Μέσα στον ορυμαγδό οικονομιών και χρηματιστηρίων λόγω πληθωρισμού, ενέργειας και πολέμου, υπάρχει και μία θετική είδηση. Ο Γενικός Δείκτης του ελληνικού χρηματιστηρίου καταγράφει άνοδο 4% μέσα στον Απρίλιο, υπεραποδίδοντας των περισσότερων ευρωπαϊκών αγορών. Πρώτοι μέσα στην κρίση. Βέβαια, στις προ πολέμου εποχές είχαμε μικρότερη άνοδο, αλλά τουλάχιστον τώρα έχουμε αμυντικά χαρακτηριστικά.
Διεθνείς αγορές - Μ. Παρασκευή για Καθολικούς (και Διαμαρτυρόμενους)
Σήμερα δεν θα έχουμε συνεδριάσεις στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές λόγω Μεγάλης Παρασκευής των Καθολικών. Οι αμερικανικές αγορές αξιολογούν πλέον επιχειρηματικές κινήσεις και αποτελέσματα (α’ τριμήνου 2022) των μεγάλων επενδυτικών τραπεζών και οι ευρωπαϊκές αγορές αξιολογούν τις αποφάσεις της ΕΚΤ. Οι αμερικανικές έκλεισαν με πτώση του Dow Jones, του S&P 500 και Nasdaq. Οι ευρωπαϊκές αγορές έκλεισαν στην πλειονότητά τους με θετικές μεταβολές.
Elon Musk - Το ενδιαφέρον για το Twitter σπάει ταμεία
Ο Elon Musk κατέθεσε πρόταση για εξαγορά του συνόλου των μετοχών του Twitter έναντι 54,2 δολαρίων ανά μετοχή. Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου έκανε τη σχετική γνωστοποίηση χθες, με ανακοίνωση στις αμερικανικές χρηματιστηριακές αρχές.
Προτείνει να εξαγοράσει όλες τις μετοχές που δεν είναι στην κατοχή του έναντι 54,2 δολαρίων ανά μετοχή, με ένα premium 54%, με βάση το κλείσιμο στις 28 Ιανουαρίου, αποτιμώντας την εταιρεία στα 43,4 δισ. δολάρια.
Στην επιστολή του ο Elon Musk σημειώνει ότι «η πρότασή μου είναι η καλύτερη και τελική προσφορά», ενώ τονίζει ότι το Twitter θα πρέπει να βγει εκτός χρηματιστηρίου, για να προχωρήσουν οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν. «Δεν έχω εμπιστοσύνη στη διοίκηση, ούτε πιστεύω ότι μπορώ να προχωρήσω στις απαραίτητες αλλαγές όσο είναι εισηγμένη εταιρεία», υπογραμμίζει.
«Εάν η προσφορά μου δεν γίνει αποδεκτή, θα χρειαστεί να επανεξετάσω τη στάση μου ως μετόχου», αναφέρει ο Musk.
Γενικός Δείκτης
Η εβδομάδα κλείνει με εβδομαδιαία μεταβολή 1,4% για τον Γενικό Δείκτη. Εάν δεν είχαμε τη χθεσινή υποχώρηση, ο Γενικός Δείκτης θα μπορούσε να προσεγγίσει τις 927-930 μονάδες που αποτελούν ισχυρές αντιστάσεις. Αλλά η αποκόμιση κερδών προς το τέλος της συνεδρίασης, ειδικά από τραπεζικά blue chips, οδήγησε τον Γενικό Δείκτη σε χαμηλότερα επίπεδα. Η μέση αξία συναλλαγών αυξήθηκε στα 76,9 εκατ. ευρώ, δείγμα του επενδυτικού ενδιαφέροντος.
Coca Cola
Πάνω από 36% της κεφαλαιοποίησής της έχει χάσει η Coca Cola HBC στην Ελλάδα από την αρχή του χρόνου. Βέβαια το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών τo κατέγραψε μετά τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Οι επενδυτές θα πρέπει να θεωρούν ότι η απώλεια του μεριδίου της αγοράς της Ρωσίας και της Ουκρανίας έχει ενσωματωθεί στην αποτίμηση της μετοχές και ότι... έρχεται καλοκαίρι που είθισται οι πωλήσεις της (αναψυκτικά και νερά) εκτοξεύονται.
Frigoglass
Στη διακοπή της τροφοδοσίας της Coca-Cola Hellenic -αποτελεί έναν από τους κύριους πελάτες της- με επαγγελματικά ψυγεία στην αγορά της Ρωσίας προχώρησε η Frigoglass, όπως ανέφερε σχετικά σε ενημέρωση προς τους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της δεύτερης, Νίκος Μαμουλής. Σύμφωνα με τον κ. Μαμουλή, μετά την ανακοίνωση της Coca-Cola ότι διακόπτει την τροφοδοσία της Coca-Cola Hellenic στη Ρωσία, σταμάτησαν οι τοποθετήσεις ψυγείων στην τοπική αγορά. Ωστόσο η συνεργασία των δύο πλευρών, όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής της Frigoglass, συνεχίζεται απρόσκοπτα στις υπόλοιπες αγορές όπου δραστηριοποιείται η Coca-Cola Hellenic.
Εurobank
Ξεκίνησε την συνεδρίαση με ήπια διόρθωση, για να αυξηθεί η πτώση προς το τέλος της συνεδρίασης και να κλείσει με απώλειες πάνω από 3%. Οι απώλειες αποδίδονται σε αποκομίσεις κερδών και δεν ανησυχούν τους μετόχους. Η μετοχή είχε κάνει ράλι από τα 0,9 ευρώ (περίπου) προς τα 1,07 ευρώ. Λογικό να είναι να διορθώσει και μάλιστα από εντολές ξένων. Πάντως παραμένει στις λίστες των μετοχών που προτιμούν τα μεγάλα χαρτοφυλάκια.
Μυτιληναίος
Η έντονα ανοδική συμπεριφορά της μετοχής της Μυτιληναίος (περίπου 25% από τα χαμηλά του πολέμου) δείχνει ότι και οι ξένοι αγοράζουν και οι εγχώριοι επενδυτές την προτιμούν, ποντάροντας αφενός στην υψηλή ανάπτυξη του ομίλου αλλά θεωρώντας την ως αντιπληθωριστικό καταφύγιο λόγω της παρουσίας του στην ενέργεια, αλλά και λόγω των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων του οι οποίες λόγω της εκτίναξης των τιμών των βασικών μετάλλων, εκτιμάται ότι θα του φέρουν υψηλά κέρδη.
Ελλάκτωρ
Συνεχίζει ανοδικά η μετοχή της Ελλάκτωρ και μάλιστα με μεγάλους όγκους και χθες. Θεωρείται βέβαιο ότι πρόκειται για ανακατατάξεις βασικών μετόχων, αλλά κανείς δεν είναι σίγουρος προς ποια κατεύθυνση. Ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει. Ακούμε εικασίες και σενάρια, αλλά κάποια στιγμή θα μάθουμε ονόματα και αλλαγές θέσεων. Σε ό,τι αφορά τις άλλες φημολογίες περί κλήσεως μετόχων στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ή θα γίνει μετά το Πάσχα ή έχει ήδη γίνει και έχει αποβεί άκαρπη.
AS Company
Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 3,977 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 2,405 εκατομμυρίων στην αντίστοιχη περίοδο του 2020 σημειώνοντας αύξηση 65,36%. Σημαντική ήταν η συνεισφορά των χρηματοοικονομικών εσόδων που ανήλθαν σε 0,658 εκατομμύρια στην αύξηση των κερδών προ φόρων. Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 3,184 εκατ., έναντι 1,881 εκατ. στην αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρουσιάζοντας αύξηση 69,28%. Σημειώνεται ότι οι θυγατρικές του Ομίλου παρουσίασαν συνολικά βελτιωμένα μεγέθη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, τόσο ως προς τον συνολικό κύκλο εργασιών αύξηση 40,76%, όσο και ως προς τη συνολική κερδοφορία αύξηση 39,09%.
ΕΛΓΕΚΑ - Βελτίωση μεγεθών το 2021 έναντι του 2020, αλλά προβληματισμός για το 2022
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών για το 2021 διαμορφώθηκε σε 192,7 εκατ. ευρώ, έναντι 192,5 εκατ. το 2020, παρουσιάζοντας οριακή αύξηση, ενώ το μικτό κέρδος διαμορφώθηκε σε € 34,9 εκατ., έναντι € 33,4 εκατ. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 13,3 εκατ. έναντι 13,6 εκατ. το 2020 και τα αναπροσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε 8,5 εκατ. έναντι 8,9 εκατ.
Σε επίπεδο Καθαρών Αποτελεσμάτων, συγκριτικά με τη χρήση του 2020, καταγράφηκαν κέρδη προ φόρων ύψους 1,1 εκατ. έναντι ζημιών προ φόρων 1,4 εκατ. και κέρδη μετά φόρων 0,7 εκατ. έναντι ζημιών μετά φόρων 1,4 εκατ.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αύξηση του ενεργειακού κόστους, ο πληθωρισμός και η μείωση των καταναλωτικών δαπανών των νοικοκυριών στο α’ τρίμηνο δημιουργούν προβληματισμούς για την πορεία του 2022.
- Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.