Νέα
  • ΓΔ: 1401.58 +0.28%
  • Τζίρος: 93,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Σταθεροποίηση κοντά στις 790 μονάδες για τον ΓΔ - Κινητικότητα σε επιμέρους μετοχές

χρηματιστηριο δείκτης Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

«Παγωμένη» σε μεταβλητότητα και συναλλαγές ήταν η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας. Ο Γενικός Δείκτης ουσιαστικά είχε ελάχιστες μεταβολές πέριξ των 790 μονάδων, τόσο ανοδικά όσο και πτωτικά. Τελικά διαμορφώθηκε στις 787,76 μονάδες με μεταβολή -0,3%.  Η αξία συναλλαγών ήταν η χαμηλότερη του 2021 στα 30,4 εκατ. Ευρώ (και μία από τις χαμηλότερες μέσα στο 2020), δείγμα της επιφυλακτικότητας που επικρατεί στις οικονομίες και τα χρηματιστήρια.

Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 45 έκλεισαν ανοδικά και οι 60 πτωτικά. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Εμπορίου (1,08%), Ταξίδια-Αναψυχή (0,91%), Βιομηχανικά προιόντα (0,92%) και τη μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (-2,18%), Προσωπικά αγαθά (-1,97%), Τράπεζες (-1,25%). Από επιμέρους τίτλους, το αγοραστικό ενδιαφέρον εστιάστηκε  ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Motor Oil , Tέρνα Ενεργειακή και Μυτιληναίο

Διάψευση προσδοκιών για τις ευρωπαικές και τη βρετανική οικονομία

Την ίδια στιγμή, πλαγιοκαθοδικά κινήθηκαν τα περισσότερα ευρωπαικά χρηματιστήρια ενώ τα αμερικανικά ήταν κλειστά λόγω του εορτασμού της 'ημέρας του Martin Luther King'. To πρόβλημα με τα ευρωπαικά χρηματιστήρια είναι ότι αφ' ενός είχαν προεξοφλήσει (το β' εξάμηνο 2020) μία τεράστια ανάκαμψη αλλά η πανδημία έχει πάρει διαστάσεις και αλλάζει τις οικονομικές εξελίξεις. Το ίδιο ισχύει και με την βρετανική οικονομία η οποία έχει να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες του Brexit επιπλέον. Πάντως προς το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης, οι μεγάλοι ευρωπαικοί δείκτες πέρασαν σε θετικές μεταβολές.

Ερωτηματικά και ανησυχίες για την ελληνική οικονομία

Το ίδιο περίπου συμβαίνει και με το ελληνικό χρηματιστήριο. Οι περισσότεροι αναλυτές και χρηματιστές είχαν προεξοφλήσει μία πορεία ανάκαμψης το 2021 αλλά ο Ιανουάριος εξελίσσεται σε 'εφιάλτη' για την πορεία και του εμπορίου και της βιομηχανικής παραγωγής και των υπηρεσιών.  Και επειδή ο Ιανουάριος θεωρείται ως ο βασικότερος και ενδεικτικότερος μήνας σε κάθε α' τρίμηνο, οι εκτιμήσεις πλέον για το α' τρίμηνο 2021 της ελληνικής οικονομίας αλλά και αρκετές σε εταιρικό επίπεδο είναι αρνητικές. Ο πήχης είχε μπει πολύ ψηλά για την ανάπτυξη το 2021 και  μάλλον τώρα είναι δύσκολο να επιτευχθούν οι αρχικοί στόχοι, τουλάχιστον στο χρονικό διάστημα που παραμένει η πανδημία.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ