχνει στα τάρταρα» -απλώς τους κατεβάζει σε χαμηλότερα επίπεδα.
Ελληνικό χρηματιστήριο - Γενικός Δείκτης
Μπορεί ο Γενικός Δείκτης να είχε διαφοροποιηθεί προ δύο εβδομάδων, αλλά αυτή την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης ακολούθησε την καθοδική κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών και μάλιστα με εντονότερους ρυθμούς, καθώς η προσφορά ήταν αυξανόμενη και η ζήτηση μειούμενη. Οι εβδομαδιαίες απώλειες σε επίπεδο Γεν. Δείκτη ήταν αυξημένες (-6%). Επίσης αυξημένος ήταν και ο (μεσοσταθμικός) όγκος συναλλαγών στα 90 εκατ. ευρώ. Από την αρχή του χρόνου ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί πλέον 2,98%, όταν προ μηνός κατέγραφε τη μεγαλύτερη άνοδο από τις ευρωπαϊκές αγορές. Τώρα, για τον Γενικό Δείκτη υπάρχει μια πρώτη στήριξη (εάν συνεχιστεί η πτώση) στις 850-860 μονάδες και πλέον η αντίσταση είναι οι 880-890 μονάδες.
FTSE Large Cap
Στον δείκτη των 25 μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης είχαμε το εξής φαινόμενο. Μία χρηματιστηριακή διελκυστίνδα με κάποιες μετοχές να αυξάνονται και κάποιες να υποχωρούν. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν μάλλον ισορροπημένο. Οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας όμως χάλασαν την καλή εικόνα. Τις περισσότερες εβδομαδιαίες απώλειες είχαν ο κλάδος της Τεχνολογίας (-10,29%), οι Τράπεζες (-9,53%), η Ακίνητη Περιουσία (-9,05%) και οι Πρώτες Ύλες (-7,1%).
Ελλάκτωρ-Motor Oil και το επωφελές διαζύγιο
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς λειτούργησε σωστά και ανέστειλε προσωρινά τη συναλλαγή των δύο μετοχών. Αργά χθες το βράδυ βγήκε και το ενημερωτικό για τη δημόσια πρόταση της Reggeborgh στα 1,75 ευρώ. Αυτό για το οποίο περιμένουμε εξηγήσεις είναι πώς θα παραμείνει η μετοχή εισηγμένη όπως διαβάσαμε. Πάντως για όλους (πωλητές, Motor Oil, Reggeborgh) είναι μία καλή εξέλιξη. Ένας επωφελές διαζύγιο μεταξύ εφοπλιστών και Ολλανδών. Πάντως για τον όμιλο είναι αναμφισβήτητα μια θετική εξέλιξη που δρομολογεί νέους δρόμους ανάπτυξης.
Coca Cola HBC
Tην ερχόμενη Πέμπτη η Coca Cola HBC θα ανακοινώσει πωλήσεις τριμήνου. Ως γνωστόν ο όμιλος πλήττεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και θα φανεί πόσο είναι το πλήγμα αλλά και η αντιμετώπισή του.
Στον όμιλο περιμένουν μία καλή τουριστική σεζόν, όπου παραδοσιακά οι πωλήσεις της Coca Cola εκτοξεύονται. Επίσης και η κρίση φαίνεται ότι δημιουργεί τα δικά της μερίδια αγοράς, αφού η Coca Cola ως αναψυκτικό λειτουργεί ως υποκατάστατο άλλων ποτών. Ένα «λαϊκό» ποτό ας πούμε.
Πλαστικά Θράκης
Το α' τρίμηνο 2022 δεν ήταν όσο καλό θα ήθελαν στον όμιλο των Πλαστικών Θράκης. Τα περισσότερα βασικά μεγέθη ήταν μειωμένα για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Ωστόσο η μετοχή χθες αντέδρασε έντονα ανοδικά. Ο ένας λόγος ήταν ότι έπιασε το κατώφλι των 4 ευρώ και βγήκαν αγοραστές μέσω αγοράς ιδίων. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η διοίκηση αναθεωρεί το business plan και ετοιμάζει κινήσεις σε πολλαπλά επίπεδα.
ΟΤΕ
Και πάλι στήριξε την αγορά, όσο μπορούσε βέβαια, η μετοχή του ΟΤΕ. Παραμένει κάτω από τα 18 ευρώ, αλλά δεν θα δυσκολευτεί να επιστρέψει στα υψηλά έτους όταν ομαλοποιηθούν οι συνθήκες. Ο πόλεμος της ψηφιοποίησης καλά κρατεί με τους ανταγωνιστές του, αλλά ο ΟΤΕ έχει καταφέρει να κάνει positioning (να πάρει πρώτος την υψηλή θέση) που λένε και τα στελέχη του marketing.
Θα ανακοινώσει αποτελέσματα α' τριμήνου την επόμενη εβδομάδα και θα δούμε εάν έχει επηρεαστεί από την κρίση.
Jumbo / Aυξάνεται η μετοχή παρά τα προβλήματα
Η περίπτωση της Jumbo και του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της κ. Βακάκη είναι πολύ ιδιαίτερη. Ο όμιλος καταφέρνει εν μέσω τεραστίων δυσκολιών να διατηρεί ή να αυξάνει τα μεγέθη του, μοιράζει καλά μερίσματα, αλλά ο κ. Βακάκης βγαίνει στις ανακοινώσεις και στις συνεντεύξεις με τους αναλυτές ως ο «μάντης Κάλχας», με δυσοίωνες και καταστροφικές προβλέψεις που βέβαια απεικονίζουν την πραγματικότητα. Όμως η μετοχή συνεχίζει να αυξάνεται.
- Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.