Επεκτείνονται τα κέρδη της ελληνικής αγοράς μετά τη δήλωση Πούτιν ότι υπάρχει κάποια πρόοδος στις συνομιλίες της Ρωσίας με την Ουκρανία και η οποία φαίνεται να λειτουργεί ευεργατικά για τις περισσότερες αγορές.
Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πάνω από τις 830 μονάδες σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 3,5% με τα περισσότερα από τα blue chips να διαπραγματεύονται με ισχυρή άνοδο ενώ ξεχωρίζει και πάλι η άνοδος των τραπεζικών μετοχών. Πριν την έναρξη της συνεδρίασης είχαν διαμορφωθεί αρκετά δελεαστικές αποτιμήσεις στις μετοχές οι οποίες ουσιαστικά προεξοφλούν την κατάσταση που ίσως δούμε σε μερικούς μήνες και στην ελληνική οικονομία.
Οι απαισιόδοξοι θεωρούν ότι οι αποτιμήσεις των τραπεζικών μετοχών είναι δελεαστικές σε σχέση με τα μεγέθη τους προ του πολέμου. Αν όμως προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα του υψηλού πληθωρισμού και χαμηλής κατανάλωσης, των υψηλών επιτοκίων και των νεών μη εξυπηρετούμενων δανείων ίσως να θεωρούνται fair valued. Οι αισιόδοξοι εκτιμούν ότι με την λήξη του πολέμου, οι ελληνικές τράπεζες θα πάρουν πάλι τον δρόμο της μεγάλης ανάκαμψης και παρουσιάζουν τις εκθέσεις των ξένων οίκων που αναθεωρούν τιμές στόχους προς υψηλότερα επίπεδα. Προς το παρόν, σήμερα εμφανίζουν αγοραστικό ενδιαφέρον και οδηγούν τον Γενικό Δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα. Το ίδιο ισχύει και για τα μη χρηματοοικονομικά blue chips τα οποία έχουν βρεθεί σε τιμές Μαρτίου 2021.
Ανοδικά και οι ευρωπαϊκές αγορές
Άνοδο με ώθηση από Πούτιν σημειώνουν και οι ευρωπαϊκές αγορές. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX σημείωσε νωρίτερα άνοδο 2,18% ενώ ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 2,96% και ο βρετανικός FTSE κατά 1,75%. Τα futures στη Wall Street επέκτειναν τα κέρδη τους ενόψει της έναρξης της συνεδρίασης.
Παρά τη σημερινή ανάκαμψη, το κλίμα παραμένει εύθραυστο στις αγορές. Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI σε εβδομαδιαία βάση σημειώνει πτώση 1,1% και οδεύει προς την πέμπτη εβδομάδα απωλειών. Την τελευταία φορά που σημείωσε πτώση για πέντε εβδομάδες στη σειρά ήταν στις αρχές του 2018. Το ευρώ ανέκαμψε, σε συμφωνία με το θετικό κλίμα στα χρηματιστήρια, καταγράφοντας νωρίτερα άνοδο 0,3% στο 1,1025 δολάριο.
Σημειώνεται πως οι ευρωπαϊκοί δείκτες ξεκίνησαν με μεικτές τάσεις και οριακές μεταβολές ξεκίνησαν την συνεδρίαση Τα προβλήματα του υψηλού πληθωρισμού και του ενεργειακού κόστους που τον προκαλεί επιδεινώνονται και αυτό δείχνει ότι ακόμη και όταν εκτονωθούν οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι (Ουκρανία), οι ευρωπαικές οικονομίες θα χρειαστούν πρόσθετη βοήθεια για να επανέλθουν στα επίπεδα 2019 (προ covid).
Σε ότι αφορά την ΕΚΤ, οι επενδυτές (όπως έδειξαν και οι ευρωπαικές αγορές χθες) δεν ικανοποιήθηκαν από την στάση αναμονής για συγκέντρωση δεδομένων (data) που διακήρυξε η κα Λαγκάρντ. Ήθελαν άμεση δράση σε ότι αφορά τον πληθωρισμό αλλά και την χρηματοδότηση των οικονομιών. Αυτή τη στιγμή, λειτουργούν ως αντίρροπες δυνάμεις που μαζί με τον πόλεμο φρενάρουν την αναπτυξη στην Ευρώπη. Οι επενδυτές εστιάζουν ιδιαίτερα στην μεταβλητότητα της τιμής του πετρελαίου η οποία αυτή την περίοδο καθορίζει και τις τάσεις των κεφαλαιαγορών.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!