Νέα
  • ΓΔ: 1480.98 +0.76%
  • Τζίρος: 71,25 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστηριακές αγορές: Ψάχνουν πυξίδα εν μέσω αντικρουόμενων πληροφοριών

Πηγή: Eurokinissi

Πορεία σε αχαρτογράφητα νερά με αντιφατική πληροφόρηση βιώνουν οι χρηματιστηριακές αγορές. Οι κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών (ειδικά των τεσσάρων μεγάλων -FED, ECB, ΒοΕ, ΒοJ) δεν είναι εναρμονισμένες προς μία κατεύθυνση και αυτό δημιουργεί αντίρροπες δυνάμεις στις αγορές.

Η FED στοχεύει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, η EKT (ECB) στοχεύει πρώτα στη στήριξη των οικονομιών και μετά στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, η Bank of England (BoE) ανησυχεί για τον πληθωρισμό αλλά είναι ικανοποιημένη από την ανάπτυξη (και δη την εταιρική), ενώ η Bank of Japan (BoJ) θέλει πάση θυσία να αποφύγει ξανά η Ιαπωνία τον στασιμοπληθωρισμό που την είχε καταβάλει για 3 δεκαετίες.

Υπάρχει βέβαια και η Κίνα, η ανάπτυξή της κινείται καλύτερα (με βάση χθεσινά στοιχεία) απ' αυτά που είχαν προεξοφληθεί, αλλά οι εξελίξεις στη Σανγκάη που δημιουργούν ερωτήματα για την οξύτητά τους επιδεινώνουν τις δυσκολίες και στην παραγωγή και στην εφοδιαστική αλυσίδα, με αποτέλεσμα να φρενάρει η ανάπτυξη στον υπόλοιπο κόσμο.

Οι αμερικανικοί δείκτες

Οι τρεις μεγαλύτεροι αμερικανικοί δείκτες κινήθηκαν οριακά πτωτικά χθες, εστιάζοντας ιδιαίτερα στα εταιρικά αποτελέσματα και ειδικά στην πορεία των μετοχών τεχνολογίας και των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών. Ο δείκτης Dow Jones βρίσκεται κοντά στις 34.500 μονάδες, επίπεδα που παραμένουν σε ακτίνα 8%-10% από τα ιστορικά υψηλά, ο S&P 500 βρίσκεται πέριξ των 4.400 μονάδων που αποτελούν ισχυρές στηρίξεις, ενώ πιο πιεσμένος θεωρείται ο δείκτης Nasdaq ο οποίος κινείται 10% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά.

Αυτό που υποστηρίζουν οι αναλυτές είναι ότι βλέπουμε διορθώσεις εν μέσω βραχυπρόθεσμης μεταβλητότητας. Δηλαδή οι αγορές δεν βουλιάζουν. Απλώς διορθώνουν ήπια και παρατεταμένα και μετά επανέρχονται, γι' αυτό και οι δείκτες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Σε ό,τι αφορά τα ομόλογα, οι αποδόσεις τους τείνουν να προσαρμοστούν στις αυξήσεις του πληθωρισμού. Όμως σε κάποιες περιπτώσεις (π.χ. αμερικανικά 2ετή) δείχνουν ότι φοβούνται και πιθανή ύφεση μέσα στο 2022 ή αρχές του 2023. Επίσης η πορεία του πετρελαίου συνεχίζει ανοδικά (πάνω από τα 109 δολάρια/βαρέλι το WTI) και εξακολουθεί να ναρκοθετεί την παγκόσμια βιομηχανία. Γενικότερα, η κατάσταση είναι «πρόσω ολοταχώς με παγόβουνο μπροστά».

Πληθωρισμό 6% στην Ευρωζώνη το 2022 και 2,4% το 2023 δείχνει δημοσκόπηση αναλυτών

Εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός το 2022 στην ΕΕ θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 6% και το 2023 θα υποχωρήσει στο 2,4% δείχνει η δημοσκόπηση της ΕΚΤ στους επαγγελματίες αναλυτές στην ΕΕ. Οι εκτιμήσεις για το 2024 είναι ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 1,9%. Οι αναλυτές θεωρούν ότι ο πληθωρισμός επηρεάζεται κυρίως από την άνοδο του κόστους (cost push) και λιγότερο από την αύξηση της ζήτησης (demand pull) και θεωρούν ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία ενίσχυσε τις πιέσεις στις τιμές που δείχνουν ότι διαμορφώνεται στα υψηλά τους. Οι μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις για το 2026 ανεβάζουν τον πληθωρισμό στο 2,1%, έναντι 2% που ήταν οι προηγούμενες.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη (GDP) οι εκτιμήσεις για το σύνολο της ΕΕ είναι καθοδικές για το 2022 και το 2023, αλλά θα κινηθεί τα επόμενα χρόνια στο 1,4%. Καθοδικά εκτιμάται και η ανάπτυξη στην ΕΕ στο β’ τρίμηνο 2022 (από 1% στο 0,5%). Επίσης το 25% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι θα υπάρξει αρνητική ανάπτυξη το 2022, ενώ μόλις 4% προβλέπουν ύφεση (δηλαδή δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης).

Σε ό,τι αφορά την ανεργία, εκτιμάται μείωση από 6,9% το 2022 στο 6,6% σταδιακά μέχρι το 2026. Η μακροχρόνια ανεργία εκτιμάται ότι είναι στο χαμηλότερο επίπεδα των τελευταίων 15 ετών.

Τα στοιχεία αυτά που βγήκαν την Παρασκευή από την ΕΚΤ (Μεγάλη Παρασκευή στα ευρωπαϊκά κράτη) θα επηρεάσουν τις χρηματιστηριακές αγορές από σήμερα (Μ. Τρίτη) το πρωί. Να υπενθυμίσουμε ότι οι ευρωπαϊκές συνεδριάσεις την Πέμπτη (Μ. Πέμπτη για τους καθολικούς) ήταν ανοδικές, αλλά έκτοτε έχουν περάσει τέσσερις ημέρες.

Η εικόνα στο ΧΑ

Το ελληνικό χρηματιστήριο την προηγούμενη εβδομάδα διαφοροποιήθηκε της πτώσης των ευρωπαϊκών αγορών, ωστόσο πιέστηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση της Πέμπτης, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να κλείσει στις 918 μονάδες. Από εκεί και πέρα, θα φανεί εάν πάμε στην πρώτη στήριξη μεταξύ 905-910 μονάδων ή θα επιστρέψει προς την αντίσταση των 927-930 μονάδων που είχε φτάσει την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο τραπεζικός κλάδος υποαπέδωσε και η άνοδος προήλθε κυρίως από τις μη χρηματοοικονομικές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. Να επισημάνουμε επίσης ότι τη Μ. Παρασκευή αναμένεται αξιολόγηση από την S&P,  που βέβαια δεν είναι σίγουρη. Ο αμερικανικός οίκος είχε αποφύγει να αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία (παρέμεινε στο ΒΒ) αλλά αναβάθμισε το outlook προς το θετικό. Για να φτάσουμε στην επενδυτική βαθμίδα θα χρειαστεί να μας αναβαθμίσει κατά δύο μονάδες, γεγονός που είναι αρκετά δύσκολο στην παρούσα φάση. Ίσως από το γ' τρίμηνο να κερδίσουμε μία βαθμίδα και στις αρχές του 2023 να κερδίσουμε την δεύτερη βαθμίδα εάν όλα πάνε καλά και δεν έχουμε άλλα έκτακτα προβλήματα.

Οι επενδυτές (εγχώριοι και ξένοι) στο ελληνικό χρηματιστήριο αναζητούν μετοχές επιχειρήσεων με ανοδικά μεγέθη, μεγάλη ταμειακή ρευστότητα, μερισματικές αποδόσεις και ενδιαφέροντα business plans. To ελληνικό χρηματιστήριο επίσης έχει το θετικό ότι υπάρχει ένα σημαντικό discount έναντι του ευρωπαϊκού ανταγωνισμού σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις ομοειδών κλάδων και επιχειρήσεων.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ