Oι πρωινές εξελίξεις με την κατάληψη του πυρηνικού εργοστασίου στην Ζαπορίζια δημιούργησαν νέο κύμα πανικού στα ευρωπαικά χρηματιστήρια. Ο φόβος για ένα πυρηνικό ατύχημα με πολλαπλές επιπτώσεις δημιουργεί κύμα φυγής από τις μετοχικές αξίες. Το πυρηνικό εργοστάσιο έρχεται να προστεθεί και στο αδιέξοδο των συνομιλιών όπως φανερώθηκε και από την χθεσινή συνομιλία Μακρόν-Πούτιν.
Ήδη από χθες είχαν προετοιμαστεί οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές για μαζικές πωλήσεις μετοχών προκειμένου να συγκεντρώσουν ρευστότητα. Η πολεμική συγκυρία με την κατάληψη του πυρηνικού εργοστασίου έχει επιφέρει δραματικές αλλαγές και στις στρατηγικές επενδυτών και επιχειρήσεων αφού η κατάσταση μοιάζει ανεξέλεγκτη.
Υποχώρηση άνω του 3% στους χρηματιστηριακούς δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων
Καθολική είναι η υποχώρηση των ευρωπαικών χρηματιστηρίων (εντός και εκτός Ε.Ε) και ίσως το μόνο που διασώζεται με μικρή (σχετικά) πτώση είναι ο δείκτης του νορβηγικού χρηματιστηρίου. Ίσως γιατί εκεί το πρόβλημα με τις τιμές πετρελαίου δεν τους επηρεάζει αρνητικά.
Οι μεγαλύτερες ευρωπαικές χρηματιστηριακές αγορές, υποχωρούν πάνω από 3%. Ενδεικτικά ο γερμανικός DAX υποχωρούσε πριν από λίγο κατά 3,6% στις 13.200 μονάδες που αντιστοιχούν σε επίπεδα Ιουνίου 2019. Να θυμίσουμε ότι τα χαμηλά του πέριξ των 10.000 μονάδων τα έκανε τον Μάρτιο 2020 όταν ξεκίνησαν τα lockdowns. Ο γαλλικός CAC υποχωρεί κατά 3,56% προς τις 6.100 μονάδες έχοντας διορθώσει περίπου 15% από τα ιστορικά υψηλά του. Ο ολλανδικός ΑΕΧ υποχωρεί κατά 3,34%, ο ισπανικός IBEX υποχωρούσε πάνω από 2,8% ενώ ο ιταλικός MIB υποχωρούσε κατά 4,54%. Επίσης εκτός Ε.Ε , ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχωρούσε κατά 2,94%
Εκτός από τις πολεμικές εξελίξεις που δεν προμηνύουν προς το παρόν κάτι θετικό για την ευρωπαική οικονομία, των οποίων οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στο α' τρίμηνο 2022 θα πρέπει να αναθεωρηθούν επί τα χείρω.
Βουτιά του Γεν. Δείκτη στο ΧΑ
Ελεύθερη πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί και κάτω από τις 820 μονάδες χωρίς καμμία στήριξη. Πρόκειται για ένα γενικευμένο ξεπούλημα από ξένα κυρίως χαρτοφυλάκια και εγχώρια λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία. Ο οικονομικός χάρτης της χώρας αναδιαρθρώνεται αφού πλέον αναμένονται σημαντικές μεταβολές σε μακροοικονομικά μεγέθη αλλά και μικροοικονομικά. Το ισοζύγιο κερδισμένων/χαμένων μετοχών είναι συντριπτικά αρνητικό σε σχέση 1 ανοδική για 12 πτωτικές μετοχές.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) υποχωρεί κατά 4,62% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά (-3,42%). Πρωταγωνιστούν στην πτώση οι τραπεζικές μετοχές (ο κλαδικός δείκτης είναι στο -6,4%), οι Τηλεπικοινωνίες (-5,63%) , τα Τρόφιμα-Ποτά (-4,26%) ακόμη και τα διυλιστήρια (χθες αυξάνονταν) υποχώρούν πάνω από 3%.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!